Project Description

Liity asiakkaaksi

Lähetäthän liittymislomakkeet näin korona-aikaan ensisijaisesti sähköpostin liitteenä tilitys[at]gramex.fi. 

Gramexin asiakkaaksi voi liittyä yksityinen henkilö, yritys tai muu yhteisö, joka joko esiintyy äänitteellä tai on tuottanut äänitteen.

Asiakkaaksi liittyminen tapahtuu tekemällä asiakassopimuksen. Alle 18-vuotias tarvitsee sopimukseen huoltajan allekirjoituksen.
Täytä ja postita meille kirjekuoressa tai vaihtoehtoisesti sähköpostin liitetiedostona allekirjoitettuna 2 kpl asiakassopimusta sekä asiakastietolomake. Yksityishenkilölle ja yhtiölle on eri sopimus.

Yksityishenkilön sopimus. Täytä ja tulosta 2 kpl asiakassopimusta ja asiakastietolomake.
Yhtiön tai yhdistyksen sopimus. Täytä ja tulosta 2 kpl asiakassopimusta ja asiakastietolomake. Huom! Liitä mukaan kopio kauppa- tai yhdistysrekisteriotteesta.

Kun olemme käsitelleet sopimuksen, palautamme sinulle oman kappaleesi, johon on merkitty sinulle annettu Gramex-numero.

Kuka voi liittyä asiakkaaksi?
Gramex hallinnoi äänitteisiin ja musiikkivideoihin liittyviä oikeuksia. Siksi asiakkaaksi voi liittyä vain sellainen, joka on mukana äänitteellä joko esiintyvänä taiteilijana tai tuottajana. Tuottajalla ei tässä tarkoiteta taiteellista tuottajaa. Kyse on tekijänoikeuslaissa tarkoitetulla tuottajalla, eli sellaisella, joka organisoi ja niin sanotusti ”maksaa viulut” äänitysvaiheessa.

Muusikko ja esittävä taiteilija voi liittyä asiakkaaksi, kun hänen esityksensä (esim. soittoa, laulua, äänikirjan lukua) on tallennettu äänitteelle. Tuottaja voi liittyä asiakkaaksi, kun hän on tuottanut äänitteen. Gramexin asiakkaana voi olla niin yksityinen henkilö, yritys kuin yhdistys. Alle 18-vuotias tarvitsee sopimukseen huoltajan allekirjoituksen.

Gramex palvelee
Asiakassopimuksella asiakas valtuuttaa Gramexin valvomaan sopimuksen mukaisesti tekijänoikeuslaissa säädettyjä oikeuksiaan. Tämä sisältää mm. korvausten keräämistä,  käyttölupien myöntämistä, Suomesta ja ulkomailta kertyneiden korvausten tilitystä sekä yleistä edunvalvontaa. Gramexilla ei ole liittymis- tai jäsenmaksua, vaan se pidättää korvauksista vain korvausten keruun ja hallinnoinnin kulut.

Varmista, että lähettämässäsi kirjeessä on: (Huom! Lähetäthän liittymislomakkeet näin korona-aikaan ensisijaisesti sähköpostin liitteenä tilitys[at]gramex.fi.)
• asiakastietolomake täytettynä (huom! merkitse henkilötietojen lisäksi pankkitilisi Suomessa tai EU-alueella)
• 2 kappaletta asiakassopimuksia täytettyinä ja allekirjoitettuina
• jos olette yhtiö tai yhdistys, myös kopio kauppa- tai yhdistysrekisteriotteesta
• jos olet alaikäinen, asiakassopimuksessa pitää olla myös huoltajan allekirjoitus

Osoite:
Gramex
Musiikin Satama
Keilasatama 2 A, 02150 Espoo

S-posti:
tilitys[at]gramex.fi

LISÄTIETOA

Esittävä taiteilija, joka voi liittyä Gramexin asiakkaaksi, on sellainen henkilö, jonka esitys on tallennettu äänitteelle – esimerkiksi muusikko, solisti, taustalaulaja, kapellimestari tai äänikirjan lukija.

Äänitteen tuottaja on se henkilö, yritys tai yhteisö, joka vastaa esityksen ensitallennuksesta. Termi ei viittaa taiteelliseen vaan lähinnä taloudelliseen tuottajaan. Tuottajana on useimmiten se, joka äänitysvaiheessa niin sanotusti ”maksaa viulut”. Tuottajana voi olla esimerkiksi levy-yhtiö. Alkuperäinen tuottaja voi halutessaan siirtää sopimuksella tuottajaoikeudet toiselle taholle.

Äänite tarkoittaa mitä tahansa ääntä sisältävää tallennetta tai tiedostoa. Se voi olla vaikkapa cd-levy, striimattava biisi, MP3-tallenne, ääninauha tai tietokoneen muistissa tai USB-tikulla oleva äänitiedosto.

Äänitteen suoja-aika on 70 vuotta äänitteen teko- tai julkaisuvuodesta. Sitä vanhemmista äänitteistä ei enää kerätä Gramex-korvauksia. Suoja-ajan osalta on menossa siirtymäaika. Jos äänite äänitettiin ja julkaistiin ennen vuotta 1963, suoja-aika oli vain 50 vuotta eikä äänite enää ole Gramex-oikeuksien osalta suojattu. Teosto-oikeudet siihen voivat yhä olla voimassa.

Hoidat Gramex-asiat helposti MyGramex-portaalin kautta. Sivulta Asiointilomakkeet ja ohjeet löydät muun muassa tulostettavat asiakirjat, sähköisen yhteydenpidon lomakkeet sekä erilaisia ohjeita ja sääntöjä. Asiakaspalvelumme palvelee arkisin klo 10-15 numerossa +358 50 518 9892. Ota yhteyttä, jos on kysyttävää!

Gramex kerää korvauksia siitä, kun äänitettä tai musiikkivideota esitetään esimerkiksi mediassa, yleisötilaisuudessa tai asiakastiloissa tai kun sitä kopioidaan muuhun kuin yksityiskäyttöön.

Gramex jakaa asiakkailleen korvaustuloja sekä Suomesta että ulkomailta. Se kerää vastaavasti Suomesta korvauksia ulkomaisille taiteilijoille. Korvaukset tilitetään pääosin keräämisvuonna ja sitä seuraavana vuonna.

Korvaukset jaetaan Gramexin tilityssäännön mukaan. Äänitteelle kertyneistä korvauksista puolet tilitetään tuottajille ja puolet taiteilijoille. Korvaukset tilitetään sen mukaan, paljonko kappaleita on soitettu. Pienin tilitettävä korvaus on nykyisin 5 euroa. Jos yhden vuoden korvaus ei yllä tähän, vuosikorvauksia kerätään yhteen enintään kolmen vuoden osalta. Gramex perii taiteilijoiden korvauksista ennakonpidätyksen verottajalle.

Korvausten tilitys edellyttää sitä, että äänitteestä on tehty Gramexille ääniteilmoitus, musiikkivideosta musiikkivideoilmoitus ja että taiteilija/tuottaja on tehnyt Gramexin kanssa asiakassopimuksen. Vuoden 2020 alusta siirrymme vastaanottamaan ääniteilmoitukset vain sähköisesti MyGramex -portaalin kautta ja paperiset ilmoitukset poistuvat. Koska Gramex tilittää korvauksia nykyisin jo samana vuonna kuin niitä kerätään, ilmoitus kannattaa tehdä mahdollisimman pian. Muuten korvauksia joutuu odottamaan tarpeettoman kauan.

Gramex on voittoa tavoittelematon yleishyödyllinen yhdistys. Sen jäsenjärjestöjä ovat Suomen muusikkojen liitto ry ja Musiikkituottajat IFPI Finland ry. Gramexin hallituksessa päätösvaltaa käyttävät muusikoiden ja tuottajien edustajat. Hallituksen valitsee yhdistyksen vuosikokous.

Sääntöjen mukaan puolet hallituksen jäsenistä tulee olla taiteilijoiden ja puolet tuottajien edustajia. Hallituksen puheenjohtajana tulee olla näihin tahoihin nähden neutraali henkilö.

Gramexin toiminnasta kerrotaan tarkemmin järjestön vuosikatsauksissa ja avoimuusraporteissa. Gramexin toimitusjohtajana toimii Ilmo Laevuo. Gramexin strategiassa on määritelty Gramexin arvot, missio ja visio.

Tutustu Gramexin sääntöihin, tilityssääntöön, yhteishallinnointilain mukaiseen avoimuusraporttiin sekä valitusmenettelyihin, tietosuojamääräysten mukaisiin tietosuojaselosteisiin sekä yhteishallinnointilakiin ja tekijänoikeuslakiin.

Gramex kartoittaa jatkuvasti keinoja, joilla voimme auttaa sekä korvauksia maksavia että saavia asiakkaitamme vaikeassa tilanteessa. Keinomme ovat rajalliset, mutta teemme sen mitä voimme. Tälle sivulle on koottu tiedotteitamme ja ajankohtaista tietoa koronasta.

Gramexin toimisto on muuttanut Musiikin Satamaan kahdeksan muun alan organisaation kanssa.

Uusi osoitteemme on Keilasatama 2 A, 02150 Espoo.

Lue tiedote tästä.