• EN
 • SV
 • Atte Ranta: Tilitys tulee tarpeeseen

  16.04.2024 Noora Marttila
  Musiikki on ollut artisti-muusikko Atte Rannan elämässä aktiivisesti mukana jo kouluikäisestä lähtien. Musiikin tekijänoikeudet merkitsevät Rannalle sekä tuloja että päätäntävaltaa ja kontrollia omasta työstä ja taiteesta.

  Atte Ranta aloitti aktiivisen musiikinteon jo yhdeksännellä luokalla. Varsinaisesti hänen uransa lähti käyntiin vuonna 2015, kun Younghearted-yhtye perustettiin. Gramexista hän kuuli ensimmäisen kerran yhtyeen julkaistessa ensimmäisiä kappaleitaan.

  ”Tuottajamme käski meidän rekisteröityä Gramexin asiakkaiksi. Untuvikkona kesti jonkin aikaa tajuta mitä Gramex ja tekijänoikeuskorvaukset ovat. Sittemmin olemme olleet monta kertaa yhteydessä Gramexiin ja aina ovat asiat ratkenneet nopeasti”, Ranta kiittelee.

  Gramex on perustettu, jotta äänitteillä esiintyvät musiikin tekijät ja musiikkituottajat saavat työstään korvauksen.

  Tekijänoikeuskorvaukset ovat Rannalle tärkeä tulonlähde.

  ”Vaikka summilla ei välttämättä maksa koko vuoden asuntolainaa, ne tuovat erittäin hyvän lisätulon keikkailun ohella. Tilityspäivät tuntuvat iloisilta yllätyksiltä: ne tulevat aina juuri kun niitä eniten tarvitsee”, Ranta kertoo.

  Tekijänoikeudet merkitsevät Rannalle tulojen lisäksi myös päätäntävaltaa ja kontrollia omasta työstä ja taiteesta. Gramex-korvauksia hän saa Younghearted-yhtyeen tuotannosta sekä omasta englanninkielisestä folk-projektistaan.

  ”Kerran sain esimerkiksi folk-projektillani synkkadiilin American Idoliin jenkkien ABC-kanavalle. Ilman tekijänoikeuksia tuskin olisin koskaan saanut tietää siitä.”

  Lisää samasta aiheesta