Usein kysyttyä
Täältä löydät kaikki usein kysytyt kysymykset ja paljon enemmän.
Kaikki
Artistit
Asiakkuus
Gramex
Kansainvälisyys
Korvaukset
Luvat
Musiikkivideo
Muusikot
MyGramex
Radio
Some
Tapahtumat
Taustamusiikki
Tekijänoikeudet
Tilitys
Tuottajat
TV-ohjelmat, elokuvat, av-teos
Verkkokauppa
Ääniteilmoitus
Äänitteet
Artistit
Olen uusi esittäjä/artisti, mitä minun pitää tehdä Gramex asioissa?
1. Tee asiakassopimus verkkosivuillamme.https://www.gramex.fi/esittajat-ja-tuottajat/liity-asiakkaaksi/
2. Kun olemme käsitelleet sopimuksesi lähetämme sinulle linkin MyGramexiin. Siellä voit päivittää osoite-, puhelin sekä tilinumerosi.
3. Näet portaalissa myös oman Gramex-numerosi, verotiedon sekä äänite-, soitto sekä korvaustiedot. Veroprosentin muutokset voit tehdä meille lähettämällä muutosverokortin sähköpostitse.
Tämän jälkeen sinun ei tarvitse tehdä mitään, vaan voit jäädä odottamaan tulevia tilityksiä.
4. Mikäli olet myös äänitteen taloudellinen tuottaja, lähetä viesti tilitys@gramex.fi, jotta voimme lisätä tietoihisi tuottajaominaisuuden.
Asiakkuus
Olen uusi äänitetuottaja (yritys), mitä minun pitää tehdä Gramex-asioissa?
1. Tee asiakassopimus verkkosivuillamme. https://www.gramex.fi/esittajat-ja-tuottajat/liity-asiakkaaksi/
2. Kun olemme käsitelleet sopimuksesi, lähetämme sinulle linkin MyGramexiin ja voit päivittää siellä osoite-, puhelin- sekä tilinumerosi.
3. Olemme lisänneet asiakkuuteesi tuottajaominaisuuden eli pääset nyt tekemään tuottajan ominaisuudessa ääniteilmoituksia. Mikäli tuottajia on useampia, liitä ääniteilmoituksen mukaan yhteistuotantosopimus.
4. Näet portaalissa myös äänite-, soitto sekä korvaustiedot.
5. Katsothan vielä ohjeet ennen kuin teet ääniteilmoituksen. https://www.gramex.fi/wp-content/uploads/sahkoisen-aaniteilmoituksen-tayttoohjeet-1.pdf
Olen uusi esittäjä/artisti, mitä minun pitää tehdä Gramex asioissa?
1. Tee asiakassopimus verkkosivuillamme.https://www.gramex.fi/esittajat-ja-tuottajat/liity-asiakkaaksi/
2. Kun olemme käsitelleet sopimuksesi lähetämme sinulle linkin MyGramexiin. Siellä voit päivittää osoite-, puhelin sekä tilinumerosi.
3. Näet portaalissa myös oman Gramex-numerosi, verotiedon sekä äänite-, soitto sekä korvaustiedot. Veroprosentin muutokset voit tehdä meille lähettämällä muutosverokortin sähköpostitse.
Tämän jälkeen sinun ei tarvitse tehdä mitään, vaan voit jäädä odottamaan tulevia tilityksiä.
4. Mikäli olet myös äänitteen taloudellinen tuottaja, lähetä viesti tilitys@gramex.fi, jotta voimme lisätä tietoihisi tuottajaominaisuuden.
Mikä on mandaatti?
Gramexin toiminta perustuu mandaatteihin. Mandaatti muodostuu esittäjien ja tuottajien Gramexille asiakassopimuksella antamasta valtuutuksesta myöntää käyttölupia äänitteiden käyttöön ja kerätä käytöstä korvauksia tietyillä äänitteiden käytön alueilla. Esittäjien ja tuottajien edustajat voivat Gramexin vuosikokouksessa antaa tarkentavia määräyksiä siitä, kuinka Gramex saa mandaatin nojalla toimia.
Miten voin tehdä nimenmuutoksen?
Voit ilmoittaa nimenmuutoksesta sähköpostitse osoitteeseen tilitys@gramex.fi.
Miten ilmoitan uuden esittäjä- tai bändinimen?
Voit ilmoittaa meille uuden esittäjä- tai bändinimen lähettämällä sähköpostia osoitteeseen tilitys@gramex.fi.
Asun ulkomailla, miten verotukseni käsitellään?
Jos olet asunut ulkomailla yli 3 vuotta ja olet verovelvollinen toiseen maahan, toimita meille kotipaikkatodistus paikalliselta henkilörekisterin ylläpitäjältä.
Jos olet asunut ulkomailla alle 3 vuotta, voit hakea lähdeverollisuutta Suomesta Verohallinnolta ja toimittaa lähdeverokortin Gramexille .
Pitääkö minun lähettää verokorttini Gramexille?
Kun olet Gramexin asiakas, niin saamme verokorttisi suoraan Verohallinnolta jokaisen verovuoden alussa. Uusi veroprosenttisi päivittyy MyGramexiin vuosittain helmikuun alussa. Jos teet verotukseen muutoksia, kannattaa muutosverokortin päivitys tarkistaa meiltä esimerkiksi sähköpostitse: tilitys@gramex.fi.
Mikä on tiliote?
Tiliote on Gramexin korvauksia saaville oikeudenhaltijoille kunkin tilityksen jälkeen toimitettava erittely. Tiliote löytyy MyGramex-portaalista.
Voidaanko korvaukset maksaa kollektiiville eli esimerkiksi muusikkojen yhdistykselle tai kuorolle?
Korvaukset voidaan tietyissä tilanteissa maksaa kollektiivisesti kaikkien äänitteeseen osallistuneiden musiikin esittäjien osalta heidän muodostamalleen, usein orkesterin tai kuoron taustalla vaikuttavalle yhteisölle. Tällöin orkesterista tai kuorosta käytetään termiä kollektiivi ja heidän saamaansa korvausta kutsutaan kollektiivikorvaukseksi. Ota yhteyttä asiakaspalveluun, mikäli haluatte sopia kollektiivikorvauksista.
Kuka on musiikin esittäjä?
Musiikin esittäjä on henkilö, joka esiintyy äänitteellä (esimerkiksi muusikko, laulaja tai kapellimestari).
Olen Teoston asiakas, kannattaako minun liittyä myös Gramexiin?
Jos olet esiintynyt biisillä (solisti, muusikko, kapellimestari) niin sinun kannattaa liittyä myös Gramexiin. Gramexin kautta saat esityskorvauksia, kun biisiä soitetaan esim. radioissa. Gramexiin liittyminen on ilmaista.
Olen jo musiikin esittäjänä Gramexin asiakas, miten liityn tuottaja-asiakkaaksi?
Jos olet yksityishenkilönä maksanut kuluja äänitteen tekemisestä ja kannat taloudellisen vastuun, niin pyynnöstäsi lisäämme asiakastietoihisi tuottajaominaisuuden. Tällöin sinun ei tarvitse tehdä erikseen uutta asiakassopimusta. Jos olet tuottaja yrityksesi kautta, niin sinun tulee tehdä yrityksen asiakassopimus tämän linkin kautta.
Mikä on äänitteen tuottaja?
Äänitteen tuottaja on se taho, joka on maksanut kulut äänitteen tekemisestä ja kantaa taloudellisen vastuun. Tuottajana voi toimia yksityishenkilö tai yritys (esim. levy-yhtiö). Jos tuottajia on useampia, voit tehdä yhteistuotantosopimuksen tästä.
Muista liittää sopimus ääniteilmoituksen liitteeksi.
Mikä on Gramex-numeroni?
Gramex-numerosi on henkilökohtainen asiakasnumero, jonka löydät MyGramex-portaalista ”Tilini” -kohdasta. Gramex-numeroasi kysytään ääniteilmoituksen täyttövaiheessa.
Maksaako liittyminen Gramexiin?
Gramexiin liittyminen on ilmaista. Gramex kuitenkin pidättää maksettavista korvauksista korvausten keruun ja hallinnoinnin kulut.
Miten liityn Gramexiin?
Voit liittyä Gramexiin tekemällä asiakassopimuksen. Sähköinen asiakassopimus sekä ohjeet löytyvät täältä.
Kuka voi liittyä asiakkaaksi?
Gramexin asiakkaaksi voi liittyä, jos on ollut mukana äänitteellä, joko musiikin esittäjänä (solisti, muusikko tai kapellimestari) tai äänitteen tuottajana.
Kuka voi saada Gramex-korvauksia?
Gramex-korvauksia saavat biisillä esiintyvät artistit, muusikot, kapellimestarit sekä äänitteen tuottaja. Taiteelliselle tuottajalle tai studiotuottajalle ei makseta Gramex-korvauksia.
Gramex
Mitä yhdistyskokous tekee?
Gramexin yhdistyksen kokouksessa ovat edustettuina Gramexin jäsenjärjestöt ja he päättävät mm. asiakassopimuksen sisällöstä sekä hyväksyvät tilinpäätöksen, avoimuusraportin ja sijoitusperiaatteet.
Ketkä kuuluvat hallitukseen?
Gramexin hallituksen puheenjohtajana toimii Tuija Brax. Tuottajajäseniä ovat: Antti Kotilainen (varajäsen: Riku Pääkkönen), Tuomas Hämäläinen (varajäsen: Henri Lanz) ja Kimmo Valtanen (varajäsen: Tom Pannula).
Musiikin esittäjä -jäseniä ovat: Ahti Vänttinen (varajäsen: Ritva Kaukola), Pekka Lehti (varajäsen: Juho Viljanen) ja Mirkka Kivilehto (varajäsen: Ilona Vartiainen). Hallituksen sihteerinä toimii Gramexin toimitusjohtaja Ilmo Laevuo.
Mitä hallitus tekee?
Gramexin toimintaa johtaa ja valvoo hallitus, ja se toimii Gramexissa myös yhteishallinnoinnin 15 §:ssä tarkoitettuna valvontaelimenä. Gramexin sääntöjen mukaan hallituksessa tulee olla yhtä monta tuottajien ja muusikkojen edustajaa sekä näihin tahoihin nähden puolueeton puheenjohtaja. Hallituksen puheenjohtajana toimii nykyisin Tuija Brax. Hallituksen sihteerinä toimii Gramexin toimitusjohtaja Ilmo Laevuo, joka johtaa myös Gramexin päivittäistä toimintaa.
Mikä on valtuusto?
Gramexin valtuusto päättää yhdistyksen säännöistä ja valitsee hallituksen. Valtuustossa on kolme muusikkoja edustavaa jäsentä ja kolme äänitetuottajia edustavaa jäsentä. Valtuuston kokouksen puheenjohtajana toimii hallituksen puheenjohtaja.
Neuvooko Gramex minua sopimusasioissa?
Gramexista saat neuvoja Gramexin toimintaan ja asiakassopimuksiin sekä äänitteiden käyttöön ja korvauksiin liittyvissä asioissa. Yleinen sopimus- tai tekijänoikeusneuvonta ei kuitenkaan kuulu Gramexin tehtäväkenttään. Gramexin jäsenjärjestöt, Suomen Muusikkojen Liitto ry ja Musiikkituottajat – IFPI Finland ry tarjoavat erilaista neuvontaa edustamilleen asiakasryhmille. Lisäksi yleisissä tekijänoikeuskysymyksissä voi kääntyä myös Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen puoleen.
Mikä Gramex on?
Gramex on äänitemusiikin tekijänoikeusjärjestö. Gramex edustaa musiikin esittäjiä ja äänitteiden tuottajia. Yhteensä Gramexilla on 60 500 asiakassopimusta muusikoiden, artistien, kapellimestarien ja tuottajien kanssa. Gramex myy lupia äänitteiden ja musiikkivideoiden käyttöön esimerkiksi radiossa, tv-ohjelmissa ja erilaisissa av-tuotannoissa.
Kansainvälisyys
Mikä DDEX on?
Kansainvälinen standardien asettamis-organisaatio.
Mikä RDx on?
Äänitteiden metadatahubi.
Mikä VRDB2 on?
SCAPRin hallinnoima järjestöjen yhteinen tietokanta, jonka avulla taiteilija- ja soittotietojen vaihto tapahtuu järjestöjen kesken.
Vähentääkö Gramex kansainvälisesti kerätyistä korvauksista hallintokulua?
Kaikista ulkomailta kerätyistä korvauksista pidätetään neljän prosentin käsittelypalkkio tilityksen yhteydessä. Ulkomaankorvausten käsittelypalkkiolla korvataan esimerkiksi teknologiakehitystä, jota tarvitaan kansainvälisten korvausten käsittelyssä. Vähennykset ovat lain mahdollistamia.
Milloin Gramex maksaa kansainvälisiä korvauksia?
Gramexin ulkomailta vastaanottamat korvaukset maksetaan Gramexin asiakkaille aina seuraavan tilityksen yhteydessä. Huomaathan kuitenkin, että eri maiden käytännöistä johtuen voi keräämisen ja maksamisen välissä kulua aikaa.
Miten kansainvälisesti kerätyt korvaukset eroavat kotimaisista?
Kansainvälisesti kerättävät korvaukset perustuvat aina käyttömaan omiin tariffeihin ja tilitykset kunkin ulkomaisen järjestön omiin tilitys- ja käsittelysääntöihin. Eri maiden tilitysaikataulut voivat myös poiketa Gramexin omista aikatauluista esimerkiksi keräyksen ja tilityksen välissä olevan ajan suhteen. Tästä syystä Gramex vastaanottaa korvauksia ulkomailta ympäri vuoden.
Maksaako Gramex korvauksia ulkomailla soitetuista biiseistä?
Kyllä. Ulkomaiset tekijänoikeusjärjestöt keräävät korvauksia suomalaisten biisien käytöstä ulkomailla. Korvausten suorittaminen Suomeen ja Gramexille perustuu Gramexin solmimiin tilityssopimuksiin ulkomaisten tekijänoikeusjärjestöjen kanssa. Lista järjestöistä löytyy täältä.
Korvaukset
Olen uusi äänitetuottaja (yritys), mitä minun pitää tehdä Gramex-asioissa?
1. Tee asiakassopimus verkkosivuillamme. https://www.gramex.fi/esittajat-ja-tuottajat/liity-asiakkaaksi/
2. Kun olemme käsitelleet sopimuksesi, lähetämme sinulle linkin MyGramexiin ja voit päivittää siellä osoite-, puhelin- sekä tilinumerosi.
3. Olemme lisänneet asiakkuuteesi tuottajaominaisuuden eli pääset nyt tekemään tuottajan ominaisuudessa ääniteilmoituksia. Mikäli tuottajia on useampia, liitä ääniteilmoituksen mukaan yhteistuotantosopimus.
4. Näet portaalissa myös äänite-, soitto sekä korvaustiedot.
5. Katsothan vielä ohjeet ennen kuin teet ääniteilmoituksen. https://www.gramex.fi/wp-content/uploads/sahkoisen-aaniteilmoituksen-tayttoohjeet-1.pdf
Olen uusi esittäjä/artisti, mitä minun pitää tehdä Gramex asioissa?
1. Tee asiakassopimus verkkosivuillamme.https://www.gramex.fi/esittajat-ja-tuottajat/liity-asiakkaaksi/
2. Kun olemme käsitelleet sopimuksesi lähetämme sinulle linkin MyGramexiin. Siellä voit päivittää osoite-, puhelin sekä tilinumerosi.
3. Näet portaalissa myös oman Gramex-numerosi, verotiedon sekä äänite-, soitto sekä korvaustiedot. Veroprosentin muutokset voit tehdä meille lähettämällä muutosverokortin sähköpostitse.
Tämän jälkeen sinun ei tarvitse tehdä mitään, vaan voit jäädä odottamaan tulevia tilityksiä.
4. Mikäli olet myös äänitteen taloudellinen tuottaja, lähetä viesti tilitys@gramex.fi, jotta voimme lisätä tietoihisi tuottajaominaisuuden.
Mitä MyGramexissa €-merkin takaa avautuvassa tiedotteessa on?
Merkin takaa löytyy alustavaa tietoa tilityssummasta. Huomioithan, että tämä summa voi muuttua vielä lopullisessa maksussa. Muutos voi johtua mm. veronpidätyksestä sekä muista vähennyksistä.
Lisäksi näet veroprosenttisi sekä sen, mille tilille maksu maksetaan.
Miksi tilille tullut summa on eri kuin MyGramexissa €-symbolin takaa löytyvässä kirjeessä ilmoitettiin?
Ilmoitamme €-symbolilla merkityssä kirjeessä alustavan tilityssumman. Alustavasta summasta vähennetään varsinaisessa tilityksessä verot sekä muut mahdolliset vähennykset. Tarkemman erittelyn näet tiliotteestasi, joka löytyy maksupäivän jälkeen MyGramexista kohdassa Palvelut / Korvaukset / Tiliote.
Miksi yritykseltäni on peritty tilityksessä 13% veroa?
Yrityksesi ei kuulu ennakkoperintärekisteriin, minkä vuoksi joudumme vähentämään korvauksista verottajan osoittaman 13% veroa.
Mikä on vähennys musiikin edistämistoimintaan?
Gramex tekee vuoden 2024 alusta alkaen 5 % vähennyksen musiikin edistämistoimintaan esittäjä- eli taiteilija-asiakkaille kerättyihin korvauksiin. Vähennys on lainsäädännön mahdollistama ja käytössä useassa muussa maassa. Vähennyksellä kerättävät varat käytetään suoraan musiikin edistämistoimintaan Musiikin edistämissäätiön MES:n kautta. Varat kohdistetaan musiikin esittäjille. Musiikin edistämissäätiön tukia voi hakea genreriippumattomasti kuka tahansa musiikin esittäjä avoimen hakuprosessin kautta esimerkiksi elävän musiikin tilaisuuksiin ja kiertueisiin, musiikkitallenteiden ja -videoiden tuottamiseen, markkinointiin ja vientiin, kustannustoimintaan ja koulutukseen. Ensimmäisen kerran vähennys näkyy 10.6.2024 alkavalla viikolla olevassa kesäkuun tilityksessä ja laskelmassa. Varojen käyttöä voi seurata avoimesti vuosittain avoimuusraportissa ja vuosikatsauksessa.
Missä säädetään Gramex-korvausten periytymisestä?
Perinnöstä ja testamentista säädetään perintökaaressa. Gramex-korvauksiin noudatetaan samaa lakia kuin muuhunkin perittävään omaisuuteen. Henkilö on perillisen asemassa, mikäli hänen ja perittävän välillä vallitsee laissa edellytetty sukulaisuus-, avioliitto- tai ottolapsisuhde. Näiden kautta muotoutuu lakimääräinen perimysjärjestys.
Mitä tapahtuu korvauksille, jotka vanhentuvat?
Gramexin keräämät korvaukset voivat ns. vanhentua ajan kulumisen johdosta, jos korvauksia ei voida kohdentaa tietylle oikeudenomistajalle tai oikeudenomistajaa ei tavoiteta. Korvaukset eivät kuitenkaan jää Gramexille, vaan ne suoritetaan erikseen päätettävällä tavalla suorina korvauksina esittäville taiteilijoille ja äänitteiden tuottajille sekä oikeudenomistajaryhmiä hyödyttäviin rahastoihin.
Yleisenä periaatteena vanhentuvien korvausten osalta on, että Gramexin valtuutettujen kokous voi päättää, että jakamatta jääneet tekijänoikeuskorvaukset lisätään yhteishallinnointiorganisaation pääomaan tai käytetään joko suorina tai kollektiivisina korvauksina, taikka käytetään muulla tavoin korvauksiin oikeutettujen hyväksi. Katso myös tämä kysymys.
Periytyvätkö tekijänoikeuskorvaukset?
Kyllä, tekijänoikeuskorvaukset periytyvät muun omaisuuden tavoin.
Perintönä saaduista tekijänoikeuksista kertyvät tekijänoikeustulot eivät ole ansiotuloa, vaan pääomatuloa, joista maksetaan verottajan määräämä pääomatulovero. Näin ollen perillisten ei tarvitse toimittaa Gramexille ansiotuloihin tarkoitettua henkilökohtaista verokorttiaan, vaan Gramex pidättää tilityksistä pääomatuloveron (30 % vuonna 2024). Muista lähettää Gramexille myös perukirja.
Mistä kaikesta artistit ja tuottajat saavat Gramex-korvauksia?
Gramex-korvauksia kerätään mm. radioasemilta, taustamusiikkia käyttäviltä yrityksiltä (kuten kaupoilta ja ravintoloilta) sekä av-tuottajilta.
Mikä on ylimaksu?
Ylimaksulla tarkoitetaan oikeudenhaltijalle maksettua korvausta, joka todetaan maksun suorituksen jälkeen virheellisesti ylisuureksi. Esimerkiksi äänitteellä esiintyvien muusikoiden lukumäärä tarkentuu myöhemmin saatavan tiedon perusteella suuremmaksi kuin alun perin maksuhetkellä on tiedetty. Tällöin äänitteen osalta on suoritettu alun perin ylimaksua oikeudenhaltijalle. Ylimaksu korjataan seuraavassa tilityksessä vähennyksenä.
Mitä tarkoittaa keräyskausi?
Keräyskausi tarkoittaa tiettyä määriteltyä ajanjaksoa, jolta tilitettävät korvaukset ovat peräisin.
Mitä ovat jakamatta jääneet varat?
Jakamatta jääneet varat ovat korvausvaroja, joiden oikeudenhaltijaa ei ole riittävästi tunnistettu ja/tai tavoitettu kolmen vuoden kuluessa keräysvuodesta eikä korvauksia ole Gramexin ponnisteluista huolimatta (ks. esim. tunnistamattomat soittotapahtumat) kyetty maksamaan määräajassa oikeudenhaltijalle. Jakamattomien korvausten syynä ovat useimmiten puuttuvat ääniteilmoitukset tai puutteellinen tilitysdata. Jakamatta jääneiden varojen käyttöä ohjaa yhteishallintolaki. Päätökset käytöstä tekee Gramexin valtuusto. Katso myös tämä kysymys.
Mitä tarkoittaa individuaalikorvaus?
Individuaalikorvaus tarkoittaa korvausta, joka suoritetaan yksittäiseltä äänitteeltä yksittäiselle tunnistettavalle oikeudenhaltijalle.
Maksaako Gramex korvauksia ulkomailla soitetuista biiseistä?
Kyllä. Ulkomaiset tekijänoikeusjärjestöt keräävät korvauksia suomalaisten biisien käytöstä ulkomailla. Korvausten suorittaminen Suomeen ja Gramexille perustuu Gramexin solmimiin tilityssopimuksiin ulkomaisten tekijänoikeusjärjestöjen kanssa. Lista järjestöistä löytyy täältä.
Biisini on soinut radiossa, miksi en ole saanut korvauksia?
Biisisi on mahdollisesti soinut sellaisessa radiossa, jonka soitot eivät ole yksilöllisten käyttöraporttien piirissä. Syy sille, miksi jotkut radiot eivät ole yksilöllisessä käsittelyssä, voi johtua esim. radion maksamien korvausten pienuudesta tai siitä, että radion raportointi ei jostain syystä ole kunnossa. Myös eri radioiden mukana olo vaihtelee vuoden eri tilityskertojen välillä. Lisäksi kannattaa tarkistaa MyGramexista, että biisisi on ilmoitettu rekisteriimme. Muistathan, että pienin tilitettävä summa on 5 euroa. Gramex maksaa korvauksia kolmelta vuodelta takautuvasti.
Kaverini sai korvauksia, miksi minä en saanut?
Tarkista, että olet tehnyt asiakassopimuksen Gramexin kanssa ja asiakastietosi (kuten tilinumero tai osoite) ovat ajan tasalla. Tarkista myös MyGramexista, että sinut on ilmoitettu esittäjäksi kaikille biiseille, joissa olet ollut mukana.
Miten korvaukset jaetaan musiikin esittäjien kesken?
Jos äänitteelle on ilmoitettu solisti saa hän 50 % musiikin esittäjien osuudesta. Toinen puolisko musiikin esittäjien osuudesta jaetaan muiden äänitteellä esiintyvien muusikoiden kesken siinä suhteessa mitä soitinta kukin on soittanut äänitteellä. Korvausten jakautuminen musiikin esittäjien kesken perustuu äänitteen tuottajan tekemään ääniteilmoitukseen. Lisätietoja tilityssäännöistä löytyy täältä.
Miten Gramex-korvaukset jaetaan musiikin esittäjien ja äänitteen tuottajan kesken?
Gramex-korvaukset jaetaan niin, että musiikin esittäjät saavat puolet (50 %) ja tuottaja toisen puolen (50 %). Katso tarkemmat tilityssäännöt täältä.
Olemme esiintyneet bändin kanssa klubikeikoilla, saammeko korvauksia?
Live-esiintymisistä ei makseta Gramex-korvauksia. Gramex kerää korvauksia vain äänitteiden käytöstä, esimerkiksi kun biisi soi radiossa.
Mistä soitoista ei saa Gramex-korvauksia?
Gramex-korvauksia ei makseta mm. tilausmusiikista, mainosmusiikista, YouTubesta, TikTokista, Spotifysta, Facebookista, muista somekanavista, live-esityksistä tai biisien jälleenmyynnistä.
Biisini on YouTubessa, Spotifyssa ja TikTokissa, saanko Gramexista korvauksia?
Gramex ei lisensoi musiikkia someen tai suoratoistopalveluihin, vaan äänitteen tuottajat (esim. levy-yhtiöt) hoitavat lisensoinnin itse. Tästä johtuen Gramex ei maksa korvauksia esimerkiksi YouTubesta, Spotifysta tai TikTokista.
Saako biisin taiteellinen tuottaja Gramex-korvauksia?
Taiteelliselle tuottajalle ei makseta Gramex-korvauksia. Tekijänoikeuslain mukaan vain musiikin esittäjillä (muusikot, solistit, kapellimestari) ja äänitteen taloudellisella tuottajalla on oikeus Gramex-korvauksiin.
Kuinka kauan Gramex-oikeudet ovat voimassa?
Gramex-oikeudet ovat voimassa 70 vuotta ääniteen teosta tai julkaisusta. Henkilön kuollessa Gramex-oikeudet periytyvät, kuten muukin omaisuus.
Olen muusikkona biisillä, kuuluuko minun saada korvauksia?
Kyllä, sinun kuuluu saada korvauksia jos biisiä soitetaan esim. radioissa. Tarkista äänitteen tuottajalta, että biisistä on tehty ääniteilmoitus Gramexille.
Kuka voi saada Gramex-korvauksia?
Gramex-korvauksia saavat biisillä esiintyvät artistit, muusikot, kapellimestarit sekä äänitteen tuottaja. Taiteelliselle tuottajalle tai studiotuottajalle ei makseta Gramex-korvauksia.
Luvat
Tarvitsenko luvan, jos soitan äänitemusiikkia yksityisissä häissä tai hautajaisissa?
Jos kyse on yksityistilaisuutena järjestettävistä häistä tai hautajaisista, niin et tarvitse. Lupa tarvitaan vain yleisölle esittämiseen, ja yksityisen piirin ollessa tavallisesti ns. suljettu piiri, jolle esittäminen on pääsääntöisesti vapaata.
Jos kuitenkin esittäminen tapahtuu ansiotarkoituksessa suurehkolle suljetulle piirille, tulee esittämiseen saada lupa. Tällainen tilanne on käsillä esimerkiksi silloin, kun työantaja soittaa taustamusiikkia työpaikalla.
Teen yrityksestämme esittelyvideota ja haluaisin käyttää siinä musiikkia. Tarvitsenko luvan Gramexilta?
Äänitteen käyttöön yritykseen liittyvissä esittely- ja mainosvideoissa tulee hankkia aina lupa suoraan oikeuksien omistajilta (esim. muusikot, levy-yhtiö).
Haluan käyttää musiikkia av-tuotannossani. Voinko sopia käyttöluvasta suoraan artistin kanssa?
Av-tuotannossa käytettävän äänitteen osalta voit aina sopia käytöstä myös suoraan oikeuksien omistajien kanssa. Oikeuksien omistavat tahot ovat äänitteellä esiintyvät muusikot sekä äänitteen kaupallinen tuottaja. Mikäli haluat sopia käytöstä suoraan oikeuksien omistajien kanssa, huomioithan sopia asiasta jokaisen oikeudenomistajan kanssa.
Haluan käyttää musiikkia podcastissa. Tarvitsenko luvan Gramexilta?
Musiikin käyttöön podcastissa tarvitset luvan suoraan oikeuksien omistajilta (esim. levy-yhtiö). Gramex ei myy lupia äänitteiden käyttöön podcasteissa.
Mitä musiikkia voin käyttää ilman lupaa?
Äänitteen tekijänoikeuden suojaraja on tällä hetkellä vuosi 1963, eli sitä ennen julkaistut äänitteet ovat vapaita käytettäväksi ilman erillistä lupaa. Huomaathan, että teos saattaa kuitenkin olla vielä suojattu, joten saatat tarvita teoksen käyttöön luvan. Teosten osalta voit olla yhteydessä Teostoon.
Haluan soittaa musiikkia tapahtumassani, mistä hankin musiikin?
Voit hankkia musiikin laillisista lähteistä, esimerkiksi fyysisiltä tallenteilta tai latauspalveluista. Muistathan, että jos tapahtumasi ei ole yksityinen tilaisuus vaan yleisölle suunnattu, tarvitset luvat musiikin soittamiseen täältä.
Kun hankin luvan Gramexilta, täytyykö minun raportoida musiikin käytöstä Gramexille?
Lähtökohtaisesti musiikin käyttö edellyttää aina käytön raportointia, jotta korvaukset voidaan tilittää oikein. Tarve raportoinnille riippuu luvasta, jonka olet hankkinut. Tarkista siis luvan sopimusehdot. Sopimusehdot löydät lupakorttien ”tietoa luvasta” -linkin takaa.
Teen taideteosta, jossa käytän musiikkia, minkä luvan tarvitsen?
Äänitteiden käyttöön osana taideteosta tai videoinstallaatiota hankitaan lupa suoraan äänitteen oikeuksien omistajilta (esim. levy-yhtiö).
Haluan käyttää musiikkia teatterinäytelmässä, minkä luvan tarvitsen?
Musiikin käyttöön teatterinäytelmässä luvat myy musiikkiluvat.fi.
Käytän musiikkia. Tarvitsenko luvan sekä Gramexilta että Teostolta?
Jos käytät äänitettä, lähtökohtaisesti lupa kaikissa eri käyttömuodoissa tarvitaan sekä äänitteen että teoksen oikeuksien osalta. Kaikissa käyttömuodoissa luvan myöntäjä ei kuitenkaan ole välttämättä Gramex tai Teosto, vaan myös oikeuksien omistajat myöntävät itse lupia riippuen käyttöalueesta.
En löydä haluamaani kappaletta Gramexin verkkokaupasta, miten toimin?
Voit ottaa suoraan yhteyttä Gramexiin sähköpostitse tai puhelimitse.
Hankin luvan Gramexin verkkokaupasta, kauanko se on voimassa?
Luvan kesto käy ilmi saamastasi sopimusvahvistuksesta.
Hankin luvan Gramexin verkkokaupasta. Mistä tiedän, että lupani on voimassa?
Kun olet hyväksynyt sopimusehdot ja maksanut luvan, lupasi on voimassa sopimusvahvistuksessa määritellyn ajan.
Teen edustamalleni puolueelle videota, jossa haluaisin käyttää musiikkia. Saanko Gramexilta luvan?
Gramex ei voi myydä äänitteiden käyttölupia poliittisiin sisältöihin, vaan lupa tulee hankkia aina suoraan oikeuksien omistajilta (esim. levy-yhtiö).
Käytän musiikkia av-teostani esittelevässä trailerissa. Saanko Gramexilta luvan?
Gramexilta et saa lupaa äänitteiden käyttöön trailereissa, vaan lupa hankintaan aina suoraan oikeuksien omistajilta.
Käytän musiikkia elokuvassa, jota levitetään elokuvateattereissa. Saanko Gramexilta luvan?
Gramexilta et saa lupaa äänitteiden käyttöön kokopitkissä elokuvissa, vaan lupa hankintaan aina suoraan oikeuksien omistajilta (esim. levy-yhtiö).
Käytän musiikkia mainoksessa, saanko Gramexilta luvan?
Gramexilta ei saa lupia äänitteiden mainoskäyttöön. Kaikkeen mainoskäyttöön musiikin käyttölupa hankitaan suoraan oikeuksien omistajilta (kuten levy-yhtiö).
Mitä tarkoittaa SVOD?
Subscription Video On Demand (SVOD) -palvelulla tarkoitetaan palvelua, jossa välitetään ohjelmakatalogin käyttömaksua vastaan kuvatallenteita yksityiseen käyttöön siten, että loppukäyttäjällä on mahdollisuus saada tallenne katsottavakseen suoratoistona itse valitsemassaan paikassa itse valitsemanaan aikana verkkoyhteyden välityksellä ilman, että tallenteesta muodostuu pysyvää kopiota käyttäjälle. Tällaisia palveluja ovat esimerkiksi Netflix, HBO ja Viaplay. SVOD-palvelulla ei tarkoiteta palveluja, joihin käyttäjät voivat ladata sisältöä.
Mitä tarkoitetaan on demand -luvan yhteydessä kuulijamäärällä?
On demand -luvan korvaukseen vaikuttaa palvelun kuulijamäärä. Kuulijamäärällä tarkoitetaan palvelun edellisen kuukauden kaikkien on demand -ohjelmien uniikkien (erillisten) kuulijoiden määrää. Kuulijaksi lasketaan henkilö, joka on kuukauden aikana kuunnellut ohjelmaa 60 sekuntia tai enemmän.
Mitä ovat korvauksen suuruuteen vaikuttavat on demand -palvelun tulot?
On demand -luvan korvaukseen huomioidaan kaikki on demand -palveluun kohdistuvat tulot. Tällaisia ovat esimerkiksi mainoksista, ilmoituksista, sponsoroinnista ja muusta vastaavasta laskutetut verottomat tulot sekä palvelun käytöstä perityt maksut. Huomiotta jätetään sellaiset palvelun käyttömaksut, jotka kohdistuvat yksiselitteisesti sisältöön, jossa ei ole käytetty Gramexin kanssa sopimuksen piiriin kuuluvia äänitteitä. Tulosta saadaan vähentää toteutuneet luottotappiot.
Mitä ovat korvauksen suuruuteen vaikuttavat nettiradion tulot?
Varsinaisen nettiradion musiikkiluvan hinta voi määräytyä suojattujen äänitteiden kuuntelun (per track per steam) tai nettiradion toimintaan kohdistuvien tulojen mukaan. Nettiradion tuloilla tarkoitetaan kaikkia radiotoimintaan kohdistuvia tuloja, kuten esimerkiksi mainoksista, ilmoituksista ja sponsoroinnista ja muusta vastaavasta laskutetut verottomat tulot sekä lähetyksen kuuntelusta perityt maksut.
Saako Gramexilta lupia somekäyttöön?
Gramex ei lisensoi musiikkia somekäyttöön, mainoksiin, elokuviin, YouTubeen tai suoratoistopalveluihin, vaan äänitteen tuottajat (esim. levy-yhtiö) hoitavat lisensoinnin itse. Musiikin käyttöön tarvitaan aina myös teosluvat Teostosta.
Mitä ovat suojatut äänitteet?
Suojattuja ovat kaikki suomalaiset äänitteet, joiden teko- tai julkaisuvuodesta on 70 vuotta tai vähemmän. Sitä vanhemmista äänitteistä ei enää kerätä Gramex-korvauksia. Huomaathan, että suoja-ajan osalta on menossa siirtymäaika. Jos äänite äänitettiin ja julkaistiin ennen vuotta 1963, suoja-aika oli vain 50 vuotta eikä äänite enää ole Gramex-oikeuksien osalta suojattu. Teosto-oikeudet siihen voivat yhä olla voimassa. Ulkomaisten äänitteiden Gramex-suoja määräytyy äänitteen tallennusmaan ja äänitteen tuottajan kansallisuuden perusteella. Suojattuja ovat tällä hetkellä Gramexin toimittaman listan mukaisissa sopimusmaissa tallennetut ja / tai sopimusmaiden kansallisuuden omaavien tuottajien äänitteet. Katso lista maista täältä.
Mitä ovat korvauksen suuruuteen vaikuttavat radion mainostulot?
Kaupallisten radioiden korvaus äänitteiden käytöstä on sidottu musiikin määrään ja radion mainostuloihin. Korvauksen perustana olevilla mainostuloilla tarkoitetaan kaikkia radion ohjelmassaan lähettämistä mainoksista ja ilmoituksista tai ohjelman sponsoroinnista tai muusta vastaavasta tuesta syntyneitä tuloja, jotka johtuvat radion lähetyksistä. Tulosta saadaan vähentää toteutuneet luottotappiot. Tulot huomioidaan verottomana. Radio raportoi Gramexille mainostulonsa kuukausittain liikevaihdon raportointiportaalin kautta. Portaaliin: https://report.gramex.fi/login
Musiikkivideo
Miksi musiikkivideoiden korvaukset ovat erilaiset tuottajan ja esittäjien välillä?
Lainsäädäntömme asettaa videolla esiintyvät taiteilijat ja videon tuottajan jonkin verran eri asemaan. Koska musiikkivideo on elokuvateos, musiikkivideon tuottajalla on samat oikeudet kuin elokuvatuottajalla eli häneltä pitää hankkia lupa musiikkivideon julkiseen esittämiseen. Nämä luvat myy Gramex. Videolla esiintyvä artisti tai muusikko saa myös korvauksia, mutta tarkemmilla ehdoilla. Lainsäädännön perusteella Gramex voi maksaa korvauksia esittäjälle, musiikkivideo on kuvattu Suomessa tai muualla ETA-alueella ja kun sen sisältävä äänite on äänitetty Suomessa.
Mikä on musiikkivideo?
Musiikkivideo on kuvallinen, musiikkia sisältävä tallenne, jossa esitetään sävelteos tai sävelteoksen osa.
Muusikot
Olen uusi äänitetuottaja (yritys), mitä minun pitää tehdä Gramex-asioissa?
1. Tee asiakassopimus verkkosivuillamme. https://www.gramex.fi/esittajat-ja-tuottajat/liity-asiakkaaksi/
2. Kun olemme käsitelleet sopimuksesi, lähetämme sinulle linkin MyGramexiin ja voit päivittää siellä osoite-, puhelin- sekä tilinumerosi.
3. Olemme lisänneet asiakkuuteesi tuottajaominaisuuden eli pääset nyt tekemään tuottajan ominaisuudessa ääniteilmoituksia. Mikäli tuottajia on useampia, liitä ääniteilmoituksen mukaan yhteistuotantosopimus.
4. Näet portaalissa myös äänite-, soitto sekä korvaustiedot.
5. Katsothan vielä ohjeet ennen kuin teet ääniteilmoituksen. https://www.gramex.fi/wp-content/uploads/sahkoisen-aaniteilmoituksen-tayttoohjeet-1.pdf
Olen uusi esittäjä/artisti, mitä minun pitää tehdä Gramex asioissa?
1. Tee asiakassopimus verkkosivuillamme.https://www.gramex.fi/esittajat-ja-tuottajat/liity-asiakkaaksi/
2. Kun olemme käsitelleet sopimuksesi lähetämme sinulle linkin MyGramexiin. Siellä voit päivittää osoite-, puhelin sekä tilinumerosi.
3. Näet portaalissa myös oman Gramex-numerosi, verotiedon sekä äänite-, soitto sekä korvaustiedot. Veroprosentin muutokset voit tehdä meille lähettämällä muutosverokortin sähköpostitse.
Tämän jälkeen sinun ei tarvitse tehdä mitään, vaan voit jäädä odottamaan tulevia tilityksiä.
4. Mikäli olet myös äänitteen taloudellinen tuottaja, lähetä viesti tilitys@gramex.fi, jotta voimme lisätä tietoihisi tuottajaominaisuuden.
MyGramex
Pitääkö minun lähettää verokorttini Gramexille?
Kun olet Gramexin asiakas, niin saamme verokorttisi suoraan Verohallinnolta jokaisen verovuoden alussa. Uusi veroprosenttisi päivittyy MyGramexiin vuosittain helmikuun alussa. Jos teet verotukseen muutoksia, kannattaa muutosverokortin päivitys tarkistaa meiltä esimerkiksi sähköpostitse: tilitys@gramex.fi.
En pääse kirjautumaan MyGramexiin uudella sähköpostiosoitteellani, mitä teen?
MyGramex-portaalin käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Jos sinulla on uusi sähköpostiosoite, niin sinun tulee rekisteröityä MyGramexiin uudelleen tällä uudella sähköpostiosoitteella.
En muista MyGramexin salasanaa, mitä teen?
MyGramex-portaalin kirjautumissivun alaosasta löytyy ”Salasana unohtunut” -kohta. Voit luoda sen kautta uuden salasanan.
Soitan ulkomaisen bändin biisillä, miksi biisi ei näy MyGramexissa?
Ulkomaiset tuottajat eivät ilmoita Gramexille tuottamiaan biisejä automaattisesti, eli sinun kannattaa tehdä itse ääniteilmoitus biisistä. Ääniteilmoituksen voit tehdä MyGramex-portaalissa.
En löydä biisiäni MyGramexista?
Biisi saattaa puuttua MyGramex-portaalista esimerkiksi sen takia, ettei siitä ole vielä tehty ääniteilmoitusta. Jos MyGramex-portaalista puuttuu biisejä tai ne ovat väärin, niin otathan yhteyttä tilitys@gramex.fi.
Mistä löydän ääniteilmoituksen?
Jos olet ilmoittanut olevasi äänitteen tuottaja, niin löydät ääniteilmoituksen MyGramex-portaalista. Mikäli valikostasi puuttuu ääniteilmoitus-painike, voit laittaa viestiä tilitys@gramex.fi. Ohjeet ääniteilmoituksen täyttämiseen sekä ohjevideon löydät MyGramexista.
Kuinka vaihdan tilinumeroni ja päivitän veroprosenttini?
Voit päivittää tilinumerosi MyGramex-portaalissa. Jos haluat nostaa veroprosenttiasi, niin voit ilmoittaa siitä Gramexille sähköpostilla osoitteeseen tilitys@gramex.fi. Voit myös lähettää uuden verokortin tilitys@gramex.fi.
Mikä on MyGramex?
MyGramex on Gramexin musiikin esittäjä- ja tuottaja-asiakkaille tarkoitettu palveluportaali. MyGramexissa voit tarkistaa ja ylläpitää muun muassa yhteystietojasi sekä saat nähtäville yksilölliset äänite-, soitto- ja korvaustiedot.
Radio
Ainejärjestömme tekee vappuradiota, jossa käytämme musiikkia. Tarvitsenko luvan Gramexilta?
Lyhytaikaisilla FM-taajuuksilla sekä netissä toimivien radioiden tulee hankkia lupa musiikin käyttöön sekä Gramexilta että Teostolta. Gramexin luvan saat hankittua suoraan Gramexin verkkokaupasta.
Haluan perustaa radion, jossa käytän musiikkia. Mitä lupia tarvitsen?
Teen lyhytaikaista FM-radiota, voinko lähettää lähetystä myös netissä?
Voit hankkia Gramexin verkkokaupasta lyhytaikaisen radion luvan, joka kattaa sekä FM- että verkkolähetyksen.
Haluan soittaa musiikkia radiossa, mistä hankin musiikin?
Voit hankkia musiikin laillisista lähteistä, esimerkiksi fyysisiltä tallenteilta tai latauspalveluista. Muistathan, että lisäksi tarvitset luvan.
Voinko soittaa radiossa tai nettiradiossa musiikkia Spotifysta tai YouTubesta?
Radioissa soitettavan musiikin on oltava laillisesta lähteestä. Spotify ja YouTube eivät ole laillisia lähteitä, sillä ne ovat tarkoitettu käyttöehtojensa mukaisesti vain henkilökohtaiseen käyttöön.
Mitä tarkoitetaan on demand -luvan yhteydessä kuulijamäärällä?
On demand -luvan korvaukseen vaikuttaa palvelun kuulijamäärä. Kuulijamäärällä tarkoitetaan palvelun edellisen kuukauden kaikkien on demand -ohjelmien uniikkien (erillisten) kuulijoiden määrää. Kuulijaksi lasketaan henkilö, joka on kuukauden aikana kuunnellut ohjelmaa 60 sekuntia tai enemmän.
Mitä ovat korvauksen suuruuteen vaikuttavat on demand -palvelun tulot?
On demand -luvan korvaukseen huomioidaan kaikki on demand -palveluun kohdistuvat tulot. Tällaisia ovat esimerkiksi mainoksista, ilmoituksista, sponsoroinnista ja muusta vastaavasta laskutetut verottomat tulot sekä palvelun käytöstä perityt maksut. Huomiotta jätetään sellaiset palvelun käyttömaksut, jotka kohdistuvat yksiselitteisesti sisältöön, jossa ei ole käytetty Gramexin kanssa sopimuksen piiriin kuuluvia äänitteitä. Tulosta saadaan vähentää toteutuneet luottotappiot.
Mitä ovat korvauksen suuruuteen vaikuttavat nettiradion tulot?
Varsinaisen nettiradion musiikkiluvan hinta voi määräytyä suojattujen äänitteiden kuuntelun (per track per steam) tai nettiradion toimintaan kohdistuvien tulojen mukaan. Nettiradion tuloilla tarkoitetaan kaikkia radiotoimintaan kohdistuvia tuloja, kuten esimerkiksi mainoksista, ilmoituksista ja sponsoroinnista ja muusta vastaavasta laskutetut verottomat tulot sekä lähetyksen kuuntelusta perityt maksut.
Paljonko on radiokorvauksen suuruus minuutilta?
Kaupallisten radioiden korvaus on sidottu musiikin määrään ja radion mainostuloihin ja minuuttihinta vaihtelee noin 0,10 €-4 €. Yleisradion korvaussumma perustuu Gramexin kanssa tehtyyn sopimukseen ja vaihtelee kanavasta ja kellonajasta riippuen n. 0,50 €-10 € minuutti.
Mitkä radiot ovat mukana tilityksessä?
Yleisradion kaikki kanavat sekä kaupalliset radiot. Katso tarkempi lista täältä.
Raportoiko radiot musiikin käytöstä?
Kyllä. Kaikki kaupalliset radiot ja Yle raportoivat käyttämästään musiikista. He ilmoittavat Gramexille biisin nimen, esittäjän, keston, ISRC-koodin ja levykoodin. Äänitteen tuottajan tekemän ääniteilmoituksen perusteella Gramex tietää kenelle soitoista kertyneet korvaukset maksetaan.
Some
Käytän musiikkia videossani, jonka lataan YouTubeen. Tarvitsenko luvan Gramexilta?
Gramex ei myy lupia äänitteiden käyttöön YouTubessa. Yksityishenkilönä voit käyttää musiikkia osana YouTubessa julkaistavia ei-kaupallisia videoita, koska useimmat levy-yhtiöt ovat sopineet YouTuben kanssa äänitemusiikin käytöstä. Jos levy-yhtiö ei ole tehnyt sopimusta ja antanut lupaa äänitteen käyttöön, YouTube saattaa blokata tai poistaa videon palvelusta. Jos sen sijaan julkaiset YouTubessa videon yrityksen tai yhteisön tilillä, tulee lupa äänitteen käyttöön aina hankkia suoraan oikeuksien omistajilta eli useimmiten levy-yhtiöiltä. Tällöin tarvitset myös musiikin teosluvat Teostolta.
Käytän musiikkia sosiaalisessa mediassa, tarvitsenko luvan Gramexilta?
Gramex ei myy lupia äänitteiden käyttöön sosiaalisessa mediassa. Yksityishenkilönä voit käyttää musiikkia monissa sosiaalisen median palveluissa, esimerkiksi Instagramissa ja TikTokissa, koska useimmat levy-yhtiöt ovat sopineet sosiaalisen median alustojen kanssa käytöstä. Mikäli julkaisijana toimii yritys, yhteisö tai video tehdään kaupallisessa yhteistyössä, tulee lupa äänitteen käyttöön osana sosiaalisen median postausta hankkia aina suoraan oikeuksien omistajilta (esim levy-yhtiö).
Saako Gramexilta lupia somekäyttöön?
Gramex ei lisensoi musiikkia somekäyttöön, mainoksiin, elokuviin, YouTubeen tai suoratoistopalveluihin, vaan äänitteen tuottajat (esim. levy-yhtiö) hoitavat lisensoinnin itse. Musiikin käyttöön tarvitaan aina myös teosluvat Teostosta.
Biisini on YouTubessa, Spotifyssa ja TikTokissa, saanko Gramexista korvauksia?
Gramex ei lisensoi musiikkia someen tai suoratoistopalveluihin, vaan äänitteen tuottajat (esim. levy-yhtiöt) hoitavat lisensoinnin itse. Tästä johtuen Gramex ei maksa korvauksia esimerkiksi YouTubesta, Spotifysta tai TikTokista.
Tapahtumat
Tarvitsenko luvan, jos soitan äänitemusiikkia yksityisissä häissä tai hautajaisissa?
Jos kyse on yksityistilaisuutena järjestettävistä häistä tai hautajaisista, niin et tarvitse. Lupa tarvitaan vain yleisölle esittämiseen, ja yksityisen piirin ollessa tavallisesti ns. suljettu piiri, jolle esittäminen on pääsääntöisesti vapaata.
Jos kuitenkin esittäminen tapahtuu ansiotarkoituksessa suurehkolle suljetulle piirille, tulee esittämiseen saada lupa. Tällainen tilanne on käsillä esimerkiksi silloin, kun työantaja soittaa taustamusiikkia työpaikalla.
Järjestän tapahtuman, jossa lauletaan karaokea. Tarvitsenko luvan?
Tarvitset luvan suoraan karaokepalvelun tuottajalta, sillä Gramex ei edusta karaokeäänitteiden tuottajia.
Haluan soittaa tapahtumassani musiikkia Spotifysta tai YouTubesta. Tarvitsenko luvan Gramexilta?
Musiikin käyttöön tapahtumissa on olemassa tapahtumalupa, jonka myy Teosto. Tapahtumassa soitettavan musiikin on oltava laillisesta lähteestä. Spotify ja YouTube eivät ole laillisia lähteitä, sillä ne ovat tarkoitettu käyttöehtojensa mukaisesti vain henkilökohtaiseen käyttöön.
Haluan soittaa musiikkia tapahtumassani, mistä hankin musiikin?
Voit hankkia musiikin laillisista lähteistä, esimerkiksi fyysisiltä tallenteilta tai latauspalveluista. Muistathan, että jos tapahtumasi ei ole yksityinen tilaisuus vaan yleisölle suunnattu, tarvitset luvat musiikin soittamiseen täältä.
Soitan äänitemusiikkia tapahtumassa, mistä saan luvan?
Äänitemusiikin käyttöön tapahtumassa saat luvan Teostosta.
Taustamusiikki
Haluan soittaa asiakastilassani taustamusiikkia Spotifysta tai YouTubesta. Tarvitsenko luvan Gramexilta?
Taustamusiikin käyttöön asiakastilassa saa hankittua luvan osoitteesta musiikkiluvat.fi. Asiakastilassa soitettavan musiikin on oltava laillisesta lähteestä. Spotify ja YouTube eivät ole laillisia lähteitä, sillä ne ovat tarkoitettu käyttöehtojensa mukaisesti vain henkilökohtaiseen käyttöön.
Soitan taustamusiikkia asiakas- tai muussa tilassa, mistä saan luvan?
Taustamusiikin käyttöön asiakas- tai muussa tilassa saat luvan osoitteesta musiikkiluvat.fi.
Tekijänoikeudet
Pitääkö Gramex-oikeuksia huomioida perinnönjaossa?
Kyllä. Gramex-korvauksiin suhtaudutaan samalla tapaa kuin muuhunkin perinnönjaossa jaettavaan omaisuuteen. Tästä säädetään perintökaaressa. Mikäli kuolinpesän osakkaat haluavat toimittaa perinnönjaon, se voidaan toteuttaa joko osakkaiden itsensä suorittamana sopimusjakona tai oikeuden määräämän pesänjakajan suorittamana toimitusjakona. Joissakin tilanteissa toimitusjako on pakollinen.
Mikä on yhteishallinnointilaki?
Laki tekijänoikeuden yhteishallinnoinnista (ns. yhteishallinnointilaki) sääntelee tekijänoikeusjärjestöjen toimintaa. Se turvaa tekijänoikeuden ja lähioikeuksien oikeudenhaltijoiden itsemääräämisoikeutta, edistää tekijänoikeusmarkkinoiden toimivuutta sekä edellyttää, että tekijäoikeusjärjestöt toimivat läpinäkyvästi ja vastuullisesti tekijänoikeuksia hallinnoidessaan. Myös Gramexin toiminta kuuluu yhteishallinnointilain sääntelyn piiriin ja asettaa Gramexille tiettyjä velvollisuuksia. Gramex mm. julkaisee vuosittain yhteishallinnointilain mukaisen avoimuusraportin ja huolehtii siitä, että musiikin esittäjillä, äänitteiden tuottajilla ja äänitteiden käyttäjillä on riittävästi oikeuksien hallinnointiin liittyvää informaatiota saatavilla Gramexin verkkosivuilta. Yhteishallinnointilain piiriin kuuluvia tekijänoikeuksia hallinnoivia järjestöjä valvoo Suomessa Patentti- ja rekisterihallitus.
Neuvooko Gramex minua sopimusasioissa?
Gramexista saat neuvoja Gramexin toimintaan ja asiakassopimuksiin sekä äänitteiden käyttöön ja korvauksiin liittyvissä asioissa. Yleinen sopimus- tai tekijänoikeusneuvonta ei kuitenkaan kuulu Gramexin tehtäväkenttään. Gramexin jäsenjärjestöt, Suomen Muusikkojen Liitto ry ja Musiikkituottajat – IFPI Finland ry tarjoavat erilaista neuvontaa edustamilleen asiakasryhmille. Lisäksi yleisissä tekijänoikeuskysymyksissä voi kääntyä myös Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen puoleen.
Mitä oikeuksia musiikin esittäjille ja äänitteiden tuottajille syntyy?
Äänitteiden oikeudenhaltijoille syntyy sekä taloudellisia että moraalisia oikeuksia. Taloudelliset oikeudet tarkoittavat mm. yksioikeutta teoksen kappaleiden valmistamiseen, julkiseen esittämiseen ja yleisölle levittämiseen.
Moraaliset oikeudet suojaavat sitä, että tekijän tai esittäjän nimi tulee ilmoittaa kappaleen esittämisen yhteydessä hyvän tavan mukaisesti (isyysoikeus) ja sitä, että teosta ei saa muuttaa tai musiikkikappaletta esittää tekijää loukkaavassa yhteydessä (respektioikeus).
Mitä tekijänoikeus suojaa?
Tekijänoikeus suojaa tekijöiden ja esittävien taiteilijoiden luovan työn tuloksia ja moraalisia oikeuksia sekä tuottajien sisällöntuotantoon tekemiä investointeja.
Mitä ovat tekijänoikeusjärjestöt?
Tekijänoikeusjärjestöt hallinnoivat tekijänoikeuksia ja myöntävä käyttölupia edustamiensa oikeudenhaltijoiden puolesta. Esimerkiksi Gramexin on perustaneet musiikin esittäjät ja äänitteiden tuottajat.
Tekijänoikeusjärjestöjen avulla musiikin käyttäjä voi saada käyttöluvan toimintaansa näppärästi yhdestä paikasta, eikä se joudu sopimaan äänitteiden käytöstä jokaisen oikeudenhaltijan kanssa erikseen.
Suomessa tekijänoikeusjärjestöjä ovat mm. Gramex, Teosto, Kopiosto, Sanasto ja Kuvasto.
Mitä on tekijänoikeus?
Kirjallisen tai taiteellisen teoksen luoneella henkilöllä on tekijänoikeus teokseen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tekijänoikeuden omistava taho voi määrätä teoksensa käyttämisestä, esimerkiksi sallimalla tai kieltämällä tietty teoksen käyttö. Myös musiikin esittäjät ja äänitteiden tuottajat saavat tekijänoikeussuojaa, jota kutsutaan lähioikeudeksi.
Miten teossuoja eroaa äänitteiden lähioikeussuojasta?
Teossuojaa saa luovan työn tulos, esim. sävellys tai sanoitus, joka ylittää ns. teoskynnyksen. Teoskynnys ylittyy, kun luovan työn tulos on riittävän itsenäinen ja omaperäinen. Teossuoja on voimassa 70 vuotta tekijän kuolinvuoden päättymisestä.
Äänitteiden lähioikeussuoja muistuttaa sisällöltään hyvin paljon teossuojaa, mutta suoja-aika lasketaan hieman eri tavalla. Esittävän taiteilijan ja äänitteiden tuottajien suoja on voimassa pääsääntöisesti 70 vuotta äänitteen julkaisemisesta.
Äänitteiden suoja-aikaa pidennettiin vuonna 2013 ja suojan osalta on tällä hetkellä menossa siirtymäaika. Jos äänite äänitettiin ja julkaistiin ennen vuotta 1963, suoja-aika oli tuolloin vain 50 vuotta, eikä äänite ole näin ollen Gramex-oikeuksien osalta suojattu. Teosoikeudet siihen saattavat yhä olla tuolloinkin voimassa.
Käytän musiikkia. Tarvitsenko luvan sekä Gramexilta että Teostolta?
Jos käytät äänitettä, lähtökohtaisesti lupa kaikissa eri käyttömuodoissa tarvitaan sekä äänitteen että teoksen oikeuksien osalta. Kaikissa käyttömuodoissa luvan myöntäjä ei kuitenkaan ole välttämättä Gramex tai Teosto, vaan myös oikeuksien omistajat myöntävät itse lupia riippuen käyttöalueesta.
Mikä on Gramexin ja Teoston ero?
Gramexin asiakkaita ovat solistit, muusikot, kapellimestarit sekä äänitteen tuottajat. Kun taas Teoston asiakkaita ovat säveltäjät, sovittajat, sanoittajat ja kustantajat. Voit kuulua kumpaankin järjestöön ja saada tällöin molemmista korvauksia eri ominaisuudessa.
Olen Teoston asiakas, kannattaako minun liittyä myös Gramexiin?
Jos olet esiintynyt biisillä (solisti, muusikko, kapellimestari) niin sinun kannattaa liittyä myös Gramexiin. Gramexin kautta saat esityskorvauksia, kun biisiä soitetaan esim. radioissa. Gramexiin liittyminen on ilmaista.
Tilitys
Mitä MyGramexissa €-merkin takaa avautuvassa tiedotteessa on?
Merkin takaa löytyy alustavaa tietoa tilityssummasta. Huomioithan, että tämä summa voi muuttua vielä lopullisessa maksussa. Muutos voi johtua mm. veronpidätyksestä sekä muista vähennyksistä.
Lisäksi näet veroprosenttisi sekä sen, mille tilille maksu maksetaan.
Miksi tilille tullut summa on eri kuin MyGramexissa €-symbolin takaa löytyvässä kirjeessä ilmoitettiin?
Ilmoitamme €-symbolilla merkityssä kirjeessä alustavan tilityssumman. Alustavasta summasta vähennetään varsinaisessa tilityksessä verot sekä muut mahdolliset vähennykset. Tarkemman erittelyn näet tiliotteestasi, joka löytyy maksupäivän jälkeen MyGramexista kohdassa Palvelut / Korvaukset / Tiliote.
Voiko korvauksia maksaa kuorolle tai orkesterille?
Jos esittäjänä on kuoro tai orkesteri, joka toimii jonkin yhdistyksen alaisena, voivat kuoron tai orkesterin jäsenet halutessaan valtakirjalla ilmoittaa Gramexille, että mahdollisesti kertyvät korvaukset tilitetään kyseiselle yhdistykselle. Tässä tapauksessa yhdistys liittyy Gramexin asiakkaaksi, eikä jokainen laulaja tai soittaja erikseen. Tällöin ääniteilmoituksen taiteilijajakoon merkitään vain kuoron nimi sekä taiteilijoiden lukumäärä jokaiselle uralle.
Mitä ovat hallintokulut tai vähennykset?
Laki määrää, että tilityksen yhteydessä Gramex voi vähentää summasta korvausten keräämisestä ja hallinnoinnista aiheutuvat hallintokulut. Lisäksi laki sallii vähennyksen tekemisen esimerkiksi musiikin edistämiseen tarkoitettuun, kaikkien asiakkaiden saatavilla olevaan toimintaan. Vuonna 2022 kokonaiskuluprosentti oli historiallisen alhainen, 13,2%. Kuluja voit seurata avoimesti esimerkiksi vuosikatsauksista. Oman tilityksesi osalta näet vähennykset myös MyGramexista. Huomaathan, että Gramexin asiakkuudessa ei ole liittymis- tai jäsenmaksua.
Biisini soi paikallisessa baarissa. Saanko siitä korvauksen?
Gramex kerää ja maksaa sinulle musiikin käyttökorvauksia esimerkiksi baarien taustamusiikista, kunhan baarilla on luvat kunnossa. Jokaisella taustamusiikkia soittavalla ravintolalla tulisi siis olla hankittuna musiikkilupa Musiikkiluvat.fi -palvelun kautta. Taustamusiikkikorvaukset maksetaan esittäjille ja tuottajille musiikin käyttöraporttien mukaan. Jos käyttöraportteja ei ole saatavilla, lasketaan korvaukset kotimaisten radioiden musiikin käytön ja tarvittaessa täydentävän tutkimustiedon perusteella.
Miksi pienestä paikallisradiosoitosta saa vähemmän rahaa kuin valtakunnallisen radion soitosta?
Esittäjille ja tuottajille maksettavien korvausten suuruus vaihtelee sopimusperusteisesti musiikin käyttäjien ja eri käyttölajien (kuten radio-, av- tai taustamusiikki) mukaan. Kaupallisten radioiden korvaus on sidottu musiikin määrään ja radion mainostuloihin. Useimmiten on niin, yhden soiton arvo muodostuu isommaksi, mitä suurempi ja kannattavampi radiokanava on. Voit lukea lisää radioiden luvasta täältä.
Ovatko Gramex-korvaukset verotuksen alaista tuloa?
Kyllä, Gramex-korvaukset ovat verotuksen alaista tuloa. Asiakkaanamme saamme verokorttisi suoraan Verohallinnolta jokaisen verovuoden alussa. Uusi veroprosenttisi päivittyy MyGramexiin vuosittain helmikuun alussa.
Mikä on pienin maksettava tilitys?
Pienin maksettava tilitys on tällä hetkellä 5 euroa. Jos yhden vuoden korvaus ei yllä tähän, vuosikorvauksia kerätään yhteen enintään kolmen vuoden osalta.
Mistä näen, paljonko saan korvauksia?
Korvausten maksuerittelyn ja soittoaikatilastot löydät MyGramexista. Lisäksi MyGramexista löydät soittoaikatilaston, josta näet muun muassa, missä radiossa biisisi on soinut ja kuinka monta kertaa. Huomaathan, että soittoaikatilastot eivät siirry MyGramexiin välittömästi esim. radiosoiton jälkeen, vaan ne ovat nähtävissä tilityspäivän jälkeen. Maksuerittely näkyy noin viikkoa ennen tilitystä.
Mitä tarkoittaa Gramexin tiliotteella lukeva netti-PVR?
Netti-PVR tarkoittaa tv-ohjelmien verkkotallennuspalveluja, esimerkiksi Elisa Viihteen kautta tallennettuja tv-ohjelmia.
Millaista yleistä periaatetta Gramex noudattaa tilittäessään korvauksia musiikin esittäjille ja äänitteiden tuottajille?
Gramexin valtuusto vahvistaa vuosittain korvauksien tilittämisessä noudatettavan yleisen periaatteen. Sen mukaan korvaukset jaetaan musiikin esittäjille ja äänitteiden tuottajille oikeudenomistajakohtaisina korvauksina. Lisäksi tilittämisessä sovelletaan Gramexin hallituksen vahvistamia tilityssääntöjä.
Mikä on varauma?
Varauma tarkoittaa, kun yksittäisessä tilityksessä Gramex jättää osan tilitysvaroista tilityksen ulkopuolelle, varautuakseen myöhempiin vaatimuksiin.
Mikä on tilityssuunnitelma?
Tilityssuunnitelma on Gramexin toimiston laatima suunnitelma siitä, mistä korvausvaroista yksittäinen, tilitysaikataulun mukainen tilitys pääsääntöisesti muodostuu.
Mitä tarkoittaa tilityslaskenta?
Tilityslaskenta on tilitysprosessin osa, jossa suoritetaan korvausten varsinainen laskenta yksittäisille äänitteille ja oikeudenhaltijoille.
Mitä tarkoittaa tilitysdata?
Tilitysdata on tilityslaskennan perustana oleva äänitteen käyttötieto.
Mitä tarkoittaa tilitysaikataulu?
Gramexin hallitus hyväksyy viimeistään kunkin kalenterivuoden päättyessä seuraavan kalenterivuoden päätilitysten tilitysaikataulun. Tilitysaikataulu julkaistaan viimeistään vahvistamisajankohtaa seuraavan tammikuun aikana Gramexin kotisivuilla.
Mitä tarkoittaa negatiivinen tilitys?
Negatiivinen tilitys tarkoittaa, kun alun perin ylimaksua saaneelta oikeudenhaltijalta peritään jälkikäteen ylisuorituksen palautus negatiivisena tilityksenä.
Mitä tarkoittaa tilitys?
Tilityksellä tarkoitetaan yksittäiselle oikeudenhaltijalle tilitysprosessin loppusummana tulevien korvausmäärien maksamista oikeudenomistajan tai hänen edustajansa ilmoittamalle pankkitilille. Tilitystä kutsutaan myös korvausten jakamiseksi.
Tuottajat
Olen uusi äänitetuottaja (yritys), mitä minun pitää tehdä Gramex-asioissa?
1. Tee asiakassopimus verkkosivuillamme. https://www.gramex.fi/esittajat-ja-tuottajat/liity-asiakkaaksi/
2. Kun olemme käsitelleet sopimuksesi, lähetämme sinulle linkin MyGramexiin ja voit päivittää siellä osoite-, puhelin- sekä tilinumerosi.
3. Olemme lisänneet asiakkuuteesi tuottajaominaisuuden eli pääset nyt tekemään tuottajan ominaisuudessa ääniteilmoituksia. Mikäli tuottajia on useampia, liitä ääniteilmoituksen mukaan yhteistuotantosopimus.
4. Näet portaalissa myös äänite-, soitto sekä korvaustiedot.
5. Katsothan vielä ohjeet ennen kuin teet ääniteilmoituksen. https://www.gramex.fi/wp-content/uploads/sahkoisen-aaniteilmoituksen-tayttoohjeet-1.pdf
Mitä ovat tuottajakorvaukset?
Tuottajakorvaukset ovat äänitteen käytöstä äänitteen taloudelliselle tuottajalle maksettavia korvauksia.
Mikä on levykoodi ja mistä sen saa?
Tuottaja antaa levykoodin äänitteelle itse ja se on välttämätön. Levykoodi on sama koodi kuin Teoston tarvitsema “tuottajan äänitteelle antama tunnus”. Tavallisesti koodi on kirjain-numero-yhdistelmä (esim. BÖCD 01). Toivottavaa olisi mahdollisimman omaperäinen koodi, jonka maksimipituus on 19 merkkiä. HUOM! Levykoodi on koko äänitteen koodi, toisin kuin ISRC-koodi, joka on kappalekohtainen.
Olen myynyt omistamani äänitteen tuottajaoikeudet, tarvitseeko siitä tehdä ilmoitus Gramexille?
Jos myyt äänitteesi tuottajaoikeudet, tulee sinun täyttää Gramexille sopimus tuottajaoikeuksien siirrosta. Sopimuksen perusteella Gramex tietää, mille taholle korvaukset maksetaan jatkossa ja mistä lähtien.
Mistä saan ISRC-koodin?
Tuottaja voi hakea äänitteissä ja musiikkivideoissa käytettävän ISRC-koodin luomista varten tuottajatunnuksen Musiikkituottajat IFPI ry:ltä, joka vastaa Suomessa niiden myöntämisestä ja rekisteröinnistä. Tuottajatunnuksen avulla tunnuksen hakija luo itse tarvitsemansa kappale- ja videokohtaiset ISRC-koodit ja pitää niistä rekisteriä.
TV-ohjelmat, elokuvat, av-teos
Mistä näen kaikki äänitteet, joita voin käyttää tv-ohjelmatuotantoihin?
Gramexin av-lisensoinnin piirissä olevaan äänitekantaan voit tutustua äänitehaussa. Äänitekanta sisältää maailmanlaajuiseen käyttötarkoitukseen noin 500 000 musiikkikappaletta Suomesta. Kotimaiseen käyttöön kannassa on 1,5 miljoonaa kappaletta sekä Suomesta että ulkomailta. Siirry äänitekantaan täältä.
Teen videota, joka on tarkoitus esittää harrastuskerhomme vuosikokouksessa. Haluan käyttää videossa musiikkia. Tarvitsenko luvan Gramexilta?
Gramexilta saat luvan musiikin käyttöön av-teoksessa, joka esitetään julkisesti. Luvan voi ostaa Gramexin verkkokaupasta.
Haluan käyttää musiikkia av-tuotannossani. Voinko sopia käyttöluvasta suoraan artistin kanssa?
Av-tuotannossa käytettävän äänitteen osalta voit aina sopia käytöstä myös suoraan oikeuksien omistajien kanssa. Oikeuksien omistavat tahot ovat äänitteellä esiintyvät muusikot sekä äänitteen kaupallinen tuottaja. Mikäli haluat sopia käytöstä suoraan oikeuksien omistajien kanssa, huomioithan sopia asiasta jokaisen oikeudenomistajan kanssa.
Haluan käyttää musiikkia tv-ohjelmassani, mistä hankin musiikin?
Voit hankkia musiikin av-ohjelmiin esimerkiksi fyysiseltä tallenteelta tai latauskaupasta, mutta et kuitenkaan esimerkiksi YouTubesta tai SoundCloudista. Voit hakea Gramexin av-lisensoinnin piirissä olevia äänitteitä voit äänitehaussa ja ostaa tämän jälkeen musiikin käyttöön tarvitsemasi luvan meiltä.
Voinko käyttää tv-sarjassani kappaletta, jonka olen ladannut YouTubesta?
Gramexilta hankittava lupa ei kata YouTubesta ladattujen tiedostojen käyttöä. Lupa edellyttää, että äänite on hankittu laillisesta lähteestä, kuten fyysiseltä tallenteelta tai latauskaupasta. Voit hakea Gramexin av-lisensoinnin piirissä olevia äänitteitä voit äänitehaussa ja ostaa tämän jälkeen tarvitsemasi luvan meiltä.
Tuottamassani tv-sarjassa on kohtaus, jossa lauletaan karaokea. Saanko luvan Gramexilta?
Tarvitset luvan suoraan karaokepalvelun tuottajalta, sillä Gramex ei edusta karaokeäänitteiden tuottajia.
Käytän musiikkia av-teostani esittelevässä trailerissa. Saanko Gramexilta luvan?
Gramexilta et saa lupaa äänitteiden käyttöön trailereissa, vaan lupa hankintaan aina suoraan oikeuksien omistajilta.
Verkkokauppa
En löydä haluamaani kappaletta Gramexin verkkokaupasta, miten toimin?
Voit ottaa suoraan yhteyttä Gramexiin sähköpostitse tai puhelimitse.
Miksi en löydä haluamaani kappaletta Gramexin verkkokaupasta?
Gramexin verkkokaupan kappalehaku on yhdistetty suoraan Gramexin äänitetietokantaan. Mikäli et löydä verkkokaupasta jotakin kappaletta, se tarkoittaa, ettei kappaletta ole ilmoitettu Gramexille.
Voinko maksaa luvan verkkokaupasta suoraan kortilla tai verkkopankin kautta?
Verkkokaupassa voit maksaa sekä kortilla, että verkkopankin kautta, tai tilata ostokset laskulle. Mikäli sinulla on yritystunnukset, voit myös tilata verkkolaskun suoraan yrityksenne verkkolaskutusosoitteeseen.
Tilasin luvan laskulle verkkokaupasta, tuleeko lasku sähköpostitse vai paperisena?
Lähtökohtaisesti lasku verkkokaupan ostoksista tulee sinulle sähköpostitse. Mikäli olet täyttänyt verkkokaupan käyttäjäprofiilisi tietoihin vain postiosoitteesi, lasku tulee paperisena postitse.
Ääniteilmoitus
Miten ilmoitan ulkomaisen henkilön taiteilijajakoon?
Ulkomaiset henkilöt ilmoitetaan taiteilijajakoon, kuten suomalaisetkin henkilöt. Gramex-numeron sijaan heidän kohdalle voi merkitä syntymäajan. Gramex-numeron sijaan voi myös ilmoittaa kansainvälisen IPN-numeron.
Onko ISRC-koodi pakollinen tieto ääniteilmoituksessa?
Suosittelemme merkitsemään ISRC-koodin ääniteilmoitukseen, sillä sen avulla radioiden raportoimat biisit tunnistetaan paremmin, myös monet suoratoistopalvelut tarvitsevat ISRC-koodeja biisien lataamiseen. Tuottajan tehtävänä on antaa jokaiselle tuottamalleen ja digitaalisessa/fyysisessä muodossa julkaisemalleen kappaleelle oman ISRC-koodin. ISRC-koodi on kuin kappaleen sormenjälki, kahta samanlaista ISRC-koodia ei pitäisi olla olemassa. Ääniteilmoituksen pakolliset kentät ovat merkitty punaisella tähdellä.
En muista ISRC-koodin tuottajatunnusta, mistä saan sen selville?
Voit tarkistaa aiemmin käyttämäsi ISRC-koodin MyGramex-portaalista äänitetiedoistasi.
Teenkö ääniteilmoituksen, jos olen äänittänyt konemusabiisin?
Lähtökohtaisesti äänitetyllä musiikilla on nykytulkinnan mukaan esittäjä, vaikka sen tekemiseen olisi tuotannossa käytetty apuna tietokoneita, ohjelmistoja tai muita konemaisia elementtejä. Kokonaan tekoälyn koostamassa äänitteessä tilanne voi kuitenkin olla toinen. Jos tarvitset apua konemusabiisin ilmoittamisessa, voit lukea tämän artikkelin tai olla suoraan yhteydessä asiakaspalveluun tilitys (at) gramex.fi.
Mikä on ääniteilmoituksen LKM-sarake?
LKM tarkoittaa lukumäärää. Kuoron tai orkesterin esiintyjien eli henkilöiden lukumäärä on ilmoitettava ääniteilmoituksessa jokaiselle biisille erikseen. Lukumäärään ei lasketa kapellimestarin mahdollisia omia solisti- tai muusikkosuorituksia. Jos kapellimestari johtaa samalla biisillä useampia esityksiä, on ilmoitettava ainoastaan suurimman kokoonpanon lukumäärä.
Pitääkö singlestä tai radiopromosta tehdä ääniteilmoitus?
Kaikki singlet ja radiopromot jne. on ilmoitettava. Myös näihin on merkittävä levykoodi. Jos kyseessä on yksittäinen kappale eikä kappaleelle ole annettu levykoodia, tulee siinä olla ISRC-koodi. ISRC-koodi tulee pyytää Musiikkituottajat – IFPI Finland ry:stä.
Mikä on ääniteilmoitukseen tarvittava levykoodi?
Levykoodi on välttämätön. Levykoodin äänitteelle antaa tuottaja itse. Tavallisesti koodi on kirjain-numero-yhdistelmä (esim. BÖCD 01). Toivottavaa olisi mahdollisimman omaperäinen koodi, jonka maksimipituus on 19 merkkiä. Huomaathan, että levykoodi on sama kuin Teoston tarvitsema “tuottajan äänitteelle antama tunnus.” Huomaathan myös, että levykoodi on koko äänitteen koodi, toisin kuin ISRC-koodi, joka on kappalekohtainen. ISRC-koodi tulee pyytää Musiikkituottajat – IFPI Finland ry:stä.
Mitä teen, kun minulla ei ole kaikkien esittävien taiteilijoiden Gramex-numeroa ääniteilmoitukseen?
Kaikista äänitteen esittäjistä eli taiteilijoista on ilmoitettava nimi ja Gramex-numero. Ellei taiteilijalla ole Gramex-numeroa, ilmoita syntymäaika ja meiliosoite. Meiliosoite on välttämätön, koska lähetämme uudelle asiakkaalle linkin sähköiseen Gramex-sopimukseen.
Miten teen ääniteilmoituksen taiteilijajaon?
Ääniteilmoituksen taiteilijajakoon ilmoitetaan kaikki henkilöt, jotka ovat esiintyneet äänitteellä. Bändi voi jakaa solisti- ja muusikko-osuutensa tasan, mikäli uralla ei esiinny yhtyeen ulkopuolisia muusikoita. Tällöin yhtyeen jäsenten on yhdessä allekirjoitettava tasajakosopimus. Muistakaa liittää se ilmoitukseen. Jos uralla on kapellimestariosuuksia, tasajako ei ole mahdollinen.
Miten ilmoitan yhteistuotannosta?
Kun äänitteellä on useampia tuottajia, puhutaan yhteistuotannosta. Voit ilmoittaa yhteistuotannosta ääniteilmoituksen yhteydessä liittämällä ilmoituksen tämän liitteen.
Kuinka teen musiikkivideoilmoituksen?
Jos äänitteestäsi on tehty musiikkivideo, se tulee ilmoittaa Gramexille. Korvausten saaminen edellyttää musiikkivideoilmoituksen tekemistä. Tämän linkin kautta voit tulostaa musiikkivideoilmoituksen ja lähettää sen Gramexille tilitys (at) gramex.fi.
Miksi MyGramexissa ei näy ääniteilmoitus-valikkoa?
Ääniteilmoitus-valikko näkyy MyGramex-portaalissa kaikille, jotka ovat liittyneet tuottaja-asiakkaaksi. Jos sinulla on pelkkä esittäjä eli taiteilijasopimus, ei ääniteilmoituksen linkkiä näy. Voit silloinkin tehdä puuttuvasta äänitteestä ilmoituksen, mutta olethan ensin yhteydessä asiakaspalveluun tilitys (at) gramex.fi, jotta voimme avata sinulle tarvittavan näkymän portaaliin.
Miten teen ääniteilmoituksen?
Voit tehdä ääniteilmoituksen MyGramex-portaalin kautta. Koska Gramex tilittää korvauksia jo samana vuonna kuin niitä kerätään, ilmoitus kannattaa tehdä mahdollisimman pian julkaisusta, muuten korvauksia joutuu odottamaan tarpeettoman kauan.
Tein virheen ääniteilmoituksessa, kuinka voin korjata sen?
Voit laittaa virheen korjauspyynnön osoitteeseen tilitys@gramex.fi. Valitettavasti et voi korjata ilmoitusta itse MyGramex-portaalissa.
Pitääkö minulla olla oma levymerkki?
Levymerkki ei ole pakollinen tieto ääniteilmoitukseen eli sinulla ei ole pakko olla sitä.
Ääniteilmoituksessa on ollut virhe musiikin esittäjien jaoissa, kuinka käy maksettujen korvausten?
Kun olemme saaneet virheen korjauksen äänitteen tuottajalta, niin tilitysohjelmamme laskee korvaukset uudelleen kolmelta vuodelta takautuvasti. Ääniteilmoituksesta puuttunut musiikin esittäjä saa osuutensa seuraavassa tilityksessä, kun taas vastaavasti vähennämme seuraavan tilityksen maksusummasta liikaa maksamamme korvaukset muilta biisin esittäjiltä.
Kannattaako pari vuotta sitten julkaistusta biisistä tehdä enää ääniteilmoitusta?
Kyllä, ääniteilmoitus kannattaa tehdä myös vanhemmista biiseistä. Gramex maksaa kolmelta vuodelta takautuvasti korvauksia. Ja ehkä äänitteesi soi myös tulevina vuosina.
Tuottaja ei ole tehnyt ääniteilmoitusta, voinko tehdä sen itse?
Kyllä, voit tehdä ääniteilmoituksen myös itse. Sinulla tulee olla tiedossa kaikki äänitteeseen liittyvät koodit ja tiedot sekä biisikohtaiset taiteilijajaot.
Tarvitseeko ääniteilmoitukseen merkitä kaikki muusikot erikseen?
Kyllä. Kaikki äänitteellä esiintyvät artistit ja muusikot tulee merkitä ääniteilmoitukseen, myös kaikki vierailijat (esim. feat.) sekä ulkomaiset henkilöt syntymäaikoineen.
Olemme tehneet omakustanteen, miten teemme ääniteilmoituksen?
Kun teette omakustanteen tulee sille aina valita tuottaja. Tuottajia voi olla yksi tai useampi. Jos tuottajia on useampi tulee teidän tehdä yhteistuotantosopimus. Tämän jälkeen tuottaja voi tehdä ääniteilmoituksen MyGramex-portaalin kautta.
Mistä löydän ääniteilmoituksen?
Jos olet ilmoittanut olevasi äänitteen tuottaja, niin löydät ääniteilmoituksen MyGramex-portaalista. Mikäli valikostasi puuttuu ääniteilmoitus-painike, voit laittaa viestiä tilitys@gramex.fi. Ohjeet ääniteilmoituksen täyttämiseen sekä ohjevideon löydät MyGramexista.
Milloin ääniteilmoitus pitää tehdä?
Ääniteilmoitus on hyvä tehdä heti biisin/äänitteen julkaisun jälkeen. Mikäli ilmoitus on kuitenkin jäänyt tekemättä heti julkaisun jälkeen voit tehdä sen myös jälkikäteen, sillä maksamme kolme vuotta takautuvasti korvauksia.
Miksi ääniteilmoitus pitää tehdä?
Ääniteilmoituksen perusteella tiedämme kenelle maksamme korvauksia, kun biisiäsi on esitetty julkisesti tai sitä on lisensoitu esim. av-teokseen.
Äänitteet
Mikä DDEX on?
Kansainvälinen standardien asettamis-organisaatio.
Mikä RDx on?
Äänitteiden metadatahubi.
Mikä VRDB2 on?
SCAPRin hallinnoima järjestöjen yhteinen tietokanta, jonka avulla taiteilija- ja soittotietojen vaihto tapahtuu järjestöjen kesken.
Mitä ovat tunnistamattomat soittotapahtumat / äänitteet?
Joskus Gramexille ei ole ilmoitettu kaikkia äänitettyjä kappaleita tai ilmoitus on puutteellinen. Myös käyttöraportoinnissa voi olla biisejä, joiden oikeudenomistajia eli esittäjiä tai tuottajia ei ole voitu tunnistaa, eikä siten korvauksia saada eteenpäin. Näitä kutsutaan tunnistamattomiksi soittotapahtumiksi tai äänitteiksi. Tällöin Gramex selvittää asiaa huolellisesti yhteishallintolain edellyttämällä tavalla eli etsii oikeaa oikeudenomistajaa. Voit tutustua käyttäjien raportoimiin, mutta puutteelliseksi jääneisiin tai virheellisiin soittotapahtumiin täällä. Ilmoitathan Ilona Saarelalle (ilona.saarela@gramex.fi), mikäli tunnistat joukosta biisisi.
Mitä tarkoittaa käyttöalueet?
Käyttöalueet tarkoittaa äänitteiden eri käyttötapoja kuvaavia lisensointi- ja tilitysalueita.
Tarvitsenko levykoodia, jos kyseessä on digitaalinen sinkkujulkaisu?
Kyllä. Jokaisella julkaisulla tulee olla oma levykoodi, myös digisinkuilla. Tarvitset levykoodia ääniteilmoituksen tekoon. Yksittäisen sinkkujulkaisun levykoodi voi olla sama kuin sen ISRC-koodi.
Mikä on äänite?
Äänite eli biisi tarkoittaa mitä tahansa ääntä sisältävää tallennetta tai tiedostoa. Se voi olla cd-levy, striimattava biisi, MP3-tallenne, ääninauha tai tietokoneen muistissa tai USB-tikulla oleva äänitiedosto.