• EN
  • SV
  • Mariska: Elämää ja elantoa

    08.04.2024 Sari Aalto-Setälä
    Laulaja, sanoittaja ja säveltäjä Mariskalle musiikki merkitsee itseilmaisua. Kun uran ensimmäiset biisit alkoivat soida radiossa, Mariska tajusi, että intohimosta on myös elannoksi. Ilman tekijänoikeutta se ei onnistuisi.

    Mariskan tie musiikin ammattilaiseksi alkoi klassisesta musiikista. Myös ensimmäinen sävellys syntyi 7-vuotiaana pianon ääressä. Teini-iässä pianonsoiton korvasi punkbändi Oheisvasara, joka kuljetti Mariskaa keikoille ympäri Eurooppaa.

    ”Kiersimme ympäri Suomea ja Eurooppaa vallatuissa taloissa ja musiikkiluolissa. Muutin lopulta Lontooseen kosketinsoittajaksi Stratford Mercenaries -yhtyeeseen. Aloin myös tehdä itse biisejä, ensiksi enkuksi, mutta vaihdoin hyvin pian suomeen”, kertoo Mariska.

    Lontoossa nauhoitetut demobiisit Mariska pakkasi mukaan jouluvisiitille Suomeen, ja parin levy-yhtiövierailun jälkeen päästiin sopimukseen. Siitä lähtien eli vuodenvaihteesta 2002 ̶ 2003 taiteilija on tehnyt biisejä täysipäiväisesti.

    Gramexista Mariska kuuli heti ensimmäisissä sopimusneuvotteluissa.

    Kun ekat biisit julkaistiin ja ne alkoivat soida radiossa, tajusin, että hommalla pystyy tekemään myös elannon. Sekin motivoi.

    Nyt Mariskan biisit tuottavat Gramex-tuloja tasaisen maltillisesti. Se merkitsee artistille elantoa.

    ”Mulle tekijänoikeus merkitsee itsemääräämisoikeutta teoksiini. Tekijänoikeuskorvaukset ovat yhtä kuin elanto. Ilman niitä olisin todella lirissä, jos taiteilla tahtoisin.”

    Lisää samasta aiheesta