• FI
 • EN
 • Mariska: Liv och försörjning

  16.10.2023 Sari Aalto-Setälä
  Sångerskan, textförfattaren och kompositören Mariskas musik handlar om att uttrycka sig själv. När de första låtarna i hennes karriär började spelas på radio insåg Mariska att passion också är en källa till näring. Utan upphovsrätt skulle det inte fungera.

  Mariskas väg till att bli professionell musiker började med klassisk musik. Han skrev också sin första komposition vid 7 års ålder på piano. Som tonåring ersattes pianospelandet av punkbandet Oheisvasara, som tog Mariska till spelningar över hela Europa.

  ”Vi turnerade över hela Finland och Europa i ockuperade hus och musikgrottor. Så småningom flyttade jag till London för att spela keyboard med Stratford Mercenaries. Jag började också skriva mina egna låtar, först på engelska, men ganska snart bytte jag till finska”, säger Mariska.

  Mariska tog med sig de demos hon spelat in i London på ett julbesök i Finland, och efter ett par besök hos skivbolag skrevs ett kontrakt. Sedan dess, från 2002 ̶ 2003, har artisten skrivit låtar på heltid.

  Mariska hörde talas om Gramex redan under de första kontraktsförhandlingarna.

  När de första låtarna släpptes och började spelas på radio insåg jag att jag kunde leva på det. Det var också motiverande.

  Nu genererar Mariskas låtar en stadig och måttlig inkomst för Gramex. För artisten innebär det att hon kan leva.

  ”För mig betyder upphovsrätt att jag kan bestämma över mina verk. Upphovsrättsersättningar är lika med ett levebröd. Utan den skulle jag vara riktigt pank om jag ville göra konst.”

  Related tags