• FI
 • EN
 • Vi betjänar

  Är du redan vår kund? Vi har sammanställt viktig information för dig.

  Snabbt och noggrant

  När du har tecknat ett kundavtal har du gett oss fullmakt att för din räkning ta hand om de rättigheter som har fastställts i upphovsrättslagen. Vår viktigaste uppgift är att för din räkning ta hand om försäljningen av licenser för inspelade låtar, samla in ersättningar från Finland och utlandet och betala dem direkt till ditt konto, snabbt och effektivt.

  Dessutom påverkar vi aktivt lagstiftare i Finland och Europa för att dina rättigheter även i fortsättningen ska vara tryggade. Som vår kund kan du också följa med aktuella nyheter i GramexPress, som uppdateras varje vecka.

  Dessutom finansierar vi främjande och export av musik.

  Avräkningarna görs fyra gånger om året.

  Ersättningarna från Gramex är en viktig och lagstadgad del av de professionella musikernas utkomst. Vi betalar fyra gånger om året ersättningar till musiker som uppträder på inspelningar och till producenter. En lyckad avräkning förutsätter att inspelningens producent har gjort en inspelningsanmälan till Gramex. Kontrollera att inspelningsanmälan har gjorts. Du kan följa upp din kundrelation, användningen av låtarna och betalning av ersättningar i portalen MyGramex. Om du ännu inte har registrerat dig, gör det nu!

  För vad får jag ersättning?

  Vi säljer licenser för din räkning och samlar in ersättningar för användningen av ljudinspelningar och musikvideor i bland annat

  Läs mer om Gramex licenser

  För vad samlar Gramex inte in ersättningar?

  Gramex administrerar ekonomiskt så kallade närstående rättigheter för din räkning. Fullmakten är begränsad. Rättigheterna överförs inte till Gramex, utan de förblir i din ägo och du är ”rättsinnehavare”. För en del av rättigheterna vill våra rättsinnehavare hålla licensförsäljningen hos sig själva. Därför samlar vi inte in eller avräknar ersättningar från till exempel

  Rättsinnehavarna avtalar självständigt om användningen av musik i dessa kanaler och om ersättningar. Licenserna fås oftast från producenterna, det vill säga skivbolagen.

  Ersättningar från utlandet

   

  Vi samlar in och avräknar ersättningar åt dig från över 30 olika länder runt om i världen. Betalningen av ersättningar till Finland och Gramex grundar sig på avräkningsavtal som Gramex har ingått med utländska upphovsrättsorganisationer. Vi gör mycket arbete för din räkning för att avtalsnätverket ska utvidgas. Dessutom går vi i främsta ledet vad gäller utvecklingen av dataöverföringsmetoder och teknik. Allt detta innebär att vi kontinuerligt kan samla in mer internationella inkomster för din musik.

  Läs mer

  Grubblar du över inspelningsanmälan? Känns avräkningen förvirrande? Läs avsnittet Vanliga frågor eller be vår kundtjänst om hjälp.

  Vanliga frågor
  Person image
  Se profil
  G
  Heli Kosunen
  Serviceutvecklare
  +358 10 248 9201
  Person image
  Se profil
  G
  Ilona Saarela
  Serviceutvecklare
  +358 10 248 9205
  Person image
  Se profil
  G
  Tarja Henriksson
  Kundrelationschef
  +358 10 248 9207