• EN
 • SV
 • Korvausten maksaminen

  Miten maksamme korvauksia musiikin esittäjille ja tuottajille?

  Gramex-korvaukset ovat tärkeä ja lakisääteinen osa musiikin ammattilaisen toimeentuloa. Maksamme korvauksia äänitteillä esiintyville muusikolle ja tuottajille neljä kertaa vuodessa.

  Korvauksia maksetaan äänitteen käytöstä julkisesti esimerkiksi radiossa, televisiossa, yleisötilaisuudessa tai asiakas- tai työtiloissa tai kun siitä tehdään kopioita muuhun kuin yksityiskäyttöön. Korvauksia maksetaan myös monessa muussa maassa tapahtuneesta musiikin käytöstä. Vuoden eri tilityskerroilla maksetaan erilaisia korvauslajeja. Huomaathan, että korvauksia maksetaan taannehtivasti, eli musiikin käytöstä, joka on tapahtunut aiemmin joko saman tai edellisen vuoden aikana.

  Muistathan, että vain äänitteistä, joista on tehty ääniteilmoitus, voidaan maksaa korvauksia!

  Mitä tarkoittaa tilitysaikataulu?
  Plus
  Gramexin hallitus hyväksyy viimeistään kunkin kalenterivuoden päättyessä seuraavan kalenterivuoden päätilitysten tilitysaikataulun. Tilitysaikataulu julkaistaan viimeistään vahvistamisajankohtaa seuraavan tammikuun aikana Gramexin kotisivuilla.
  Mistä näen, paljonko saan korvauksia?
  Plus
  Korvausten maksuerittelyn ja soittoaikatilastot löydät MyGramexista. Lisäksi MyGramexista löydät soittoaikatilaston, josta näet muun muassa, missä radiossa biisisi on soinut ja kuinka monta kertaa. Huomaathan, että soittoaikatilastot eivät siirry MyGramexiin välittömästi esim. radiosoiton jälkeen, vaan ne ovat nähtävissä tilityspäivän jälkeen. Maksuerittely näkyy noin viikkoa ennen tilitystä.
  Radio soitti bändimme biisiä kuukausi sitten, milloin saamme korvauksia?
  Plus
  Gramex maksaa radiosoittokorvauksia neljä kertaa vuodessa. Esim. tammi-maaliskuun soitot maksetaan kesäkuussa. Tarkemman tilitysaikataulun löydät täältä.

  Korvausten jakautuminen

  Gramexissa korvausten jakautumisesta päättävät Gramexin jäsenjärjestöt eli esittäjien ja tuottajien edustajat yhdistyksen kokouksessa. Korvausten tilitystä ja jakamista määrittelee tilityssääntö. Tällä hetkellä voimassa on vuonna 2019 vahvistettu tilityssääntö.

  Yhdelle äänitteelle kertyneet korvaukset lasketaan, jaetaan ja maksetaan Gramexin tilityssäännön mukaisesti.
  Sen pääsäännöt ovat seuraavat:

  • Tuottaja saa korvauksista puolet (50%)
  • Yhtye saa toisen puolen (50%).
  • Yhtyeen keskinäinen jako perustuu ääniteilmoitukseen: korvaukset jaetaan siinä suhteessa, kuin esiintyjillä on omia työsuorituksia (äänitettyjä ”raitoja”) äänitteellä. Jakosääntö solistin, kapellimestarin ja muusikoiden välillä on kirjattu tilityssääntöön.

  Onnistunut tilitys edellyttää, että äänitteen tuottaja on tehnyt Gramexille ääniteilmoituksen. Myös esittäjä voi halutessaan MyGramexista tarkistaa, että omalle asiakkuudelle on merkitty kaikki äänitteet oikein.

  Mikä on pienin maksettava tilitys?
  Plus
  Pienin maksettava tilitys on tällä hetkellä 5 euroa. Jos yhden vuoden korvaus ei yllä tähän, vuosikorvauksia kerätään yhteen enintään kolmen vuoden osalta.
  Voidaanko korvaukset maksaa kollektiiville eli esimerkiksi muusikkojen yhdistykselle tai kuorolle?
  Plus
  Korvaukset voidaan tietyissä tilanteissa maksaa kollektiivisesti kaikkien äänitteeseen osallistuneiden musiikin esittäjien osalta heidän muodostamalleen, usein orkesterin tai kuoron taustalla vaikuttavalle yhteisölle. Tällöin orkesterista tai kuorosta käytetään termiä kollektiivi ja heidän saamaansa korvausta kutsutaan kollektiivikorvaukseksi. Ota yhteyttä asiakaspalveluun, mikäli haluatte sopia kollektiivikorvauksista.

  Korvausten suuruus

  Gramexin tilityksen suuruus perustuu Gramexin keräämiin ja vastaanottamiin käyttölupien myynti- eli korvaustuloihin. Tilityksen perusteena käytetään lähtökohtaisesti musiikin käyttäjäasiakkaalta saatavaa äänitekohtaista käyttötietoraporttia.

  Korvausten suuruus vaihtelee sopimusperusteisesti musiikin käyttäjien ja eri käyttölajien mukaan. Esimerkiksi biisin soitosta valtakunnallisessa radiossa saa hieman eri korvauksen kuin soitosta pienessä yksityisessä paikallisradiossa.

  Huomaathan, että tilityksen yhteydessä summasta vähennetään hallintokulut sekä mahdolliset muut lain ja Gramexin sääntöjen mukaiset vähennykset. Vähennykset näet MyGramexista.

  Biisini soi paikallisessa baarissa. Saanko siitä korvauksen?
  Plus
  Gramex kerää ja maksaa sinulle musiikin käyttökorvauksia esimerkiksi baarien taustamusiikista, kunhan baarilla on luvat kunnossa. Jokaisella taustamusiikkia soittavalla ravintolalla tulisi siis olla hankittuna musiikkilupa Musiikkiluvat.fi -palvelun kautta. Taustamusiikkikorvaukset maksetaan esittäjille ja tuottajille musiikin käyttöraporttien mukaan. Jos käyttöraportteja ei ole saatavilla, lasketaan korvaukset kotimaisten radioiden musiikin käytön ja tarvittaessa täydentävän tutkimustiedon perusteella.
  Mitä ovat hallintokulut tai vähennykset?
  Plus
  Laki määrää, että tilityksen yhteydessä Gramex voi vähentää summasta korvausten keräämisestä ja hallinnoinnista aiheutuvat hallintokulut. Lisäksi laki sallii vähennyksen tekemisen esimerkiksi musiikin edistämiseen tarkoitettuun, kaikkien asiakkaiden saatavilla olevaan toimintaan. Vuonna 2022 kokonaiskuluprosentti oli historiallisen alhainen, 13,2%. Kuluja voit seurata avoimesti esimerkiksi vuosikatsauksista. Oman tilityksesi osalta näet vähennykset myös MyGramexista. Huomaathan, että Gramexin asiakkuudessa ei ole liittymis- tai jäsenmaksua.
  Biisini on YouTubessa, Spotifyssa ja TikTokissa, saanko Gramexista korvauksia?
  Plus
  Gramex ei lisensoi musiikkia someen tai suoratoistopalveluihin, vaan äänitteen tuottajat (esim. levy-yhtiöt) hoitavat lisensoinnin itse. Tästä johtuen Gramex ei maksa korvauksia esimerkiksi YouTubesta, Spotifysta tai TikTokista.
  Biisini on soinut radiossa, miksi en ole saanut korvauksia?
  Plus
  Biisisi on mahdollisesti soinut sellaisessa radiossa, jonka soitot eivät ole yksilöllisten käyttöraporttien piirissä. Syy sille, miksi jotkut radiot eivät ole yksilöllisessä käsittelyssä, voi johtua esim. radion maksamien korvausten pienuudesta tai siitä, että radion raportointi ei jostain syystä ole kunnossa. Myös eri radioiden mukana olo vaihtelee vuoden eri tilityskertojen välillä. Lisäksi kannattaa tarkistaa MyGramexista, että biisisi on ilmoitettu rekisteriimme. Muistathan, että pienin tilitettävä summa on 5 euroa. Gramex maksaa korvauksia kolmelta vuodelta takautuvasti.

  Miten radiosoitto muuttuu rahaksi?

  Haluatko ymmärtää lisää siitä, miten biisin soiminen radiossa muuttuu lopulta tilityksessä euroiksi? Tutustu GramexTalks-videoon!

  Kysy lisää tilityksistä

  Jäikö joku vielä epäselväksi? Tutustu usein kysyttyä -kysymyksiin tai lähetä viestiä asiakaspalveluumme tilitys (at) gramex.fi.

  Usein kysyttyä