• EN
  • SV
  • Edunvalvonta

    Teemme työtä, jotta musiikin esittäjät ja tuottajat jatkossakin korvauksen työstään.

    Musiikin puolesta

    Lupamyynnin ja korvausten maksamisen lisäksi teemme työtä musiikille muutoinkin. Vaikutamme aktiivisesti lainsäätäjiin Suomessa ja Euroopassa, jotta musiikin esittäjien ja tuottajien oikeudet ovat jatkossakin turvatut. Edunvalvonnan painopisteitä ovat esimerkiksi tekijänoikeuslainsäädäntö, musiikkialan elinkeinotoiminnan ja taiteilijoiden sosiaali- ja työttömyysturvan kehittäminen sekä kokonaisvaltainen musiikin ja kulttuurin roolin edistäminen yhteiskunnassa.

    Yhdessä muiden kanssa

    Yhteistyössä on voimaa. Siksi teemme vaikuttamistyötä vahvassa yhteistyössä jäsenjärjestöjemme, muiden musiikkialan toimijoiden sekä Luovan työn tekijät ja yrittäjät Luovat ry:n kautta. Gramexin edunvalvontajohtaja vastaa Luovat ry:n edunvalvonnan johtamisesta. Lisäksi vastaamme Musiikkiala.fi -sivustosta, johon alan toimijat ovat koonneet tutkittua tietoa musiikkialan vaikutuksista.

    Mitä tekijänoikeus suojaa?
    Plus
    Tekijänoikeus suojaa tekijöiden ja esittävien taiteilijoiden luovan työn tuloksia ja moraalisia oikeuksia sekä tuottajien sisällöntuotantoon tekemiä investointeja.
    Mikä on yhteishallinnointilaki?
    Plus
    Laki tekijänoikeuden yhteishallinnoinnista (ns. yhteishallinnointilaki) sääntelee tekijänoikeusjärjestöjen toimintaa. Se turvaa tekijänoikeuden ja lähioikeuksien oikeudenhaltijoiden itsemääräämisoikeutta, edistää tekijänoikeusmarkkinoiden toimivuutta sekä edellyttää, että tekijäoikeusjärjestöt toimivat läpinäkyvästi ja vastuullisesti tekijänoikeuksia hallinnoidessaan. Myös Gramexin toiminta kuuluu yhteishallinnointilain sääntelyn piiriin ja asettaa Gramexille tiettyjä velvollisuuksia. Gramex mm. julkaisee vuosittain yhteishallinnointilain mukaisen avoimuusraportin ja huolehtii siitä, että musiikin esittäjillä, äänitteiden tuottajilla ja äänitteiden käyttäjillä on riittävästi oikeuksien hallinnointiin liittyvää informaatiota saatavilla Gramexin verkkosivuilta. Yhteishallinnointilain piiriin kuuluvia tekijänoikeuksia hallinnoivia järjestöjä valvoo Suomessa Patentti- ja rekisterihallitus.
    Mitä oikeuksia musiikin esittäjille ja äänitteiden tuottajille syntyy?
    Plus
    Äänitteiden oikeudenhaltijoille syntyy sekä taloudellisia että moraalisia oikeuksia. Taloudelliset oikeudet tarkoittavat mm. yksioikeutta teoksen kappaleiden valmistamiseen, julkiseen esittämiseen ja yleisölle levittämiseen. Moraaliset oikeudet suojaavat sitä, että tekijän tai esittäjän nimi tulee ilmoittaa kappaleen esittämisen yhteydessä hyvän tavan mukaisesti (isyysoikeus) ja sitä, että teosta ei saa muuttaa tai musiikkikappaletta esittää tekijää loukkaavassa yhteydessä (respektioikeus).
    Mitä ovat tekijänoikeusjärjestöt?
    Plus
    Tekijänoikeusjärjestöt hallinnoivat tekijänoikeuksia ja myöntävä käyttölupia edustamiensa oikeudenhaltijoiden puolesta. Esimerkiksi Gramexin on perustaneet musiikin esittäjät ja äänitteiden tuottajat. Tekijänoikeusjärjestöjen avulla musiikin käyttäjä voi saada käyttöluvan toimintaansa näppärästi yhdestä paikasta, eikä se joudu sopimaan äänitteiden käytöstä jokaisen oikeudenhaltijan kanssa erikseen. Suomessa tekijänoikeusjärjestöjä ovat mm. Gramex, Teosto, Kopiosto, Sanasto ja Kuvasto.

    Ota yhteyttä

    Person image
    Näytä
    G
    Lauri Kaira
    Johtaja, edunvalvonta
    +358 10 248 9214

    Pysy ajan tasalla

    GramexPress on Gramexin asiakkaiden ja kaikkien musiikin ystävien oma digitaalinen media, joka kertoo musiikki- ja media-alan ajankohtaisista asioista taitavien toimittajien tuottamana. Syvemmältä -jutuissa pääset syväsukeltamaan ihmisiin ja ilmiöihin, näkökulma-kommentaarit haastavat ajattelemaan laajemmin yhteiskunnasta ja tärpit tarjoilevat vinkkejä & iloa omalle uralle. Uutiskoosteet voit tilata sähköpostiisi haluamallasi tiheydellä ja valitsemiesi teemojen mukaan.