• EN
 • SV
 • Näin Gramex toimii

  Tutustu tietopakettiin siitä, kuinka äänitetty biisi muuttuu maksuksi esittäjälle tai tuottajalle.

  Studiolta pankkitilille

  Kaikki alkaa mikin äärestä, studiolta ja miksauspöydältä.
  Gramexin asiakkaaksi voi liittyä kuka tahansa, joka esiintyy äänitteellä tai on taloudellisesti tuottanut sellaisen.

  Kun biisi on purkissa, on tuottajan velvollisuus tehdä Gramexille ääniteilmoitus.

  Sitten biisi lähtee maailmalle eli myös Gramexin asiakkaiden käyttöön esimerkiksi radiokanaville, tv-ohjelmiin ja kahviloiden taustamusiikiksi. Gramex kerää asiakkailta käytöstä raportit ja laskuttaa sopimusten mukaisesti.

  Tämän jälkeen Gramex käsittelee tiedot biisien soitoista ja maksaa korvaukset biisien oikeille esittäjille ja tuottajille neljä kertaa vuodessa. Tarkat määrät korvauksista ja biisien käytöstä näet MyGramex-portaalista.

  Mikä on äänite?
  Plus
  Äänite eli biisi tarkoittaa mitä tahansa ääntä sisältävää tallennetta tai tiedostoa. Se voi olla cd-levy, striimattava biisi, MP3-tallenne, ääninauha tai tietokoneen muistissa tai USB-tikulla oleva äänitiedosto.
  Miksi ääniteilmoitus pitää tehdä?
  Plus
  Ääniteilmoituksen perusteella tiedämme kenelle maksamme korvauksia, kun biisiäsi on esitetty julkisesti tai sitä on lisensoitu esim. av-teokseen.

  Korvausten kerääminen

  Gramex-korvauksia kerätään siitä, kun biisiä esitetään julkisesti esimerkiksi radiossa, televisiossa, yleisötilaisuudessa tai asiakas- tai työtiloissa tai kun siitä tehdään kopioita muuhun kuin yksityiskäyttöön.
  Edellisen lisäksi musiikin esittäjillä on oikeus korvauksiin, jos julkisissa tiloissa, televisiossa tai internetissä esitetään Suomessa äänitettyä ja Suomessa tai jossain muussa ETA-maassa kuvattua kaupallisesti julkaistua musiikkivideota.

  Korvauksia ulkomailta

  Keräämme ja tilitämme sinulle korvauksia yli 30 maasta ympäri maailman. Korvausten suorittaminen Suomeen ja Gramexille perustuu Gramexin solmimiin tilityssopimuksiin ulkomaisten tekijänoikeusjärjestöjen kanssa. Teemme puolestasi paljon töitä, jotta sopimusverkko laajenee. Lisäksi kehitämme etujoukoissa kansainvälisen datansiirron muotoja ja teknologiaa. Kaikki tämä tarkoittaa, että saamme kerättyä musiikillesi jatkuvasti enemmän kansainvälisiä tuloja.

  Korvausten käsittely

  Yhdelle äänitteelle kertyneet korvaukset lasketaan, jaetaan ja maksetaan Gramexin tilityssäännön mukaisesti.
  Sen pääsäännöt ovat seuraavat:

  • Tuottaja saa korvauksista puolet (50%)
  • Yhtye saa toisen puolen (50%)
  • Yhtyeen keskinäinen jako perustuu ääniteilmoitukseen: korvaukset jaetaan siinä suhteessa, kuin esiintyjillä on omia työsuorituksia (äänitettyjä ”raitoja”) äänitteellä.

   

  Mitä ovat tunnistamattomat soittotapahtumat / äänitteet?
  Plus
  Joskus Gramexille ei ole ilmoitettu kaikkia äänitettyjä kappaleita tai ilmoitus on puutteellinen. Myös käyttöraportoinnissa voi olla biisejä, joiden oikeudenomistajia eli esittäjiä tai tuottajia ei ole voitu tunnistaa, eikä siten korvauksia saada eteenpäin. Näitä kutsutaan tunnistamattomiksi soittotapahtumiksi tai äänitteiksi. Tällöin Gramex selvittää asiaa huolellisesti yhteishallintolain edellyttämällä tavalla eli etsii oikeaa oikeudenomistajaa. Voit tutustua käyttäjien raportoimiin, mutta puutteelliseksi jääneisiin tai virheellisiin soittotapahtumiin täällä. Ilmoitathan Ilona Saarelalle (ilona.saarela@gramex.fi), mikäli tunnistat joukosta biisisi.

  Korvausten maksaminen

  Tilitämme tällä hetkellä vuodessa neljä kertaa.
  Pienin tilitettävä erä on nykyisin 5 euroa. Jos yhden vuoden korvaus ei yllä tähän, vuosikorvauksia kerätään yhteen enintään kolmen vuoden osalta.
  Gramexilla ei ole liittymis- tai jäsenmaksua. Välitettävistä korvauksista tehdään korvausten keruun ja hallinnoinnin kulut kattava hallintokulupidätys.