Etusivu » Tietoa Gramexista » Tietoa tekijänoikeudesta

Tekijänoikeus on luovan talouden perusta

Yksikään kirja, taulu tai laulu ei synny ilman, että  joku ihminen tekee sen. Tämän työn tulosta sanotaan teokseksi ja tekijä saa siihen tekijänoikeuden. Tekijänoikeus muistuttaa omistusoikeutta ja nauttii Suomessa perustuslain suojaa.

Tekijänoikeus antaa tekijälle oikeuden määrätä luovan työnsä tuloksista. Ilman tekijän lupaa teosta ei saa hyödyntää esimerkiksi yritystoiminnassa. Tällä perusteella tekijä voi pyytää käytöstä korvauksen. Tämä on tärkeää, koska valtaosalla taiteilijoista  ei ole kuukausipalkkaa. He saavat tuloja sen mukaan, paljonko heidän töitään esitetään, myydään ja käytetään. Heidän tulonsa perustuvat tekijänoikeuteen.

Käyttöoikeuksien kauppaa. Taiteilijat myyvät teoksiinsa eri laajuisia käyttöoikeuksia. Osan he myyvät suoraan, osan tekijänoikeusjärjestöjen kautta.  Myös luovan alan yritysten tulot perustuvat tekijänoikeuteen. Ne tuottavat sisältöjä ja myyvät niitä sisältäviä tallenteita ja niiden käyttöön oikeuttavia käyttöoikeuksia.

Hinta käytön mukaan. Näiden tuotteiden hinta perustuu niihin liittyvien käyttöoikeuksien laajuteen. Siksi kuluttaja saa katsoa suositun elokuvan muutamalla eurolla kotona, mutta mutta elokuvateatteri tai tv-yhtiö maksaa sen  esitysoikeuksista  enemmän. Sama tuote, mutta eri laajuiset käytöoikeudet.

Tekijänoikeusjärjestöt. Useilla aloilla on tekijänoikeusjärjestöjä, joilta voi ostaa tarvitsemiaan käyttöoikeuksia.  Gramex on yksi näistä.  Pääsääntö on se, että tuotteen kuluttajahinta sisältää oikeuden tavalliseen kuluttajakäyttöön, mutta sitä laajempaan käyttöön tarvittavat lisä-oikeudet saa ostaa esimerkiksi Gramexilta.

Valinnanvapaus. Tekijänoikeus antaa tekijälle vapauden valita, kuinka tätä perustuslain suojaamaa oikeuttaan käyttää. Mahdollisuuksia on monia. Ammattilaiset  yleensä myyvät työnsä tuloksia  suoraan tai tekijänoikeusjärjestöjen kautta  ansaitakseen sillä elantonsa. Harrastajat  sensijaan saattavat haluta lahjoittaa niiden käyttöoikeuksia, esimerkiksi Creative Commons-lisenssin avulla.

Tekijänoikeuden pääsäännöt ovat selvät. Toisen luovan työn tulos on tämän henkistä omaisuutta. Hänellä on siihen sekä moraalisia että taloudellisia oikeuksia.

  • Moraaliset oikeudet kieltävät mm. muuntelemasta, plagioimasta, väärentämästä tai ottamasta omiin nimiin toisen teosta.
  • Taloudelliset oikeudet turvaavat tekijän, esittäjän ja projektiin osallistuneiden yrittäjätahojen (esim. tuottajien) oikeuksia. Sopimatta näiden kanssa teosta ei saa käyttää, esittää, levittää yleisön saataviin tai valmistaa siitä uusia teoskappaleita.

Lähioikeudet. Esittävien taiteilijoiden ja äänitteiden tuottajien oikeuksia kutsutaan ns. lähioikeuksiksi. Lähioikeudenhaltijoiden yksinoikeutta on julkisen esittämisen osalta rajoitettu laissa ns. pakkolisenssillä. Kopioinnin eli tallentamisen osalta se on rajoittamaton yksinoikeus.

Rajoituksia ja suoja-ajat. Kaikkiin tekijänoikeuksiin on tekijänoikeuslaissa tehty erilaisia rajoituksia, esimerkiksi yleisen edun, koulutuksen tai erityisryhmien kuten vammaisten tarpeiden palvelemiseksi.Lisäksi tekijänoikeus on rajoitettu kestoltaan.

> Lue lisää www.tekijanoikeus.fi