• EN
 • SV
 • Tietoa luvista

  Musiikkia ei olisi olemassa ilman esittäjien ja tuottajien työtä.
  Kun käytät musiikkia vastuullisesti, varmistat, että musiikki voi jatkossakin synnyttää iloa, elämyksiä ja hyvinvointia.

  Lupa on korvaus ammattilaisille

  Me Gramexilla palvelemme musiikkia hyödyntäviä yrityksiä ja organisaatioita tekemällä musiikin käytöstä arvoa tuottavaa, helppoa ja vastuullista. Edustamme sopimuksin yli 60 000 äänitteillä esiintyvää musiikin ammattilaista ja tuottajaa, joiden äänitteisiin saat käyttöluvat kauttamme.

  Gramexin luvilla voit esittää äänitteitä ja musiikkivideoita esimerkiksi radiossa, tv-ohjelmissa, tilaisuuksissa ja tapahtumissa. Pidämme huolen, että tilitämme ostettujen lupien korvaukset tarkasti ja tehokkaasti musiikin ammattilaisille. Korvaukset maksetaan käytön mukaan neljä kertaa kalenterivuodessa. Toimintamme perustuu lakiin ja olemme yleishyödyllinen, voittoa tavoittelematon yhdistys.

  Mikä on äänite?
  Plus
  Äänite eli biisi tarkoittaa mitä tahansa ääntä sisältävää tallennetta tai tiedostoa. Se voi olla cd-levy, striimattava biisi, MP3-tallenne, ääninauha tai tietokoneen muistissa tai USB-tikulla oleva äänitiedosto.
  Mikä on musiikkivideo?
  Plus
  Musiikkivideo on kuvallinen, musiikkia sisältävä tallenne, jossa esitetään sävelteos tai sävelteoksen osa.

  Luvat kansainvälisesti

  Gramex myy lupia ja kerää korvauksia myös ulkomailta ja ulkomaille. Voit ostaa Gramexilta luvat kartan mukaisissa maissa äänitettyihin biiseihin. Samoista maista keräämme korvaukset myös kotimaisille esittäjille ja tuottajille.

  Jos tarvitset lupaa TV- ja suoratoistokäyttöön, voit selata piirissämme olevia musiikkikappaleita suoraan äänitekannastamme. Kotimaiseen käyttöön kannassamme on 1,4 miljoonaa kappaletta Suomesta ja ulkomailta.

  Tietoa Gramexista

  Tekijänoikeusjärjestönä Gramex ei itse päätä sitä, millaiseen musiikin käyttöön tulee hankkia käyttölupa. Se määritellään laissa. Tämän jälkeen hoidamme lupien myynnin ja korvausten maksamisen. Avoin ja vastuullinen toiminta on meille perusedellytys. Tutustu sääntöihimme, vuosikatsaukseen, lain mukaiseen avoimuusraporttiin ja muuhun hallintomme.

  Muistithan, että…

  Joihinkin tarkoituksiin Gramexin oikeudenomistajat haluavat myydä luvat itse. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi musiikin käyttö mainonnassa tai suoratoistoalustoissa kuten Spotifyssä tai Youtubessa. Näihin tarpeisiin saat luvat äänitteen tuottajalta eli levy-yhtiöltä.

  Kaikkeen musiikin käyttöön tarvitaan aina myös teosluvat Teostosta.

  Suosituimpia lupiamme

  TV ja suoratoisto

  Tarvitsetko musiikkia tv- tai suoratoisto-ohjelmaan?

  Radio

  Lue lisää kaupallisille radioille tarkoitetusta luvasta.

  Asiakas- tai henkilöstötilat

  Saat taustamusiikkiluvat asiakas- ja henkilöstötiloihin suoraan musiikkiluvat.fi -palvelusta.

  Lupien lisätiedot

  Gramexin luvat löydät helposti sivujen Osta lupa -osiosta. Mikäli haluat tutustua suoraan Gramexilta saatavien lupien tarkempiin kuvauksiin ja ehtoihin, voit selata niitä myös alla olevalta koontisivulta.

  Lisätietoja luvista

  Usein kysyttyä luvistamme

  Haluan soittaa musiikkia tapahtumassani, mistä hankin musiikin?
  Plus
  Voit hankkia musiikin laillisista lähteistä, esimerkiksi fyysisiltä tallenteilta tai latauspalveluista. Muistathan, että jos tapahtumasi ei ole yksityinen tilaisuus vaan yleisölle suunnattu, tarvitset luvat musiikin soittamiseen täältä.
  Haluan soittaa musiikkia radiossa, mistä hankin musiikin?
  Plus
  Voit hankkia musiikin laillisista lähteistä, esimerkiksi fyysisiltä tallenteilta tai latauspalveluista. Muistathan, että lisäksi tarvitset luvan.
  Teen videota, joka on tarkoitus esittää harrastuskerhomme vuosikokouksessa. Haluan käyttää videossa musiikkia. Tarvitsenko luvan Gramexilta?
  Plus
  Gramexilta saat luvan musiikin käyttöön av-teoksessa, joka esitetään julkisesti. Luvan voi ostaa Gramexin verkkokaupasta.
  Käytän musiikkia videossani, jonka lataan YouTubeen. Tarvitsenko luvan Gramexilta?
  Plus
  Gramex ei myy lupia äänitteiden käyttöön YouTubessa. Yksityishenkilönä voit käyttää musiikkia osana YouTubessa julkaistavia ei-kaupallisia videoita, koska useimmat levy-yhtiöt ovat sopineet YouTuben kanssa äänitemusiikin käytöstä. Jos levy-yhtiö ei ole tehnyt sopimusta ja antanut lupaa äänitteen käyttöön, YouTube saattaa blokata tai poistaa videon palvelusta. Jos sen sijaan julkaiset YouTubessa videon yrityksen tai yhteisön tilillä, tulee lupa äänitteen käyttöön aina hankkia suoraan oikeuksien omistajilta eli useimmiten levy-yhtiöiltä. Tällöin tarvitset myös musiikin teosluvat Teostolta.
  Kun hankin luvan Gramexilta, täytyykö minun raportoida musiikin käytöstä Gramexille?
  Plus
  Lähtökohtaisesti musiikin käyttö edellyttää aina käytön raportointia, jotta korvaukset voidaan tilittää oikein. Tarve raportoinnille riippuu luvasta, jonka olet hankkinut. Tarkista siis luvan sopimusehdot. Sopimusehdot löydät lupakorttien ”tietoa luvasta” -linkin takaa.
  Hankin luvan Gramexin verkkokaupasta. Mistä tiedän, että lupani on voimassa?
  Plus
  Kun olet hyväksynyt sopimusehdot ja maksanut luvan, lupasi on voimassa sopimusvahvistuksessa määritellyn ajan.
  Lisää kysymyksiä

  Jäikö kysyttävää?

  Ota yhteyttä, jos luvista jäi kysyttävää.

  Person image
  Näytä
  G
  Elmo Helokumpu
  Avainasiakaspäällikkö
  +358 10 248 9213
  Person image
  Näytä
  G
  Petri Kiiski
  Lisensointipäällikkö
  +358 10 248 9230