• EN
 • SV
 • Musiikkiala huolissaan kehysriihen leikkauksista

  18.04.2024 Lauri Kaira

  Kulttuurialan järjestöt ovat huolissaan kehysriihessä tehtyjen leikkauspäätösten takia. Hallituksen tekemät 3 miljardin euron lisäsopeutukset osuvat myös kulttuurialaan.

  Valtion menot olivat 2024 talousarvioesityksessä noin 87,9 miljardia euroa ja kulttuurille niistä menee noin 556 miljoonaa euroa.

  Koska hallituksen tiedotteet kehysriihessä tehdyistä kulttuurisäästöistä ovat monitulkintaisia, Helsingin Sanomien toimitus selvitti niiden kokonaismäärät. Lehden (17.4.) mukaan vuodelle 2025 sovitut kulttuurin valtionavustusten säästöt ovat 75 miljoonaa euroa ja niiden päälle pitää vuoden 2026 budjetissa löytää vielä toiset 75 miljoonan euron säästöt.

  Hyvityksen leikkaus vahingollinen

  Edellä mainittujen leikkausten päälle tulee vielä yksityisen kopioinnin hyvityksen puolittaminen. Sen määrä laskee kehysriihen päätöksen mukaan vakiintuneesta 11 miljoonan euron tasosta 5,5 miljoonaan euroon.

  Osa hyvityksestä menee suoraan tekijöille ja taiteilijoille, osalla taas rahoitetaan kulttuurin edistämiskeskusten kuten Musiikin Edistämissäätiön MES toimintaa.

  MES:in toiminnanjohtaja Tommi Saarikiven mukaan tukimäärärahojen puolittaminen leikkaisi maakuntien tapahtumatarjontaa ja freelancer-muusikoiden keikkamääriä merkittävästi.

  Maakuntien tapahtumatuet leikkaantuvat

  ”Meidän tuillamme mahdollistetaan suuri määrä konserttitarjontaa myös suurien kaupunkien ulkopuolella. Leikkaus iskee todella kipeästi koko toimialaan, joka on vasta ollut toipumassa koronarajoituksista”, sanoo Tommi Saarikivi.

  AV-alalla ollaan yhtä huolissaan. ”Tämä on järkyttävä uutinen kotimaiselle audiovisuaaliselle alalle. Jakamamme tuki tuottaa uuden kulttuurin lisäksi työpaikkoja ja valtiolle verotuloja”, sanoo AVEKin johtaja Ulla Simonen. ”On lyhytnäköistä ja brutaalia leikata työllisyydestä ja valtiotakin hyödyttävistä investoinneista.”

  Yksityisen kopioinnin hyvitystä maksetaan vastineeksi siitä, että Suomen lakia antaa kuluttajille oikeuden tallentaa musiikkia, tv-sarjoja ja elokuvia yksityiskäyttöön. Hyvitys perustuu EU-direktiiviin.

  Lisää samasta aiheesta