• EN
 • SV
 • Kesäkuun tilityksestä uusia vähennyksiä

  27.05.2024 Sari Aalto-Setälä
  Aiemmin Teostosta ja kv-toiminnasta tutuksi tullut vähennys musiikin edistämistoimintaa varten tehdään ensi kertaa kaikille musiikin esittäjille Gramexin kesäkuun tilityksestä. Lisäksi kaikista esittäjille ja tuottajille ulkomailta kerätyistä korvauksista pidätetään neljän prosentin käsittelypalkkio.

  Gramexin syyskokouksen päätöksellä vuoden 2024 alusta kerätyistä korvauksista tehdään kaksi uutta vähennystä: musiikin esittäjille viiden prosentin vähennys musiikin edistämistoimintaan sekä tuottajille ja esittäjille neljän prosentin käsittelypalkkio ulkomailta kerätyistä korvauksista. Vähennykset näkyvät omilla riveillään kesäkuun tilityslaskelmassa.

  Vähennyksellä turvataan musiikkialan tulevaisuutta

  Musiikin edistämistoimintaa varten kerättävät varat käytetään nimensä mukaisesti musiikin edistämistoimintaan eli maksetaan takaisin muusikoille ja artisteille itselleen Musiikin edistämissäätiön MES:n avustusten ja tukien muodossa.

  Kaikki Gramexin esittäjäasiakkaat voivat hakea edistämistoimintaan kohdennetuilla varoilla rahoitettuja tukia Musiikin edistämissäätiöstä.

  Gramexin varapuheenjohtaja, Muusikkojen liiton puheenjohtaja Ahti Vänttinen kertoo, että edistämistoiminnan vähennys on erityisen tarpeellinen juuri nyt, kun yhteiskunnan tuki musiikille on merkittävästi vähentynyt.

  ”Vähennyksen avulla vahvistetaan kotimaisen musiikkialan tulevaisuutta, monimuotoisuutta ja menestystä sekä varmistetaan säätiön tukitoiminnan jatkuvuus tilanteessa, jossa sen rahoitusnäkymiä on tarpeen vahvistaa.”

  Lähitulevaisuudessa vähennys pyritään laajentamaan myös Gramexin kansainvälisten sisarjärjestöjen kautta edustettuihin ulkomaisiin taiteilijoihin. Vähennystä ei vuosikokouksen päätöksen nojalla kerätä tuottaja-asiakkailta.

  Palkkio parantaa ulkomaankorvausten keräämistä

  Lisäksi kaikille asiakkaille eli esittäjille ja tuottajille ulkomailta maksetuista korvauksista pidätetään kesäkuussa neljän prosentin käsittelypalkkio. Aiemmin vastaava palkkio on kerätty vain kotimaan korvauksista, jolloin niillä on korvattu myös ulkomaan korvausten käsittelykuluja.

  Ulkomaankorvausten käsittelypalkkiolla korvataan esimerkiksi teknologiakehitystä, jota tarvitaan kansainvälisten korvausten käsittelyssä. Viime vuosina ulkomailta kerätyt korvaukset ovat olleet ennätysmäisessä kasvussa, jolloin käsittelytyö on merkittävästi lisääntynyt.

  Korvausten tehokas ja tarkka kerääminen edellyttää jatkossa myös investointeja esimerkiksi erilaisiin data- ja datansiirtoteknologioihin. Teknologia mahdollistaa aiempaa nopeamman ja tarkemman korvausten käsittelyn ja tilityksen esittäjille ja tuottajille.

  Varojen käyttöä voi seurata vuosittain Gramexin avoimuusraportista ja vuosikatsauksesta. Lue aiemmat artikkelit aiheesta: