• EN
 • SV
 • Gramexin syyskokous päätti vähennyksistä

  11.12.2023 Sari Aalto-Setälä
  Gramexin syyskokous päätti uusista vähennyksistä esittäjien ja tuottajien korvauksiin. Vuonna 2024 käyttöön otetaan ulkomaankorvausten käsittelypalkkio sekä musiikin esittäjien osalta myös vähennys musiikin edistämistoimintaa varten.

  Gramexin jäsenet eli Musiikkituottajat IFPI ry ja Muusikkojen liitto päättivät, että vuoden 2024 alusta alkaen Gramex pidättää ulkomailta kerättävistä ja esittäjille sekä tuottajille maksettavista korvauksista neljän prosentin käsittelypalkkion. Lisäksi musiikin esittäjille otetaan käyttöön viiden prosentin vähennys musiikin edistämistoimintaa varten.

  Nyt tehtävät vähennykset tuttuja useasta muusta kansainvälisestä Gramexin sisarjärjestöstä ja edistämistoiminnan vähennyksen osalta myös Teostosta. Mahdollisuus vähennyksiin perustuu lakiin. Vähennyksien määrä haluttiin pitää kansainvälisesti maltillisena.

  Enemmän ja tarkemmin ulkomailta

  Jatkossa kaikista ulkomailta kerätyistä korvauksista pidätetään neljän prosentin käsittelypalkkio. Aiemmin palkkio on kerätty vain kotimaan korvauksista, jolloin niillä on korvattu myös ulkomaan korvausten käsittelykuluja.

  Ulkomaankorvausten käsittelypalkkiolla korvataan esimerkiksi teknologiakehitystä, jota tarvitaan kansainvälisten korvausten käsittelyssä. Viime vuosina ulkomailta kerätyt korvaukset ovat olleet ennätysmäisessä kasvussa, jolloin käsittelytyö on merkittävästi lisääntynyt.

  Korvausten tehokas ja tarkka kerääminen edellyttää jatkossa myös investointeja esimerkiksi erilaisiin data- ja datansiirtoteknologioihin. Teknologia mahdollistaa aiempaa nopeamman ja tarkemman korvausten käsittelyn ja tilityksen esittäjille ja tuottajille.

  Apua musiikin edistämistoimintaan

  Vuoden 2024 alusta alkaen tehdään myös viiden prosentin vähennys musiikin esittäjä- eli taiteilija-asiakkaille jaettavista korvauksista.

  Vähennys käytetään kokonaisuudessaan musiikin edistämistoimintaan eli musiikin esittäjille suunnattuihin avustuksiin ja tukiin Musiikin edistämissäätiön MES:in kautta. Vähennyksellä vahvistetaan musiikkialan edistämistoiminnan näkymiä tilanteessa, jossa erilaisten tukien rahoitusnäkymä on merkittävästi heikentynyt.

  Molemmat vähennykset näkyvät ensimmäisen kerran kesän 2024 tilityksessä ja tilitystositteessa 10.6.2024 alkavalla viikolla. Varojen käyttöä voi kokonaisuudessaan seurata vuosittain Gramexin avoimuusraportista ja vuosikatsauksesta.

  Lue myös Muusikkojen liiton puheenjohtajan Ahti Vänttisen haastattelu musiikin edistämistoimintaan suunnattavasta vähennyksestä.