• EN
 • SV
 • Korvauksia nyt myös Etelä-Afrikasta

  23.04.2024 Sari Aalto-Setälä
  Gramex on solminut vastavuoroisuussopimuksen Etelä-Afrikan tekijänoikeusjärjestön SAMPRAn kanssa. Jatkossa Gramex kerää muusikoille ja artisteille korvauksia musiikin käytöstä Etelä-Afrikasta. Vastavuoroisesti Gramex korvauksia SAMPRAn edustamien muusikkojen musiikin käytöstä Suomessa.

  ”Teemme koko ajan töitä sen eteen, että sopimusverkkomme laajenee. Onkin hienoa, että saimme solmittua sopimuksen ensimmäisen Afrikan maan kanssa. Työmme jatkuu. Seuraavaksi katseemme on käännetty Aasiaan. Toki jatkamme aktiivisesti myös Etelä-Afrikan tuottajasopimuksen parissa”, paljastaa Gramexin johtaja Tuomas Talonpoika.

  Etelä-Afrikka on maanosan musiikkimarkkinoiden kakkonen ja seuraa monessa markkinajohtaja Nigeriaa. Etelä-Afrikka on profiloitunut viime vuosina erityisesti rapin ja hip-hopin saralla. Maasta tulee myös uniikki musiikkigenre, amapiano, joka on omanlaisensa hybridi housea, paikallista kwaito-musiikkia ja jazzia.

  ”Suomalaisen musiikin käytöstä emme toki vielä voi sanoa kovin paljon, mutta ainakin metallimusiikki on soinut Etelä-Afrikassa”, kertoo Talonpoika.

  Gramex kerää tällä hetkellä korvauksia yli 30 maasta ympäri maailman. Viime vuosina kansainvälisesti kerättyjen korvausten määrä on kasvanut aktiivisen kehitystyön ansiosta.

  Tutustu SAMPRAan.