• EN
 • SV
 • Taylor Swift palautti musiikkinsa Tiktokiin

  19.04.2024 Mervi Vuorela
  Taylor Swiftin päätös palauttaa musiikkinsa Tiktokiin sotii sitä vastaan, minkä puolesta hän on aiemmin taistellut.

  Musiikkiteollisuuden tämän hetken vaikutusvaltaisin artisti, Taylor Swift, palautti osan musiikistaan takaisin Tiktokiin.

  Ratkaisulla voi olla kauaskantoisia seurauksia, sillä se tapahtuu tilanteessa, jossa Swiftin levy-yhtiö Universal Music käy sopimusneuvotteluja Tiktokin kanssa. Universal poisti edustamiensa artistien musiikin sovelluksesta tammikuun lopulla, sillä se ei päässyt Tiktokin kanssa sopuun maksettavista korvauksista, tekoälyn säätelystä ja turvallisuuskäytännöistä.

  Taylor Swift omistaa kaikkien albumiensa masterit vuoden 2019 Loverin jälkeen, mutta levyjä jakelee ja markkinoi Universal. Swiftin suora sopimus TikTokin kanssa voi tukaloittaa Universalin neuvotteluasemaa ja haavoittaa sen pyrkimystä parantaa artistien korvauksia Tiktokissa.

  Universalin kanta Tiktokiin on saanut tukea monilta indie-levy-yhtiöiltä, musiikkikustantajilta ja taiteilijoiden oikeuksia ajavilta ryhmiltä. Hiljattain myös Sony Musicin puheenjohtaja Rob Stringer sanoi Financial Timesin haastattelussa, ettei poissulje mahdollisuutta vetää Sonyn artisteja pois Tiktokista, elleivät korvaukset parane.

  Aikaisemmin Taylor Swift on haastanut teknologiajättejä ja käyttänyt vaikutusvaltaansa myös vähemmän menestyneiden artistien aseman parantamiseen.

  Lokakuussa 2014 Swift kieltäytyi julkaisemasta 1989-albumiaan Spotifyssa, koska suoratoistoalusta ei hänen mukaansa maksa riittäviä korvauksia musiikin tekijöille. Kuukautta myöhemmin Swift veti koko kataloginsa pois Spotifysta.

  Kesäkuussa 2015 Swift aloitti taistelun Applea vastaan. Hän poisti musiikkinsa Apple Musicista ja moitti alustaa siitä, että se kieltäytyi maksamasta musiikin oikeudenhaltijoille rojalteja niiltä kolmelta kuukaudelta, jolloin käyttäjät kokeilevat palvelua ilmaiseksi.

  Apple taipui: Swiftin sensuurin jälkeen se alkoi maksaa artisteille ja levy-yhtiöille korvauksia heidän musiikkinsa käytöstä ilmaiskokeilun aikana.

  ”Tässä ei ole kyse minusta. Tässä on kyse uudesta artistista tai bändistä, joka on juuri julkaissut ensimmäisen singlensä eikä saa palkkaa sen menestyksestä”, Swift kirjoitti Applelle osoittamassaan verkkokirjeessä.

  Tiktok-paluussa saattaa sen sijaan olla kyse Swiftistä itsestään, sillä hänen uusi levynsä, When The Tortured Poets Department, ilmestyi perjantaina 19.4.

  Lisää samasta aiheesta