• FI
 • EN
 • Endemol Shine Finland: Dance Brothers kombinerar dans och musik

  01.12.2023 Noora Marttila
  Dance Brothers är en dramaserie i 10 delar om dansande bröder, producerad av Endemol Shine Finland. Serien är den första finskspråkiga produktionen som beställts av Netflix och som har haft världspremiär på tjänsten. Music supervisor Ida Karimaa ansvarade för musikurvalet till serien, tillsammans med seriens regissör Taito Kawata och ljuddesignern Akseli Soini.

  Dance Brothers berättar historien om ett dansande syskonpar på väg mot sin dröm att bli professionella dansare. Musik spelar en stor roll i serien som en del av berättandet och det är därför vi ville investera i den.

  ”Musik är definitivt något som lämnar ett avtryck och som människor knyter an till. Musik ökar produktionsvärdet, dvs. det gör att finska produktioner ser och låter mer värdefulla”, säger Max Malka, skapare och producent av serien, från produktionsbolaget Endemol Shine Finland.

  Foto: Endemol Shine Finland

  När finansieringen var säkrad kände Malka att det var viktigt att ha en person involverad i produktionen som kunde fokusera enbart på musiken. Så en music supervisor anställdes, som var involverad i att fundera på hur Dance Brothers skulle låta och ta hand om de nödvändiga musiklicenserna.

  ”Jag har haft nöjet att vara med och välja låtarna till serien och bidra med min egen musikaliska expertis”, säger Ida Karimaa, som var music supervisor för serien.

  DJ soittaa Dance Brothers -sarjassa.
  Foto: Endemol Shine Finland

  I produktionsprocessen övervägde man inte bara hur Dance Brothers skulle låta, utan också hur varierat och mångsidigt musikvalet skulle vara. Låtvalen gjordes för att säkerställa att de stödde idén om hur finskhet ser ut och låter idag.

  ”Jag uppskattade verkligen det faktum att Ida tog upp mångfald och variation i diskussionerna om musikvalen och utmanade oss att leta efter en mängd olika låtar”, säger Malka.

  Dance Brothers använde en hel del inhemsk musik, både musik som komponerats för serien och befintliga låtar. När en låt är som bäst kan den få internationellt erkännande och lyssnare runt om i världen.

  ”Vi är mycket glada över att finska artister har bidragit med sina egna verk som en del av det nya verket, vår serie. Vi hoppas att fler produktioner och samarbeten av det här slaget kan fortsätta att göras i Finland”, säger Malka och Karimaa.

  Kuvassa kaksi Dance Brothersin hahmoa sylikkäin.
  Foto: Endemol Shine Finland

  Att arbeta med Gramex var enkelt, enligt Karimaa.

  ”För vissa låtar tog det lång tid att nå rättighetsinnehavarna, men för de inhemska låtar där det var möjligt att få rättigheterna direkt från Gramex, gjorde onlinebutiken processen mycket enklare.”

  Related tags