Tutkimuksia musiikin tehosta

Koska musiikki tekee hyvä, haluamme tehdä sen käytön helpoksi. Hanki käyttölupa klikkaamalla kohtaa, joka vastaa Sinun käyttöäsi.

Päätösvaltaa Gramexin hallituksessa käyttävät muusikoiden ja tuottajien edustajat. Gramexiin liittyminen ei maksa mitään. Korvauksia tilitettäessä vähennetään korvauksien keräämiseen ja hallinnointiin liittyvät kulut.

Ajankohtaista

Gramex jakaa korvauksia viikolla 23.Korvausten määrät ja omat maksatustietonne ovat nähtävissä MyGramex-asiakaspalveluportaalissa.Löydät tiedot menemällä ”Palvelut” – osioon ja klikkaamalla siellä €-painiketta. Tarkistathan myös, että tilitietosi sekä veroprosenttisi ovat ajan tasalla.Uuden verokortin tai tilinumeron voit lähettää meille sähköpostitse osoitteeseen tilitys@gramex.fi 29.5 mennessä.Tilinumeron voit myös muuttaa MyGramex-portaalissa ”Tilini” -osiossa.Tarkempi korvauserittely kappalekohtaisesti tulee MyGramex-portaaliin maksupäivän jälkeen. Lisätietoja: puh 09-42827488.

Gramex jakaa korvauksia viikolla 23. Korvausten määrät ja henkilökohtaiset maksatustiedot ovat nähtävissä MyGramex-asiakaspalveluportaalissa (klikkaa ”Palvelut” – osiossa €-painiketta). Jos olet saamassa nyt korvauksia, tarkistathan että tilitietosi sekä veroprosenttisi ovat ajan tasalla. Uuden verokortin tai tilinumeron voit lähettää meille sähköpostitse osoitteeseen tilitys@gramex.fi 29.5 mennessä. Tilinumeron voit myös muuttaa MyGramex-portaalissa ”Tilini” -osiossa. Tarkempi korvauserittely kappalekohtaisesti tulee MyGramex-portaaliin maksupäivän jälkeen.

MyGramex. Käytä hyväksesi MyGramex-asiakaspalveluportaaliamme! Sen lisäksi palvelemme myös yhteyslomakkeilla ja puhelimitse 09 42827488.

Kerro sähköpostiosoitteesi, jotta saat infoa!. Kerro luottamuksellisesti sähköpostiosoitteesi, niin saat asiakastietoa. > Kerro meilisi tällä lomakkeella.

Vuoden 2018 tilitysaikataulu. Gramex tilittää korvauksia vuonna 2018 kolme kertaa. Katso tästä tilitysaikataulu.

Asiakkaaksi liittyminen
Asiakkaaksemme voi liittyä sellainen esittävä taiteilija, jonka esitys on tallennettu äänitteelle ja sellainen äänitetuottaja, joka on tuottanut äänitteen.

Liityt asiakkaaksi tekemällä asiakassopimuksen. Se tapahtuu niin, että tulostat alla olevasta linkistä kaksi asiakassopimussta, allekirjoitat ne ja lähetät molemmat kirjekuoressa meille. Alle 18-vuotiaan pitää liittää mukaan huoltajan allekirjoittama lupa.

> Tutustu asiakassopimukseen ja liity asiakkaaksi

Asiakas valtuuttaa siakassopimuksella Gramexin hallinnoimaan tiettyjä oikeuksiaan. Gramex saa asiakkailtaan rajatun valtuuden hoitaa asioita. Gramex ei esimerkiksi myönnä lupia äänitteiden tai musiikkivideoiden myyntiin tai suoratoistoon eikä mainoskäyttöön. Sellaiset asiat muusikot ja tuottajat hoitavat edelleen itse. Saat tästä tarkempaa tietoa asiakassopimuksesta ja toimistostamme.

Korvausten kerääminen ja tilittäminen

Gramex kerää ja tilittää korvaukset asiakkainaan oleville esittäville taiteilijoille ja tuottajille. > Lue lisää.

Gramex hoitaa myös ulkomailta kerätyt korvaukset yli 30 maasta, Suomen kielellä ja pienillä hallintokuluilla.

Äänitteelle kertyneistä korvauksista puolet tilitetään tuottajille ja puolet taiteilijoille. Taiteilijoiden kesken korvaukset jaetaan tilityssäännön mukaan, huomioiden muunmuassa se, montako soitto-osuutta kullakin on biisissä ja onko joku ilmoitettu solistiksi. Tämä on kuvattu tarkasti Gramexin tilityssäännössä.

  • tekijänoikeuksien periytyminen

  • musiikkivideokorvaukset

  • oikeudenhaltijoiden tunnistaminen ja tavoittaminen

  • yhteishallinnointilaki

  • sisäinen valitusmenettely ja muut riitojen ratkaisutavat

  • Gramex-korvausten tilittäminen

  • Lisätietoa tuottajille.

LISÄTIETOA

Tutkimusten mukaan musiikki saa asiakkaat viihtymään. Se on edullinen ja helposti muunneltava tapa sisustaa ja luoda tunnelmaa. Tutustu kansainvälisiin tutkimuksiin musiikin vaikutuksesta asiakkaiden viihtyvyyteen ja yritystoimintaan. > Lue lisää

Tekijänoikeusjärjestö ei päätä sitä, millaiseen musiikin käyttöön tulee hankkia käyttölupa/sopimus. Se määritellään laissa. Mutta silloin kun laki edellyttää sellaista, Gramex palvelee asian hoitamisessa.

Me haluamme tehdä musiikin käytön helpoksi. Suurimman osan Gramex-luvista saa Gramexin ja Teoston yhteisestä lupakaupasta www.musiikkiluvat.fi

Tekijänoikeuslain mukaan musiikin ja musiikkivideoiden julkiseen esittämiseen ja tallentamiseen tarvitaan käyttölupa/sopimus.

Gramex-luvat oikeuttavat esittämään äänitteitä ja musiikkivideoita mediassa, tilaisuuksissa ja tapahtumissa.
Lisäksi Gramexilta saa lupia äänitemusiikin käyttöön tv-ohjelmissa ja muissa av-tuotannoissa. Jotkut käyttötavat Gramexin edustamat oikeudenhaltijat lisensoivat kuitenkin itse. Tällaista on esimerkiksi musiikin käyttö mainonnassa.

Äänite tarkoittaa mitä tahansa ääntä sisältävää tallennetta tai tiedostoa. Se voi olla vaikkapa cd-levy, striimattava biisi, MP3-tallenne, ääninauha tai tietokoneen muistissa tai USB-tikulla oleva äänitiedosto.

Gramex on voittoa tavoittelematon yleishyödyllinen yhdistys. Sen jäsenjärjestöjä ovat Muusikkojen liitto ry ja Musiikkituottajat- IFPI Finland ry.

Gramexin toimintaa ohjaavat Gramexin hallitus sekä Gramexin säännöt. Gramexin toiminnasta kerrotaan tarkemmin vuosikatsauksissa.

Gramexin strategiassa on määritelty Gramexin arvot, missio ja visio.

Musiikki tekee hyvää niin tunnelmalle, asiakasviihtyvyydelle kuin yrittäjän kassavirralle. Se ei kuitenkaan synny itsestään. Jokaiseen biisiin sisältyy monen ihmisen ja levyn tuottaneen yrityksen panos.
Siksi musiikin käytöstä kerätään korvauksia. Ne ovat palkkaa työstä ja yrittämisestä.
Gramexilla on noin 31 000 sopimusta musiikin käyttäjien ja 52 000 asiakassopimusta esittävien taiteilijoiden ja äänitteiden tuottajien kanssa. Se hoitaa käyttöluvat ja korvausliikennettä näiden välillä.
Gramex jakaa asiakkailleen korvaustuloja sekä Suomesta että ulkomailta ja kerää vastaavasti Suomesta korvauksia ulkomaisille taiteilijoille. Korvaukset tilitetään pääosin keräämisvuonna ja sitä seuraavana vuonna. Korvaukset jaetaan äänitteiden käytön mukaan.

Tutustu Gramexin sääntöihin, tilityssääntöön, yhteishallinnointilain mukaiseen avoimuusraporttiin ja valitusmenettelyihin, tietosuojamääräysten mukaisiin tietosuojaselosteisiin sekä yhteishallinnointilakiin ja tekijänoikeuslakiin. Gramexin toimintaa valvoo Patentti- ja rekisterihallitus.

Gramex kartoittaa jatkuvasti keinoja, joilla voimme auttaa sekä korvauksia maksavia että saavia asiakkaitamme vaikeassa tilanteessa. Keinomme ovat rajalliset, mutta teemme sen mitä voimme. Tälle sivulle on koottu tiedotteitamme ja ajankohtaista tietoa koronasta.