• EN
 • SV
 • Tuotantoyhtiö Filmaattiset: Musiikki luo Unelmahäiden tunnelman

  16.10.2023 Sari Aalto-Setälä
  Tuotantoyhtiö Filmaattisten Unelmahäät-ohjelma on romantiikan täyteinen hääohjelma ja kattava läpileikkaus suomalaiseen yhteiskuntaan. Erilaisten ja -ikäisten suomalaisten ajattomat rakkaustarinat kerrotaan sarjassa myös musiikin keinoin – useimmiten kotimaisella popilla ja iskelmällä. Ohjelman musiikin käyttöluvat hoituvat kuntoon Gramexin ja Teoston kanssa.

  Unelmahäät -ohjelmassa tutustutaan erilaisiin, eri ikäisiin ja eri puolilla Suomea asuviin pariskuntiin, jotka haluavat virallistaa parisuhteensa. Pääosassa on hääjuhlan sijaan itse hääpari ja sen ainutlaatuinen rakkaustarina. Musiikki on keskeinen kerronnan keino ja tunnelman välittäjä.

  ”Formaattiin kuuluu, että ohjelmassa käytettyjen biisien sanoitukset tukevat parien rakkaustarinoita tai kommentoivat esimerkiksi hääjärjestelyiden sujumista. Minulle musiikin etsiminen on poikkeuksetta etsimisen ja löytämisen riemua”, kertoo sarjan ohjaaja ja käsikirjoittaja Timo Rossi.

  Kaupallinen, ammattilaisten tekemä äänitemusiikki on sarjassa isossa roolissa. Eniten tarvitaan kotimaista musiikkia, sillä suomen kieli toimii katsojien tunteiden tulkkina. Myös muita äänitteitä tarvitaan.

  Kuvassa Unelmahäät-sarjan hääpari.
  Kuva: Juha-Pekka Ristmeri

  ”Viime jaksossa morsian kuvaili näyttävänsä kosteuttavassa kasvonaamiossaan aivan Halloween-elokuvan pahikselta, joten taustalle oli luontevaa laittaa soimaan leffan tunnari ja jäljitellä leikkauksessa muutaman sekunnin kauhuklassikon uniikkia kuvakerrontaa”, Rossi kertoo.

  Asiakkuussuhde Gramexin kanssa on Rossin mukaan ollut helppoa, sujuvaa ja miellyttävää. Kiitosta saa etenkin selkeä kommunikaatio. Musiikki on Rossin mukaan investointi ohjelman laatuun.

  ”Tekijänoikeudet, raportoinnit ja tilitykset voivat tuntua alkuun av-alan tekijälle raskaalta ja monimutkaiselta möykyltä, mutta kun yhdessä otetaan selvää, homma alkaa sujua kuin tanssi. Kaupallinen musiikki nostaa poikkeuksetta ohjelman laatua, koska se huomataan aina ja sillä on ainutlaatuinen kyky luoda tunnelmia ja merkityksiä. Musiikki on av-ohjelmassa investointi.”

  Kuvassa Unelmahäät-sarjan ohjaaja ja käsikirjoittaja Timo Rossi.
  ”Kunnioitamme artistien ja musiikintekijöiden työtä suuresti, ja tehdystä työstä kuuluu saada asianmukaiset korvaukset”, kertoo Rossi. Kuva: Petri Mulari
  Lisää samasta aiheesta