• EN
  • SV
  • Tutkittua naistenpäivänä: naisten korvaukset kasvavat hitaasti

    07.03.2025 Gramexin viestintä
    Noin 25 % Gramexin henkilöasiakkaista eli musiikin esittäjistä ja tuottajista on naisia. Myös suurimmat yksittäiset korvaukset kasaantuvat miesasiakkaille. Tulokset osoittavat, että naisille maksetun korvauksen keskiarvo on kuitenkin hitaasti saavuttamassa miesten korvauskeskiarvoa. Gramex julkaisi tilastoja 8. maaliskuuta vietettävän naistenpäivän ja yhdenvertaisuustyön kunniaksi.

    Viimeisen seitsemän vuoden aikana Gramexin henkilöasiakkaiden määrä on kasvanut noin 12 500 musiikin ammattilaisella. Naisten osuus kasvaa vakiintuneesti samassa suhteessa kokonaiskasvuun verrattuna.

    ”Tilastojen mukaan naisten osuus Gramexin asiakaskunnasta on jo pitkään ollut noin 25 %. Vaikka asiakkaiden kokonaismäärä on vuosittain kasvanut, on naisten suhteellinen osuus säilynyt samana. Esimerkiksi merkittävää muutosta viime vuoteen ei ole tapahtunut”, kertoo Gramexin viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Sari Aalto-Setälä.

    Tulokset osoittavat, että naiset ovat edelleen Gramexin edustamalla musiikin alueella aliedustettuna suhteessa väestön kokonaisjakaumaan. Tilastokeskuksen mukaan Suomen väestöstä 2,8 miljoonaa (50,5 %) on naisia.

    ”On toki tärkeää muistaa, että Gramexin asiakkuus on pitkä – oikeuksien suoja jatkuu 70 vuotta. Aiemmin musiikkiala oli miehinen, joten muutokset näkyvät isoimmissa luvuissa hitaasti”, sanoo Aalto-Setälä.

    Isoimmat korvaukset miehille, mutta keskiarvossa naiset kurovat kiinni

    Naisille maksettujen korvauseurojen osuus Gramexin maksamasta kokonaispotista on pieni. Vuoden 2024 aikana maksetuista korvauksista vain noin neljännes (21.5 %) maksettiin naisasiakkaille.

    Myöskin suurimmat yksittäiset korvaukset kasaantuvat miesasiakkaille. Sadasta viime vuonna eniten Gramexilta eniten korvauksia saavasta henkilöasiakkaasta vain 28 oli naisia.

    Muutosta on kuitenkin tapahtunut. Vaikka keskimääräinen naisten maksettu korvaussumma on edelleen alhaisempi kuin miehillä, on ero kaventununut.

    ”Erityisen pysäyttävää on huomata, että tilastoissa keskimääräinen naisten tilitys on edelleen 30 euroa alhaisempi kuin miesten vastaava luku. On kuitenkin hienoa, että ero on kaventunut vuosi vuodelta. Vuonna 2018 ero vielä jopa 60 euroa”, sanoo Aalto-Setälä.

    Gramexin tilastointi perustuu viranomaisten edellyttämiin tunnistustietoihin (hetu). Tästä syystä esimerkiksi muunsukupuolisia tai sukupuoltaan ilmoittamatta jättäneitä ei ole mukana tarkastelussa. Tilastoon ei ole otettu myöskään mukaan Gramexin yritys- tai organisaatioasiakkaita (y-tunnus).