Tutkittua: Radioaiheiset biisit 150 -lista
Kaupallisen radiotoiminnan katsotaan alkaneen 1920 Yhdysvalloissa Pittsburgissa, kun paikallinen asema KDKA toteutti ensimmäisen aikataulutetun radiolähetyksen.
Kun suomalainen kaupallinen radio juhlistaa vuotuista RadioGaalaansa huhtikuussa, on kulunut noin 104 vuotta toimialan järjestäytyneestä aloituksesta. Juhlan kunniaksi Gramex julkistaa radioaiheisten biisien 150 -listan.
Listalle on kerätty sellaisia radiosta eri tavoin kertovia biisejä, jotka ovat enemmän tai vähemmän tuttuja vuosien ja vuosikymmenien varrelta. ”Biisit eivät ole listalla paremmuusjärjestyksessä, vaan järjestys pyrkii enemmänkin seuraamaan musiikin eri tyylilajeja. Koska mukaan valittiin vain 150 biisiä, jää paljon biisejä vielä listaamatta. Ehdota meille rohkeasti lisäyksiä,” kertoo listaidean isä, Gramexin johtaja Tuomas Talonpoika.
Toivon ääni
1920-luvun jälkeen radiosta tuli kiinteä osa yhteiskuntaa ja arkista elämää. Radio on toiminut aamuherätyksenä, tarjoillut päivän viimeiset sävelet ja ajankohtaiset uutiset. Monille radio on ollut myös toivon valo.
”Virossa kuulee tarinoita entisen Neuvostoliiton ajan eläneistä ihmisistä, jotka henkäisivät jokaisen Radio Luxemburgin kappaleen mukana, sillä se oli heidän ainoa mahdollisuutensa kuulla ”lännen kiellettyjä ääniä”, kertoo listan laatimiseen osallistunut Gramexin asiantuntija, virolainen Martin Saaremägi.
”Monet listan kappaleet romantisoivatkin radion roolia elämän onnellisissa hetkissä – rakastumisessa, kasvamisessa ja muissa tärkeissä hetkissä.”
”Uudempi sukupolvi, jolla on suoratoistopalvelut aina ulottuvilla, ei helposti voi tavoittaa entisen teini-ikäisen mielenmaailmaa, joka nauhoitti suosikkiradiokanavansa kasettinauhurille vain saadakseen parhaat ja tuoreimmat kappaleet”, kertoo myös radion kanssa kasvanut Saaremägi.
Inspiraationa radio
Radio on luonut huippuhetkiä, tähtiä ja legendoja. Vastaavasti myös lauluntekijät ovat aina kirjoittaneet kappaleita radiosta.
”Emme tiedä, onko radioteeman valinta ollut sinisilmäinen kumarrus radiolle vai lahjontaa, jotta omia lauluja saataisiin tehosoittoon. Oli syy mikä hyvänsä, on radio inspiroinut monia upeita lauluja”, Talonpoika ja Saaremägi kertovat.
Listan aloittavat kaksi radiolle kunniaa tekevää kappaletta: Elvis Costellon ”Radio Is Everything” ja Smashing Pumpkinsin ”I Of The Mourning.”
Radioteemaisia hymnejä ovat myös Rushin ”The Spirit Of The Radio” sekä Queenin ”Radio Gaga”, joista jälkimmäinen kertoo tarinan radion äärellä kasvamisesta.
Mukana on myös juhlaa, sydänsuruja ja kapinaa. Bruce Springsteen etsii seuraa radiosta kappaleissaan ”Radio Nowhere”, ”State Trooper” ja ”Open All Night”. Ramonesin ”We Want the Airwaves” huutaa kapinahenkeä ja halua saada oma musiikki ilmoille.
”Mukana on myös suomalaisia biisejä, joista jotkut ovat jääneet ehkä hieman vähemmälle huomiolle. Muistatteko Jukka Kuoppamäen ”Radiosta rokin kuulen” tai Steel Cityn ”Radio Girls” -biisit? Tai tiesitkö, että Tatu Pekkarisen ”Laulu Radiosta” julkaistiin jo vuonna 1929?” arvuuttelee Talonpoika.
Uudempia kotimaisia biisejä listalla edustavat Aleksanteri Hakaniemen ”Radio” sekä Arttu Wiskarin ”Meidän biisi.”
Talonpojan ja Saaremägin mukaan radiossa on voimaa – myös tulevaisuudessa.
“Ei mitään väliä, mitä Buggles lupasi vuonna 1979. Video ei ole tappanut radiotähteä!”