• EN
 • SV
 • Radio Kaleva: Musiikkilinjalla voi erottua

  01.03.2024 Noora Marttila
  Radio Kaleva on kaupallinen paikallisradio, joka henkii pohjoista mielenmaisemaa. Sen kuuluvuusalue kattaa Pohjois-Pohjanmaan ja osan eteläistä Lappia sekä netin kautta koko maan. Kaleva pyrkii erottautumaan persoonallisella musiikkilinjallaan.

  Helmikuussa 2022 perustettu oululainen Radio Kaleva on tuore tapaus radiokentällä. Se tavoittelee 25–55-vuotiaita aikaansa seuraavia, aktiivisia, avarakatseisia pohjoisen ihmisiä – missä ikinä he asuvatkaan.

  Musiikki on radiossa usein tärkeässä roolissa, mutta Kalevassa musiikin rooli rakentui yllättävänkin isoksi.
  ”Kanavan perustamisvaiheessa päädyttiin lopulta siihen ratkaisuun, että luomme musiikillisen linjan ja musiikkikirjaston täysin nollasta itse. Haaste oli valtava ja aikataulu aikaa vievälle työlle murhaava, mutta jotenkin siitä selvittiin”, kertoo Kalevan päätoimittaja Sini Salmirinne.

  Radio Kaleva on saanut alusta lähtien valtavasti positiivista palautetta persoonallisesta musiikkilinjastaan.
  ”Meillä soi hieman valtavirrasta poikkeava musiikki. Kyllä, soitamme tunnettujakin artisteja, mutta heiltäkään harvoin niitä kaikista tunnetuimpia hittejä. Meillä soi paljon indie”, kertoo Salmirinne.

  ”Biisin pitää tuntua lantion seudulla, sydänalassa tai selkälihaksissa. Jos jossain näistä paikoista tuntuu, se kannattaa ottaa soittoon”, sanoo Salmirinne.

  Yhteistyö Gramexin kanssa alkoi heti kanavan perustamisvaiheessa ja se on Salmirinteen mukaan toiminut hyvin. Hän kokee saaneensa henkilökohtaista palvelua sekä voivansa matalalla kynnyksellä ottaa yhteyttä ja kysyä apua.
  Salmirinne uskoo radion tulevaisuuteen, vaikka moni tuomiopäivän profeetta on jo vuosikausia povannut radion kuolemaa.

  ”Yksikertainen on kaunista – ärsyketulvamaailmassa pelkkä ääni on rauhallinen ja intiimi viestimistapa. Luotan myös siihen, että tarinoissa lokaali peittoaa globaalin ja musiikkilinjaltaan persoonallinen, yllätyksellinen radio palvelee omiin valintoihinsa kyllästynyttä kuuntelijaa. Kyllä rohkealla radiolla on aina ja edelleen paikkansa.”

  Lisää samasta aiheesta