• EN
  • SV
  • Lähiöbotox-dokumentissa musiikki yhdistää

    12.07.2024 Sari Aalto-Setälä
    Lähiöbotox: African Metal Tour -dokumentissa musiikki on yhdistävä voima. Dokumentissa Viki, Lähiöbotox-yhtyeen toinen solisti, lähtee tapaamaan yhtyeensä kanssa perhettään juurilleen Angolaan. Musiikin ympärille rakentuvan dokumentin musiikkilupien kanssa apuna oli Gramexin ja Teoston uusi AV Music -palvelu.

    Lähiöbotox: African Metal Tour -dokumentti keskittyy bändin toisen solistin Viki ”Seksikäs-Suklaa” Konssin tarinaan. Viki pakeni Angolasta sisällissotaa yhdeksänvuotiaana, ja tapaa nyt perheensä uudelleen. Matkalle mukaan tulee myös Vikin “Suomi-perhe” eli Lähiöbotoxin jäsenet. Bändille matka tarjoaa myös mahdollisuuden viedä itämetallin ilosanomaa Afrikkaan.

    Kuva: Mediawan Finland Oy / Yle

    Tekijöiden eli ohjaaja, käsikirjoittaja Oona Tuukkasen ja Mediawan Finlandin vastaavan tuottajan Piitu Mithikun mukaan dokumentilla halutaan tavoittaa laajasti ennen kaikkea musiikin ystäviä, mutta myös ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita eri maiden kulttuurista sekä erilaisista henkilötarinoista. Vahvana teemana kulkee veljeys ja musiikin yhdistävä voima.

    ”Musiikki on erittäin suuressa Lähiöbotox-dokumentissa. Se luo tunnelman kohtauksiin ja kuljettaa kerrontaa eri fiiliksiin. Lähiöbotoxin oma musiikki toimii osittain myös konkreettisena kertojaäänenä. Lyriikat, biisien teemat ja tunnelmat liittyvät usein suoraan kuvakerronnan kohtaukseen. Tarkemmin kuunneltaessa musiikki voi tuoda todella kiinnostavan syventävän tason dokumenttiin.”, kertoo Tuukkanen.

    Kuva: Mediawan Finland Oy / Yle

    Tuukkasen mukaan musiikki on audiovisuaalisessa tuotannossa investointi.

    ”Musiikkiin kannattaa ehdottomasti investoida, kun tehdään mitä tahansa audiovisuaalista tuotetta. Tunnetut biisit ovat uskomattoman vahvoja fiilisten nostattajia! Jos tekijöillä on mahdollisuus käyttää oikeiden artistien musiikkia ohjelmissaan, väitän, että kaikki kyllä tarttuvat innoissaan tuohon tilaisuuteen. Oikeiden bändien ja artistien musiikki tuo viimeistellyn, jopa korkealaatuisemman vaikutelman ohjelmasta”, kertoo Tuukkanen.

    ”Musiikki ei ole koskaan vain ”paikalleen lätkäistävä” asia, vaan sen lisäämiseen ohjelmaan käytetään usein paljonkin ajatusta, ainakin omissa ohjelmissani”, kertoo Tuukkanen.

    Lähiöbotox-dokumentissa käytetäänkin musiikkia poikkeuksellisen laajasti. Ohjelmassa kuullaan keikkataltiointeja, live- ja katalogimusiikkia, kustantamatonta ja kustannettua katalogimusiikkia sekä tietysti yhtyeen omaa musiikkia.

    Kuva: Mediawan Finland Oy / Yle

    ”Dokumenttiin tarvittiin useita erilaisia kustannettuja sekä kustantamattomia kappaleita, joiden tekijätietojenkin löytäminen oli haastavaa. Selvitystyö oli luultua isompi. Eveliina Pitkänen AV Musicilta auttoi jokaisessa käänteessä, emmekä olisi päässeet tässä yhtä tehokkaasti maaliin ilman hänen apuaan”, kertoo vastaava tuottaja Piitu Mithiku Mediawan Finlandilta.

    ”Meidän on tekijöinä hyvä tunnistaa musiikin sekä muiden tekijänoikeudellisten elementtien merkitys lopputuotteena syntyvässä kokonaisuudessa. Tekijänoikeudet ovat alan tekijöiden turva. Meidän kaikkien alalla tulee tunnustaa niiden merkitys jokaiselle luovalle tekijälle”, Mithiku linjaa.

    Lisää samasta aiheesta