• EN
  • SV
  • Musiikki julisti hätätilan

    16.05.2024 Mervi Vuorela
    Artistit, ammattiorkesterit ja musiikkialan järjestöt vaativat kilvan järeämpiä ilmastotoimia päättäjiltä ja itseltään.

    Musiikkialalla on tehty viime vuosina useita aloitteita vastuullisemman toiminnan puolesta.

    Aloitteista tuorein on Musiikki julistaa hätätilan -kampanja, joka vaatii päättäjiltä ja musiikkibisnekseltä kunnianhimoisempia toimia ilmastonmuutoksen ja luontokadon pysäyttämiseksi. Kampanja on osa Isossa-Britanniassa perustettua kansainvälistä Music Declares Emergency -liikettä, johon kuuluu ryhmä taiteilijoita, musiikkialan ammattilaisia ja järjestöjä.

    Hätätilajulistuksen ovat tähän mennessä allekirjoittaneet esimerkiksi Fat Boy Slim, Billie Eilish, Mogwai, Lontoon sinfoniaorkesteri ja Ison-Britannian Warner Music. Suomessa allekirjoittaneisiin kuuluvat esimerkiksi säveltäjä Lotta Wennäkoski, Provinssin festivaalijohtaja Ville Koivisto sekä artistit Olavi Uusivirta, Yona, Elsi Sloan ja Lyyti.

    Kampanja kehottaa päättäjiä olemaan rehellisiä ilmastohätätilasta ja ryhtymään toimiin sen hidastamiseksi. Samalla se kannustaa kaikkia allekirjoittaneita pitämään meteliä ympäristökriisistä ja hyödyntämään keinoja, jolla musiikkialasta saataisiin ekologisesti kestävämpi.

    Myös kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry on käynnistänyt oman kampanjansa osana useita muita kansainvälisiä kulttuurijärjestöjä. Kulttuuritavoite 2030 -niminen kampanja pyrkii siihen, että Suomi alkaisi ajaa kulttuurille omaa tavoitetta vuoden 2030 jälkeiseen YK:n kestävän kehityksen ohjelmaan.

    Kulttuurin sisällyttäminen kestävän kehityksen ohjelmaan on KULTA ry:n mukaan tärkeää kolmesta syystä: jotta hallitukset kiinnittäisivät kulttuuriin ja sen muutosvoimaan riittävästi huomiota, jotta kulttuurin ja muiden politiikan alojen yhteydet toimisivat, ja jotta kulttuuriala itse sitoutuisi tavoitteisiin ja ottaisi niistä vastuun.

    Myös klassisen musiikin maailmassa on otettu askeleita kestävämmän kulttuurin suuntaan. Viime vuoden lopulla julkaistiin yhteispohjoismaalainen Vihreä orkesteriopas, jonka tarkoituksena on antaa ammattiorkestereille konkreettisia työkaluja ja inspiraatiota ilmastoystävällisempään toimintaan. Opas tarjoaa esimerkkejä sekä pienistä vaikutuskeinoista että pidemmän aikavälin prosesseista. Oppaaseen voi tutustua täältä.

    Lisää samasta aiheesta