Gramexin vastuullisuus: Kuinka syntyy hyvinvoiva ja oppiva työyhteisö?

Hyvinvoiva työyhteisö ei synny itsestään. Gramexilla siihen panostetaan tietoisesti, sillä hyvä olo ja suorituskyky kulkevat käsi kädessä: kun ihminen voi hyvin, myös työ sujuu paremmin – ja toisinpäin.
“Gramexilla työtä tehdään rakkaudesta lajiin. Se tekee tästä monelle gramexlaiselle paitsi motivoivan, myös hyvinvoinnin kannalta kiitollisen työpaikan”, sanoo Gramexin HR-päällikkö Virva Suikkanen.
Aivot ovat Gramexin pääomaa
“Aivojen terveys korostuu asiantuntijaorganisaatiossa, jossa tehdään tietotyötä. Aivot ovat Gramexin asiantuntijaorganisaatiossa kullanarvoista pääomaa.”
Organisaatio tarjoaa hyvät työvälineet ja tilat, kun taas henkilöstö voi vaikuttaa omaan hyvinvointiin pienillä asioilla, kuten tauotuksella sekä työn ja vapaa-ajan selkeällä rajaamisella.
“Kiihtyvä työelämä haastaa ihmisen aivokapasiteettia. Ei tarvitse, eikä pidä olla jatkuvasti saavutettavissa”, painottaa Suikkanen.
Hyvinvointi poikii parempia palveluja
Gramexin toimintaan kuuluu henkilöstön aktiivinen mukaanotto ja aito kiinnostus ihmisten tarpeita kohtaan. Henkilöstön näkemyksiä kartoitettiin työpajojen avulla myös vastuullisuusohjelman suunnitteluvaiheessa.
Selkeät vastuualueet, roolit ja odotukset tukevat työssä jaksamista. Erityisen tärkeää on arkisen työnteon mielekkyys, ei esimerkiksi yksittäiset tyhy-päivät.
”Toimistolta löytyy sohva, joka on tarpeeksi leveä ja pehmeä pötköttelyyn lounastauolla. Tarjolla on myös päivittäiset vitamiinit ja mahdollisuus verenpaineen mittaamiseen”, Suikkanen listaa.
Liikunta on tärkeä osa työhyvinvointia. ”Kannustamme henkilöstöä kävelypalavereihin ja työmatkapyöräilyyn. Viime syksynä teimme retken metsään, tarkoituksena oli rauhoittua ja antaa tilaa hiljaisuudelle. Moni yllättyi, kuinka vaikeaa pysähtyminen oli.”
Kaikki hyvä henkilöstölle, heijastuu lopulta myös parempaan palveluun asiakkaille. “Ja se on jokaiselle gramexlaiselle ehdottomasti merkityksellinen asia”, Suikkanen täsmentä.
Osaaminen – tärkein voimavaramme
Työelämän muutoksiin, kuten kiihtyvään digitalisaatioon, tekoälyn kehitykseen ja ekologisiin haasteisiin sopeutuminen vaatii jatkuvaa oppimista.
“Organisaatio voi tehdä paljon työhyvinvoinnin eteen, mutta myös jokaisen meistä on tärkeää pysähtyä pohtimaan omaa jaksamistamme”, Suikkanen muistuttaa.
Järkevien työtapojen löytäminen ja osaamisen kehittäminen edellyttävät jokaiselta aktiivista reflektointia ja tervettä uteliaisuutta omaa hyvinvointia kohtaan. “Oppimista ei meistä kukaan pääse karkuun.”
Gramex tukee henkilöstön oppimista esimerkiksi osaamisen kehittämisen starttirahalla. “Tavoitteena on kannustaa työntekijöitä hyödyntämään epätyypillisiä oppimismenetelmiä, kuten sparrausapua, alan kirjallisuutta tai asiantuntijaverkostojen tapahtumia.”
“Tässä kehityksen kiihtyvässä tahdissa tärkein neuvoni on: pysähtykää,” sanoo Suikkanen. “Pysähtykää ajattelemaan ja reflektoimaan. Hyvinvointia ei synny eikä oppimista tapahdu, jos koskaan ei pysähdytä.”
Lue myös:

Gramexin vastuullisuus: Kohti ilmasto- ja resurssiviisasta toimintaa

Gramexin vastuullisuus: Millainen on vastuullinen kumppani ja vaikuttaja?

Gramexin vastuullisuus: Mitä on vastuullisuus datataloudessa?
