• FI
 • EN
 • TV och direktuppspelning

  Du får inspelningslicenser från Gramex för program, dokumentärer och kortfilmer som distribueras via TV eller direktuppspelning.

  För vem

  Du får inspelningslicenser från Gramex för audioproduktioner, såsom TV-program, dokumentärer och kortfilmer som avses att distribueras via TV eller direktuppspelning. Licensen är avsedd för kopiering av ljudinspelningen till en bildinspelning och dess användning i TV, sändarbolagets nättjänst och i allmänt kända SVOD-tjänster, såsom Netflix, HBO, Elisa Viihde och MTV Katsomo. Dessutom omfattar licensen möjligheten att visa inspelningen på en filmfestival. Gramex beviljar tillstånd till användning i Finland eller globalt, beroende på den inspelning som ska användas och avtalet. Användningstiden är inte begränsad. Licensen träder i kraft då Gramex har skickat avtalsbekräftelsen och kunden har betalat ersättningen som baserar sig på avtalet. Kom ihåg att du dessutom behöver ett tillstånd från Teosto.

  Vad omfattar licensen inte?

  Licensen omfattar användning av ljudinspelningen som bakgrundsmusik, men inte som signaturmelodi. Kom ihåg att ljudinspelningarna ska kopieras från lagliga källor. Till exempel en låt som har laddats ner från YouTube anses inte vara en ljudinspelning kopierad från en laglig källa. Om audioproduktionen är avsedd att spridas i biografer, för ett konstverk, spridning på de sociala medierna eller via YouTube eller om ljudinspelningen är avsedd att användas som signaturmelodi, i en reklam eller trailer ska licensen köpas direkt från ljudinspelningens rättsinnehavare, skivbolaget.

  Om audioinnehållet fokuserar på en viss artist, vissa artister, en orkester eller orkestrar ska man beviljas separat godkännande från Gramex innan licensen köps. Ta då kontakt med vår kundtjänst (se nere på sidan).

  icon

  TV-drama

  En manuskriptbaserad produktion avsedd för TV- och/eller direktuppspelningsdistribution, som inte sprids via biografer. Till exempel TV-dramaserie, säsongsdrama eller miniserie. Användning endast i Finland: 5,89 €/sekund (inkl. moms 24 %), användning globalt: 7,85 €/sekund (inkl. moms 24 %).

  Köp licens
  icon

  Musikprogram och musikdokumentär

  Audioproduktion, där musiken är det bärande temat, såsom frågesporter och tävlingar med musiktema samt program och dokumentärer som berättar om musik och musikens värld. Användning endast i Finland: 4,92 €/sekund (inkl. moms 24 %), användning globalt: 6,56 €/sekund (inkl. moms 24 %).

  Köp licens
  icon

  TV-dokumentär eller kortfilm

  Dokumentärer eller kortfilm som visas på TV, i en direktuppspelningstjänst eller på filmfestivaler. Användning endast i Finland: 2,94 €/sekund (inkl. moms 24 %), användning globalt: 3,92 €/sekund (inkl. moms 24 %).

  Köp licens
  icon

  Non-scripted eller annat TV-program

  Produktioner utan ett förhandsmanuskript, såsom exempelvis reality-, livsstils-, gameshow-, samtals- och aktualitetsprogram. Användning endast i Finland: 4,42 €/sekund (inkl. moms 24 %), användning globalt: 5,89 €/sekund (inkl. moms 24 %).

  Köp licens

  Bläddra i inspelningsdatabasen

  Ta en titt på inspelningsdatabasen som omfattas av Gramex audiolicensiering. Inspelningsdatabasen innehåller cirka 500 000 musikstycken från Finland, avsedda för världsomfattande bruk. I vår databas finns 1,5 miljoner låtar från Finland och utlandet för inhemskt bruk.

  Sök i ljudinspelningsdatabasen
  Jag hittar inte den låt jag vill ha i Gramex webbutik, vad ska jag göra?
  Plus
  Du kan kontakta Gramex direkt per e-post eller telefon.

  Ersättning

  Ersättningen grundar sig på ljudinspelningens användningsmängd och ersättningens storlek på audioproduktionen och de rättigheter som ska skaffas.

  Fakturering och rapportering

  Licensen betalas i samband med köpet i webbutiken eller med en faktura från Gramex. Licensen kräver ingen rapportering om licensen köps från webbutiken.

  Ta kontakt

  Kontakta oss om du ännu har några frågor om licenser eller om du behöver avtalsspecifikationer.

  Person image
  Se profil
  G
  Elmo Helokumpu
  Nyckelkundschef
  +358 10 248 9213