Stupido Records: Gramex-korvaukset toiminnan elinehto
Stupido Records on yksi Suomen vanhimpia itsenäisiä levy-yhtiöitä. Se aloitti toimintansa vuonna 1989 ja on ollut alusta asti Gramexin asiakas.
“Tiesin Gramexista jo heti Stupido Recordsin alkutaipaleella”, Sirkku Haikonen, Stupido Recordsin AD & merchandise -vastaava kertoo.
Kysyimme Haikoselta, miksi artistin sekä levy-yhtiön kannattaisi olla kiinnostunut tekijänoikeuskorvauksista.
“On tärkeää, että tekijöillä ja tuottajalla on oikeus omiin äänitteisiinsä ja he saavat päättää niiden käytöstä. Sekä saavat niistä asianmukaiset korvaukset”, Haikonen sanoo.
Entä mitä sitten tekijänoikeus merkitsee Stupido Recordsille?
“Se on sitä, että saadaan korvaus tuottamastamme aineistosta. Eikä artistin taikka levy-yhtiön tuottamaa materiaalia voi käyttää ilman lupaa. Tekijänoikeus on niin tekijällä, kuin myös esittäjällä ja meillä äänitteiden tuottajilla”, Haikonen sanoo.
Haikosen mukaan korvaukset ovat pienentyneet vuosien saatossa.
“Toivon, että korvaukset eivät pienenisi, mutta myös valtion mahdolliset tulevat leikkaukset vaikuttavat. Tulevaisuudessa on lisäksi mahdollista, että käytetään enemmän tekoälyllä tehtyä musiikkia, josta ei mahdollisesti tarvitse maksaa korvauksia. Tämä riippuu siitä, miten kynnys biisiin tai äänitteeseen tulevaisuudessa määritellään”, Haikonen sanoo.
Pitkään musiikin parissa
Muuttaessaan Helsinkiin opiskelemaan Tampereelta vuonna 1989, Haikonen aloitti työt levymyyjänä Mega Epe´ssä Helsingin Erottajalla.
“Samaan aikaan Stupido Records aloitteli toimintaansa ja myin niitä ensimmäisiä julkaisuja henkilökohtaisesti Epe´sissä. Levykaupan tiskin takana on aika moni levy-yhtiöguru tai muusikko aloitellut musiikkiuransa”, Haikonen kertoo.
Haikonen on valmistunut vaatesuunnittelijaksi ja muotoilijaksi Taideteollisesta Korkeakoulusta.
”Musiikki on aina kulkenut elämässäni käsi kädessä muun taiteellisen ja luovan työskentelyn kanssa. Olen aina inspiroinut siitä”, Haikonen sanoo.
35-vuotias levy-yhtiö
Stupido Recordsiin toimintaa Haikonen on seurannut läheltä vuodesta 1992. Ensin taustavaikuttajana ja osa-aikaisena työntekijänä ja myöhemmin täysipäiväisemmin vuodesta 2007 alkaen. Samaan aikaan yhtiö muutti muotoaan ja sille haettiin uutta suuntaa. Mukaan tuli myös oma keikkamyynti. Tänä vuonna Stupido Records täyttää 35 vuotta.
Uusien asioiden ideointi on tärkeä osa työtä Haikosen työtä. Työt eivät lopu tekemällä.
“Musiikkialalla olen toiminut multitaskaajana, hieman näkymättömästi, koska ei ole yhtä titteliä mitä tekisin. Stupido Recordsissa työ on laaja-alaista ja värikästä, mutta harvoin kuitenkaan tylsää”, hän sanoo.