• EN
 • SV
 • Kehysriiheltä viisas hyvityspäätös

  13.04.2022 Lauri Kaira

  Kehysriihi päätti vakiinnuttaa yksityisen kopioinnin hyvityksen oikeudenmukaiselle 11 miljoonan euron tasolle vuosiksi 2023–2026.

  Tästä asiasta on puhuttu vuosikausia. Yksityinen kopiointi on säilynyt samassa suuruusluokassa (257–295 miljoonaa kopiota) vuodesta 2017 asti. Vaikka nykyinen 11 miljoonan euron hyvitys korvaa kopioinnin aiheuttamasta vahingosta vain vajaan kolmanneksen, valtiovarainministeriö on useampaan otteeseen esittänyt, että hyvitys leikattaisiin seitsemään (7) miljoonaan euroon. Asiasta on jouduttu vääntämään vuosi toisen perään.

  Nyt hyvityksen taso päätettiin vakiinnuttaa neljäksi seuraavaksi vuodeksi 11 miljoonaan. Tällä on suuri merkitys sekä taiteilijoiden, tuottajien ja tekijöiden että myös maakuntien kulttuuritapahtumien kannalta. Tämä on oikea ja tärkeä päätös.

  Suurkiitos siitä! Kiitos myös kaikille niille kansanedustajille, jotka ovat väsymättä jaksaneet pitää tätä asiaa esille eduskunnassa – valtiovarainvaliokunnassa, sivistysvaliokunnassa, sivistys- ja tiedejaostossa ja istuntosalissa.

  Eduskunnan tahto tietenkin vaikutti merkittävästi. Opetus- ja kulttuuriministeriö on ymmärtänyt tilanteen jo pitkään. Ilmeisesti valtiovarainministeriö on niin vahva vaikuttaja, että Opetus- ja kulttuuriministeriö hyvinkin tarvitsi asiassaan eduskunnan tukea.

  Tuki oli vahvaa ja se ylitti niin puolueiden kuin hallituksen ja opposition rajalinjat.

  Ensin vaikutusvaltainen valtiovarainvaliokunta esitti, että yksityisen kopioinnin hyvitys vakiinnutetaan seuraavaksi neljäksi vuodeksi 11 miljoonaan euroon vuodessa. ”Tällä on merkittävä vaikutus pienituloisten taiteilijoiden taloudelle sekä useille sadoille av- ja musiikkituotantohankkeille ja kulttuuritapahtumille eri puolella Suomea ”, valiokunta kirjoittaa.

  Tämän pohjalta eduskunta hyväksyi yksimielisesti oheisen lausuman: ”Eduskunta edellyttää, että yksityisen kopioinnin hyvitykseen osoitetaan vuosia 2023—2026 koskevassa julkisen talouden suunnitelmassa vähintään 11 milj. euron vuotuinen määräraha.”

  Kehysriihen päätös kertoo siitä, että parlamentarismi Suomessa toimii ja että kulttuurilla on kovinakin aikoina ystävänsä.

  Lisää samasta aiheesta