• EN
 • SV
 • Gramex ensimmäinen ISNI-tunnisteen hyödyntäjä – jo 45 000 asiakkaalla kansainvälinen tunniste

  15.03.2024 Noora Marttila
  Suomalaiset tekijänoikeusjärjestöt ovat edelläkävijöitä kansainvälisien ISNI-tunnusten käyttöönotossa. Gramex oli ensimmäinen Suomessa. Kansalliskirjasto julkaisi tiistaina 12.3. ”Kun pelkkä nimi ei riitä” -selvityksen ISNI-tunnisteen hyödyistä tekijänoikeusjärjestöissä.

  Suomalaisissa tekijänoikeusjärjestöissä on panostettu viime vuosina metadatan laadun parantamiseen, sillä laadukas metadata on avain entistä parempaan tekijänoikeuksien hallintaan. ISNI-tunnus auttaa osaltaan luovan alan tekijöiden tunnistamisessa ja datan laadun parantamisessa.

  Gramex oli ensimmäinen suomalainen tekijänoikeustoimija, joka otti Suomessa käyttöön ISNI-tunnisteet. Maaliskuuhun mennessä jopa 45 000 Gramexin asiakasta on saanut yhteishankkeen kautta tilitysprosesseja helpottavan kansainvälisen ISNI-tunnuksen.

  ”On ollut upeaa, että olemme hankkeen kautta voineet tarjota asiakkaillemme mahdollisuuden ISNI-tunnisteeseen. Tämä parantaa jatkossa korvausten keräämisen ja tilityksen tarkkuutta ja nopeutta. Käytännössä ISNI-hanke on ollut musiikin ammattilaisen puolesta toimimista: hankkeen ansiosta ei yksittäisen taiteilijan tarvitse erikseen hakea ISNIä tai sitä meille ilmoittaa. Hoidamme asiat asiakkaan puolesta jo ”konehuoneen puolella”, kertoo Gramexin data- ja järjestelmäpäällikkö Katja Pönkkä.

  Tulevaisuudessa Gramexin ISNI-yhteistyössä keskitytään jatkuvan ISNI-prosessin kehittämiseen, kuten tarkennetaan teknisiä rajapintoja sekä pyritään parantamaan metadatan laatua.

  ISNI-tunnisteen käyttöönotto käynnistettiin Kansalliskirjaston koordinoimassa ISNI-projektissa ja opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämän avustuksen turvin. Kulttuuri- ja luovien alojen kehittämiseen tarkoitettu rakennetuki perustuu EU:n Next Generation -elvytysohjelmaan. Lue Kansalliskirjaston julkaisema Kun pelkkä nimi ei riitä -selvitys tästä.

  Lue lisää ISNI-hankkeesta tästä.

  ISNI-projektiin osallistuvat tekijänoikeusjärjestöt: Gramex, Kopiosto, Kuvasto, Sanasto ja Teosto.

  Lue lisää:

  GramexPress
  ISNI-projekti jatkuu vuoden 2024 loppuun
  GramexPress
  Gramex ottaa ensimmäisten joukossa käyttöön ISNI-tunnisteet
  Lisää samasta aiheesta