Spekti: Kavereiden hauskuuttamisesta ammatiksi

Rap-artisti Spekti (Samuli Huhtala) kiinnostui jenkkiräpistä jo lukioikäisenä, vaikka räppi olikin vielä hyvin marginaalinen genre Suomessa. Samaan aikaan, 90-luvun puolessa välissä, Huhtala tutustui lukion käytävällä toiseen ”räppidiggariin” Markus Wennerströmiin, taiteilijanimeltään Wretch. Yhdessä he alkoivat tekemään musiikkia.
”Teimme tracker-ohjelmilla biittejä ja räppäsimme niihin, aluksi tietysti englanniksi. Huomasin melko pian, että vieraalla kielellä itsensä ilmaiseminen on merkittävästi rajoittuneempaa kuin suomeksi. Aluksi aloin freestyletä suomeksi bileissä kavereitteni hauskuuttamiseksi,” kertoo Huhtala.
Armeijan jälkeen Huhtala mietti suomenkielistä soolouraa, mutta päätyikin perustamaan Wretchin kanssa suomenkielistä räppiä julkaisevan yhtyeen nimeltä Trilogia. Kokoonpanoon otettiin mukaan vielä kolmas jäsen; Jussi Kivitie, taiteilijanimeltään KT.
”Meidän keskeisenä motivaattorinamme tekemiselle oli se, että suomiräppiä ei vielä ollut käytännössä ollenkaan olemassa. Tuntui kiehtovalta tehdä jotain kokonaan uutta,” kertoo Huhtala.
Menestystä keikoilta
Trilogian ensimmäinen virallinen julkaisu oli vierailu toisen suomirap-yhtyeen Fintelligensin ”Tän tahtiin”-albumilla vuonna 2001. Tällöin Huhtala kuuli myös ensimmäisen kerran Gramexista.
”Fintelligensin kundit tiesivät jo alan kuviot ja neuvoivat meitä liittymään tekijänoikeusjärjestöihin.”
Gramex hoitaa musiikin esittäjien puolesta biisien käyttölupien myynnin, laskutuksen ja maksaa korvaukset suoraan muusikoille, artisteille ja tuottajille. Nämä korvaukset ovat tärkeä ja lakisääteinen osa artistin toimeentuloa.

”Muusikon tulonmuodostus on usein hyvin epävarmaa ja epäsäännöllistä. Huolehtiminen siitä, että saa tekijänoikeusjärjestöjen kautta käyttöönsä kaikki itselle kuuluvat tulot saattaa ratkaista sen, voiko toimintaa harjoittaa ammattimaisesti vai ei. On käytännössä mahdotonta hallinnoida omia oikeuksiaan järkevästi järjestöjen ulkopuolella,” sanoo Huhtala.
Korvauksia kerätään musiikin käytöstä muun muassa radiossa, tv-ohjelmissa tai taustamusiikkina. Sosiaalisesta mediasta ja striimauspalveluista Gramex-korvauksia ei kerry, vaan äänitteen tuottajat (esim. levy-yhtiöt) hoitavat musiikin lisensoinnin palveluihin itse.
Huhtalan ura on erityisesti vahvimmillaan livepuolella sekä striimauspalveluissa. Spotifyssa hänen suosituimmalla kappaleellaan ”Macho Fantastico” on melkein 20 miljoonaa kuuntelua.
”Olen ylpeä saavuttamastani menestyksestä streaming- ja keikkapuolilla. Urani radiomaailmassa ei ole kuitenkaan ollut yhtä iso. Tästä syystä Gramexit eivät ole olleet, muutamaa poikkeusvuotta lukuun ottamatta, itselleni kovinkaan merkittävä osa vuositulojani. Jos kuitenkin tarkastellaan yli 20-vuotista asiakkuuttani Gramexissa, kokonaissumma on huomattava.”
Vuosi kerrallaan
Tekijänoikeus tarkoittaa Huhtalalle tuloja, mutta ennen kaikkea omistajuutta omaan taiteeseen. Hän kannustaa artisteja olemaan kiinnostuneita tekijänoikeuksista ja pitämään huolta omista oikeuksistaan.
”Tekijänoikeusjärjestöt ovat olemassa meitä tekijöitä varten. Sen vuoksi niihin kannattaa ehdottomasti liittyä ja olla niiden toiminnasta kiinnostunut.”
Huhtala on saavuttanut urallaan jo enemmän, kuin mistä uskalsi haaveilla. Hän on julkaissut soolouransa aikana kolme platina-albumia ja yli kolmekymmentä kultaa myynyttä singleä. Tällä hetkellä artistilla on hyvä olla, eikä hän haaveile maailman valloituksesta.
”Olen äärimmäisen kiitollinen kuuntelijoilleni ja saan suurta iloa nähdessäni, miten suuria tunteita tekemäni kappaleet muille ihmisille tuovat. Tässä vaiheessa uraani ajattelen asiaa vuosi kerrallaan. Niin kauan, kun musiikki tuo itselleni ja kuulijoille hyvää fiilistä, tuntuu mielekkäältä vain nauttia hetkestä, eikä haaveilla maailmanvalloituksesta.”