• EN
  • SV
  • Kiinnostavia soitinuutuuksia

    14.12.2023 Tommi Saarela
    Esittelyssä kauden kiinnostavia soitinuutuuksia ja oheislaitteita musiikin esittäjille.

    Uusin aalto

    Kalifornialaisnörttien perustama Groove Synthesis tekee kunniaa digitaalisynteesin pioneerivuosien legendaariselle PPG Wave -kosketinsoittimelle julkaistuaan huomiota herättäneen 3rd Wave -syntetisaattorin. 3rd Wave on klassinen mutta samalla moderni kosketinsoitin, joka lupailee neljän vuosikymmenen takaisen esikuvansa sointeja yhdistettynä nykypäivän tehoon ja helppokäyttöisyyteen.

    Wavetable-periaatteeseen pohjautuvassa soittimessa on 24 äänen polyfonia ja se on neliosaisesti multitimbraali, eli sisältää neljä itsenäistä syntetisaattoria samoissa kuorissa. Viiden oktaavin levyinen koskettimisto voidaan joko kerrostaa tai vaihtoehtoisesti jakaa ääniosioiden kesken. Jälkimmäisessä vaihtoehdossa samalle koskettimistolle saadaan siten ladottua vierekkäin jopa neljä erikuuloista syntikkaa.

    3rd Waven tuhti sointi perustuu kolmeen oskillaattoriin per ääni. Vaihtoehtoihin kuuluvat klassinen PPG-tyyppinen, korkearesoluutioinen sekä analogimallinnettu aaltomuoto-oskillaattori.

    Sisäänrakennetulla Wavemaker-ominaisuudella käyttäjä voi rakentaa 64 omaa ”wavetablea”, ja ”sample-to-wavetable”-toiminnolla on mahdollista luoda oma wavetable napin painalluksella, vain kytkemällä ulkoinen äänilähde laitteen audiotuloon.

    Vaikka 3rd Wave -syntetisaattorin juuret ovat tukevasti alkuperäisessä digitaalisessa wave-table-synteesissä, konseptia on rikastettu lämpimillä, orgaanisen kuuloisilla analogisuotimilla.

    3rd Wave maksaa noin 5700 euroa.

    Lue lisää: groovesynthesis.com

    Kuvassa soitin Hagström Swede MK3.
    Hagström Swede MK3

    Klassikon kolmas polvi

    Hagström (kirjoitetaan nykyään ilmeisesti Hagstrom) on julkaissut klassisen Swede-kitaran kolmannen sukupolven.

    Hagström Swede MK3 näyttää päällisin puolin hyvin tutulta, mutta valmistajan mukaan suunnittelutiimi on käyttänyt runsaasti aikaa ja vaivaa kehitystyöhön, pitäen samalla huolta ettei kitaran sieluun ja ulkonäköön kajota.

    Kitaran kaksiosainen mahonkirunko täydentyy 0,75 tuumaa paksulla vaahterakannella, ja puolitettavat Lundgren AlNiCo No2 -mikrofonit antavat soittimen sähköiselle soinnille viime silauksen.

    Uuden kaulaliitosmuotoilun avulla soitto Resonator-otelaudan korkeimmilta nauhoilta on entistä helpompaa, ja uusitut, lukittavat virityskoneistot pitävät valmistajan lupauksen mukaan Sweden jämäkästi vireessä.

    Soittimessa on 24,75 tuuman skaala ja 14.4 tuuman radius, kaksi itsenäistä Volume- ja Tone-säädintä push/pull-toiminnolla. Mikrofonikytkin on kolmiasentoinen. Pinnoitevaihtoehtoina löytyy esimerkiksi tummanpuhuva Dark Storm, mehukas Mandarin, punamusta Flame ja klassinen Gold. Noin tuhannen euron hintaan sisältyy kova Hagström-laukku.

    Lue lisää: hagstromguitars.com

    Tama Stagestar

    Kapuloita vaille kaikki

    Rumpuvalmistaja Tama tuo tarjontansa huokeimpaan päähän uuden sukupolven Stage-star-malliston. Kuusikerroksisesta poppelista valmistettujen runkojen kokonaisvahvuus on seitsemän millimetriä.

    Stagestar sisältää samassa paketissa lähes kaiken tarvittavan telineistä rumpujakkaraan ja jopa pariin symbaaliin saakka.

    Setin telineissä on tuplajalat, ja puomitelineessä runsaasti säätömahdollisuuksia. Omni- sphere-tomipidike on varustettu pallonivelellä, joten etutomien sijoittelu on joustavaa ja pito valmistajan mukaan luja. Setin rautapuolen viimeistelevät rumpujakkara sekä bassorummun pedaali, jossa voi säätää palautusjousen kireyttä sekä nuijan lyöntikulmaa.

    Rummusto koostuu 22-tuumaisesta bassorummusta, 10-, 12- ja 16-tuumaisista tomeista sekä 14-tuumaisesta virvelistä. Hintaan sisältyvät hihat- ja crash-symbaalit ovat messinkiä.

    Tätä kirjoitettaessa uuden Tama Stagestar -sukupolven saapumisesta vähittäismyyntiin suomalaisiin musiikkiliikkeisiin ei ole vielä tietoa. Hintaluokan arvioidaan kuitenkin olevan reilusti alle tuhannen euron.

    Lue lisää: tama.com/eu

    Lisää samasta aiheesta