• EN
  • SV
  • Kiinnostavia soitinuutuuksia

    01.04.2025 Tommi Saarela
    Esittelyssä kiinnostavia soitinuutuuksia. Muun muassa LK100-kitara, suomalainen Sihi-symbaalisarja, Jet Guitars -kitarat sekä Hammond M-solo -kosketinsoitin.

    Steve Lukatherin ja Music Man -tiimin yhteistyössä toteuttama kitaristilegendan nimikkomalli LK100 sisältää ominaisuuksia, jotka ovat valmistajan mukaan harvinaisia hintaluokassaan. Näitä ovat esimerkiksi lehmusrunko loimuvaahterakannella, paahdettu vaahterakaula ruusupuisella otelaudalla, lukittavat virityskoneistot sekä vintage-tyylinen vibratalla. Sterling By Music Manin nimellä markkinoitu kitara on varustettu erityisesti LK100-mallia varten suunnitelluilla humbucker-mikrofoneilla, joiden lisäksi kitarassa on aktiivinen 12dB-boosteri, jonka saa näppärästi käyttöön volyymipotikan push-toiminnolla. Mikrofonivalitsin on viisiasentoinen.

    Jo jonkin aikaa saatavilla olleesta, noin 1050 euron hintaisesta kitarasta on kolmen aiemman pinnoitteen (Purple Sparkle, Blueberry Burst ja Hazel Burst) rinnalle tullut uutena värinä Bohdi Blue.

    Lue lisää: https://intl.sterlingbymusicman.com/products/luke?variant=

    Symbaaleja Suomesta

    Vuosikymmenen vaihteessa soitinmarkkinoille putkahtanut Sihi on tiettävästi maailman ainoa suomalainen symbaalimerkki. Suunnittelu ja markkinointi tapahtuu Karjaalta käsin, valmistus taas siellä missä monien mielestä parhaat pellit taotaan eli Turkin Istanbulissa.

    Malliston synkäntyylikkäät nimet johtavat ajattelemaan, että Sihit taitavat olla etenkin metallirumpalien tarpeisiin taottuja. Tämä ei kuitenkaan ole koko totuus, sillä Karjaalta kerrotaan, että esimerkiksi maanläheistä tuntumaa tarjoava ”Kaski”-sarja toimii periaatteessa kaikissa musiikinlajeissa ja ”Sysi”-sarjan tumman soinnin esikuvina ovat legendaariset ”Turkin Koot”. ”Kaaos” sen sijaan on todellakin parhaimmillaan tilanteissa, joissa symbaalien pitää raikua kirkkaasti massiivisimpienkin kitaravallien yli, ja ”Ahjo”-sarja tekee kunniaa 1960-luvun lopun ja 1970-luvun alun rock’n’roll-bändien tyylille.

    ”Hohto”-sarja on luotu yhdessä Nightwish-rumpali Kai Hahdon kanssa, ja viimeistelemättömän, raa’an ”Louhi” on varsinkin ride-symbaaliensa osalta varsin kuivasointinen.

    Hintahaarukka on hyvin laaja ja lavea kuten on koko kymmeniä symbaaleja käsittävä Sihi-mallistokin.

    Lue lisää: https://www.sihicymbals.com/

    Kitaroita kaukomailta

    Uudehko, tosin jo jonkin aikaa maailman markkinoilla ollut Jet Guitars on nyt laajemmin saatavilla myös Suomessa. Kiinalainen Jet Guitars -brändi tarjoaa sekä kitaroita että bassoja, ja soveltuu jo hintansakin puolesta monen tasoisille soittajille aloittelijoista edistyneempiin.

    Valmistaja kehaisee, että esimerkiksi edullisin JS-300 tuo reilun parinsadan euron hintaluokkaan ennen näkemättömiä ominaisuuksia ja työnlaatua. Kitarassa on paahdettu vaahterakaula, joka on erityisen vastustuskykyinen ilmankosteuden vaihtelulle ja sen lisäksi näyttääkin hyvältä. Kolme yksikelaista mikrofonia tuovat kitaraan aidon Straton tuntumaa ja iskevyyttä. Mikkikytkin on perinteiseen tapaan viisiportainen, ja soittimen vireessä pysymistä auttaa hintaluokassaan harvinainen, luusta valmistettu satula.

    Lue lisää: https://jetguitars.com/

    Hammondia väreissä

    Hammond M-solo -kosketinsoitinta saa nyt useilla huomiota herättävillä kuorilla sinisestä viininpunaiseen. Perinteinen neutraali mustakin löytyy.

    Neljän oktaavin mittainen Hammond M-solo on kaikkien aikojen pienin Hammond-urku. Alle neljä kiloa painava, 49 koskettimen instrumentti sisältää Hammond-soundille tyypillisiä liitännäisiä, kuten Vibrato-Choruksen ja digitaalisen Leslien.

    Klassisen Hammond B-3:n tuntumaa ja sointia mukaileva nykypäivän kevytversio tarjoaa kaupan päälle muidenkin legendaaristen urkujen soundeja Voxista Farfisaan ja jopa 1970-luvun tyylisen ”viulukoneen”. Hammondille tyypillisten sointivärien luomisessa olennaiset liukutangot toimittavat M-solossa eri tehtäviä, valitusta instrumentista riippuen.

    Jo näpsäkän kokonsakin puolesta M-sololle löytynee käyttöä kotoa studioon ja bändiharjoituksista keikka-lavoille.

    Jokapojan ja -tytön Hammond-urku maksaa vajaat 1200 euroa.

    Lue lisää: https://hammondorganco.com/msolo

    Lisää samasta aiheesta