• EN
 • SV
 • Residensseistä työrauhaa

  06.02.2024 Miika Vähämaa

  Saksofonisti Janne Huttunen sävelsi kaksi levyä

  Musiikin edistämissäätiö MES omistaa kaksi taiteilijaresidenssiä, joista toinen sijaitsee Lontoossa ja toinen Raaseporissa. MES ei hoida itse residenssien vuokrausta, vaan vuokraustoiminta on annettu muusikko- ja säveltäjäjärjestöjen hoidettavaksi.

  “Raaseporin Villa Vikan on tosi hieno ja rauhallinen paikka ja vielä suhteellisen lähellä Helsinkiä”, saksofonisti, säveltäjä ja tuottaja Janne Huttunen kertoo. Hän on vieraillut Vikanissa useita kertoja viimeisen kymmenen vuoden aikana.

  “Siellä on hyvä sävellellä. Siellä on flyygeli käytössä, mikä oli tärkeää. Voi keskittyä koko päivän ja olla omassa pikku kuplassa. Siellä on myös palveluja lähellä, noin kymmenen kilometrin päässä”, Huttunen kertoo.

  “Olen säveltänyt siellä suuren osan mun kahdesta soololevystä, joista toinen ilmestyi viime vuonna. Puitteet ovat hyvät. Esimerkiksi Genelecin kauittimet joka huoneessa ja mikrofoneja käytössä. Varustustaso on riiittävä musiikin tekoon”, Huttunen sanoo.

  Kuvassa saksofonisti, säveltäjä ja tuottaja Janne Huttunen / Kuvaaja: Marek Sabogal

  Kenelle tarkoitettu?

  “Residenssit on tarkoitettu laajasti kotimaisille musiikin ammattilaisille, kuten säätiön koko toiminta säädekirjassa määritellyn tarkoituksen mukaisesti”, MES:in toimitusjohtaja Tommi Saarikivi kertoo.

  Raaseporissa järven rannalla sijaitsevaa Villa Vikania vuokrataan työskentelykäyttöön Muusikkojen liiton, Suomen Säveltäjät ry:n, Teosto ry:n ja Elvis ry:n jäsenille. Vuokrattavana on myös kaksi hirsimökkiä, jotka sijaitsevat rannan tuntumassa.

  Villa Vikanissa majoittuu kahdeksan henkeä ja mökeissä neljä. Päärakennuksessa on flyygeli, sähköinen keyboard, äänityskaapelointi seinärasioineen, monitorointijärjestelmä sekä AV-laitteisto.

  Lontoon residenssissä pihasauna

  Suomen Muusikkojen Liitto ry vuokraa myös Länsi-Lontoon Fulhamissa sijaitsevaa residenssiä jäsenilleen työskentelyä varten. Nelikerroksinen viihtyisä huoneisto on Gramexin lahjoittama, ja sen erikoisuus on pihasauna. Fulhamissa on runsaasti ravintoloita, kauppoja, puistoja ja hyvät palvelut.

  Vuonna 2015 remontoidussa 150 neliön residenssissä on majoitustilaa yhdelletoista muusikolle perheineen. Alakerran olohuoneessa on flyygeli ja yläkerrassa sähköinen työpiste, jossa on käytössä koskettimisto, näyttö, mikseri ja kaiuttimet. Residenssiä vuokrataan pääsääntöisesti viikoksi.

  Miten pääsee residenssiin?

  “Kannattaa olla yhteydessä alan järjestöihin ja kysellä varausperiaatteista ja -käytännöistä. Residenssit ovat hyvin suosittuja, joten jos sellaisen vuokraaminen kiinnostaa, kannattaa ehdottomasti olla hyvissä ajoin asiassa liikkeellä”, Saarikivi sanoo.

  “Residenssejä käytetään ilahduttavan paljon. Lontoon kohdalla uusin data on tottakai nyt vertailukelvotonta viime vuosilta, kun pandemia-ajan matkustusrajoitukset pitivät residenssiä poikkeuksellisesti tyhjillään pitkiä aikoja”, Saarikivi kertoo.

  Kuvia Villa Vikanista: