• EN
  • SV
  • Indie-julkaisujen osuus brittimusiikin kulutuksesta jatkaa kasvuaan

    03.05.2024 Mervi Vuorela
    Vuosi 2023 oli jo kuudes peräkkäinen kasvuvuosi Britannian indie-markkinoilla. Alan kasvua on edistänyt etenkin fyysisten formaattien lisääntynyt suosio.

    Itsenäisesti julkaistujen kappaleiden ja albumien osuus oli lähes kolmannes kaikesta musiikin kulutuksesta Isossa-Britanniassa viime vuonna, raportoi brittiläisten levy-yhtiöiden kauppajärjestö BPI tuoreessa vuosikatsauksessaan.

    Vuonna 2023 kuluttajat striimasivat tai ostivat yli 53 miljoonaa itsenäisesti julkaistua albumia, mikä vastaa 29,2 prosenttia kaikesta musiikin kulutuksesta Isossa-Britanniassa. Määrä on 12 prosenttia suurempi kuin vuonna 2022 ja lähes 30 prosenttia suurempi kuin vuonna 2017, jolloin indie-levyjen osuus musiikin kulutuksesta oli hieman yli viidennes.

    Indie-alan kasvua on edistänyt fyysisten formaattien suosion nousu: 39 prosenttia myydyistä vinyylilevyistä ja 33 prosenttia cd-levyistä oli riippumattomien levy-yhtiöiden kanssa sopimuksen tehneiden tai niiden levittämien artistien julkaisuja.

    Popin osuus Ison-Britannian vinyylimyynnistä oli lähes neljännes, kun se edellisenä vuonna oli 19,6 prosenttia. Myös hiphop kasvatti osuuttaan vinyylimarkkinoista 5,3 prosenttiin. Vinyylinostajien suosituin genre on kuitenkin yhä rock 55 prosentin markkinaosuudella.

    Lähes 400 indie-singleä ja -albumia saavutti platina-, kulta- tai hopeamyynnin Britanniassa vuonna 2023. Myydyimpiä artisteja olivat Arlo Parks, Kylie Minogue, Enter Shikari, The Prodigy, räppärit Dave ja AJ Tracey sekä laulaja-lauluntekijä Raye, jonka Escapism-single oli Britannian suurimpia hittejä viime vuonna.

    Kuten edellä mainituista nimistä voi päätellä, itsenäisellä julkaisulla tarkoitetaan tässä yhteydessä mitä tahansa albumia tai kappaletta, jota ei ole merkattu Official Charts Companyn tietokannassa kolmen suurimman levy-yhtiön (Universal, Sony, Warner) nimiin. Luokitukseen sisältyy myös joitain suurten yhtiöiden jakelemia ”indie-albumeita”. Esimerkiksi Rayen My 21st Century Blues -albumia levittää Sonyn omistama riippumaton jakelija Human Re Sources.

    Suomessa itsenäisten levy-yhtiöiden markkinaosuus oli viime vuonna kuusi prosenttia, selviää IFPI Finland ry:n raportista. IFPI:n jäseniksi kuuluvista indie-yhtiöistä suurin oli Playground Music 3,8 prosentin osuudella, ja toiseksi suurin PME Records 1,9 prosentin osuudella.

    Markkinaosuusluvut sisältävät monikansallisten yhtiöiden kautta tapahtuvan indie-yhtiöiden musiikin jakelun. Indie-yhtiöiden osuus kotimaisen musiikin kokonaiskulutuksesta oli siten vuonna 2023 noin 26 prosenttia. Se on prosentti vähemmän kuin vuonna 2022.

    Lisää samasta aiheesta