• EN
 • SV
 • Klassisen musiikin levykauppa Fuga lopettaa – siirtyy kustannuspuolelle ja verkkoon

  06.03.2024 Mervi Vuorela
  Helsingistä häviää jälleen yksi kivijalkalevykauppa, kun klassiseen musiikkiin erikoistunut Fuga siirtyy verkkokaupaksi.

  Helsingin ainut klassiseen musiikkiin erikoistunut levykauppa Fuga sulkee ovensa huhtikuun lopussa. Syynä on äänilevyjen vähentynyt myynti, joka ei enää riitä kattamaan Musiikkitalossa sijaitsevan liiketilan kustannuksia.

  Poistomyynti alkoi tällä viikolla, ja kestää huhtikuun loppuun. Sen aikana Fuga myy lähes koko varastonsa 40 prosentin alennuksella.

  Perheyritys Fugan ensimmäinen kivijalkamyymälä avattiin Fredrikinkadulle vuonna 1960. Sittemmin liike on toiminut eri puolilla kantakaupunkia, kunnes se vuonna 2011 siirtyi vasta avatun Musiikkitalon neljänteen kerrokseen. Sijainti vaikutti aluksi loistavalta, kunnes levykauppiaille selvisi, etteivät klassisen musiikin konserteissa käyvät ihmiset juurikaan osta levyjä.

  ”Meillä on toki vakioasiakkaita, jotka ovat meille rakkaita, mutta heitä on ehkä vain 15-20 jäljellä ja tunnemme heidät kaikki nimeltä. Vaikka he ostaisivat paljonkin, esimerkiksi yhden levyn viikossa, se ei pidä tätä hommaa pystyssä” , Fugan hallituksen puheenjohtaja Hannu Nuotio sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa viime viikolla. Hän on yrityksen omistajan ja toimitusjohtajan Markku Nuotion poika. 

  Liiketilan sulkemisen jälkeen Fuga jatkaa toimintaansa verkkokauppana. Sen valikoimasta löytyvät jatkossakin klassisen musiikin perusteokset sekä harvinaisemmat levytykset.

  Fuga on myös laajentanut liiketoimintaansa omien levyjen ja kirjojen kustantamiseen. Se on kannattanut: esimerkiksi Fugan kustantamaa suomennosta John Eliot Gardinerin Bach-kirjasta Musiikkia taivaan holveissa on myyty kunnioitettavat 1500 kappaletta – enemmän kuin mitään klassisen musiikin äänitettä ainakaan viiteentoista vuoteen.

  ”Jos cd-levyjä ei enää myydä niin paljon, että se kannattaa yhtä firmaa, niin sitten tehdään kirjoja. Koen kirjojen tekemisen tässä vaiheessa huomattavasti tärkeämmäksi työksi kuin sen, että tuodaan ja myydään ulkomaisia cd-levyjä”, Nuotio sanoi Helsingin Sanomissa.

  Lisää samasta aiheesta