• EN
 • SV
 • Tuottajainfo

  Tältä sivulta löydät kootusti tuottajille olennaisimmat kysymykset.

  Äänitteen tuottaja on Gramexin tilityssäännön mukaan “se luonnollinen henkilö tai oikeushenkilö, jonka aloitteesta ja vastuulla esityksen ääni tai muu ääni tai ääntä edustavat merkit ensikertaa tallennetaan”. Termillä ei siis tarkoiteta ns. taiteellista tuottajaa vaan pitkälti sitä tahoa, joka äänitysvaiheessa “maksaa viulut”. Tuottajana voi olla esimerkiksi levy-yhtiö.
  Sana “äänite” tarkoittaa mitä tahansa ääntä sisältävä tallenntta tai tiedostoa. Se voi olla vaikkapa cd-levy, MP3-tallenne, ääninauha tai tietokoneen muistissa, USB-tikulla tai striimauspalvelussa oleva äänitiedosto.

  Ääniteilmoitus MyGramexissa

  Kun äänite on julkaistu, tulee siitä tehdä ääniteilmoitus seuraavan kuukauden loppuun mennessä. Ilmoitus on välttämätön. Ilman sitä Gramex-korvauksia ei pystytä maksamaan taiteilijoille eikä tuottajalle. Ääniteilmoitus tulee tehdä kaikista tallenteista, myös singleistä ja radiopromoista. Ääniteilmoitus tehdään MyGramex-portaalissa. Paperisia ääniteilmoituksia ei enää oteta vastaan.

  Musiikkivideot

  Musiikkivideot ovat lain silmissä elokuvateoksia. Musiikkivideon tuottajalla on musiikkivideoon nähden samanlaiset oikeudet kuin elokuvatuottajalla elokuvaan. Gramex ja Musiikkituottajat ovat sopineet yhteistyöstä korvausten ja lupien osalta. Musiikkivideot ilmoitetaan Gramexille musiikkivideoilmoituksella.

  Oikeuksien siirto

  Oikeus Gramex-korvaukseen on alkuperäisellä tuottajalla. Tämä voi kuitenkin siirtää oikeutensa toiselle. Oikeuksien siirto on tehtävä kirjallisesti ja sopimus toimitettava Gramexiin.

  Yhteistuotanto

  Mikäli useampi henkilö tai yhteisö tuottaa äänitteen yhdessä, kyseessä on ns. yhteistuotanto. Kaikkien osapuolten on silloin allekirjoitettava yhteistuotantosopimus, josta ilmenevät eri osapuolet ja näiden osuusprosentit. Tämä sopimus toimitetaan Gramexiin ääniteilmoituksen liitteenä.

  Usein kysyttyä

  Ota yhteyttä

  Person image
  Näytä
  G
  Tarja Henriksson
  Päällikkö, asiakkuudet
  +358 10 248 9207
  Person image
  Näytä
  G
  Heli Kosunen
  Palvelukehittäjä, asiakaspalvelu esittäjät ja tuottajat
  +358 10 248 9201
  Person image
  Näytä
  G
  Ilona Saarela
  Palvelukehittäjä, asiakaspalvelu esittäjät ja tuottajat
  +358 10 248 9205