Tuore gradu tarjoaa rakenteellisia ratkaisuja musiikkialan tasa-arvo-ongelmiin
Aalto-yliopistossa hyväksyttiin toukokuussa gradu, joka tarjoaa radikaaleja ratkaisuehdotuksia naisten ja muunsukupuolisten osallisuuden kasvattamiseen musiikkialalla. Taiteen maisteri Tomi Rantasen tutkielma suomalaisen populaarimusiikkikentän tasa-arvosiirtymästä on luettavissa täällä.
Dj:nä ja graafisena suunnittelijana työskentelevä Rantanen sai kimmokkeen graduunsa turhautumisesta. Suomessa vain 21 prosenttia musiikintekijöistä on naisia, ja nykytahdilla sukupuolten välinen tasa-arvo musiikkialalla saavutetaan arviolta vasta vuonna 2150.
”Erityisesti minua on turhauttanut se, kuinka asiasta on tehty tutkimuksia vuosi toisensa perään, mutta rakenteelliset ratkaisut ovat jääneet tekemättä”, Rantanen sanoo.
Hän viittaa erääseen tutkimukseen, jonka seurauksena musiikkialalle luotiin yhdenvertaisuuden teesit, mutta niiden toteutumista ei valvota, eikä raportointia edellytetä.
Rantasen mukaan yksittäiset parannukset siellä täällä eivät ratkaise systeemisiä ongelmia. Tarvitaan strategisia ja samanaikaisia ratkaisuja sekä uusia tapoja toimia, jotta muutos vauhdittuu.
Kun Rantanen aloitti taiteen maisterin opinnot Aalto-yliopiston muotoilun laitoksella 2022, hän tutustui murrosareenan kaltaisiin työkaluihin, joita on käytetty vihreän siirtymän projekteissa esimerkiksi Hollannissa ja Suomessa. Tasa-arvotyön parissa työkalun käyttö on kuitenkin uutta.
”Kokeilimme näitä työkaluja useallakin eri kurssilla, ja havaitsin niissä potentiaalia ratkaisemaan musiikkialan tasa-arvo-ongelmia. Tästä lähti graduprojekti, jossa prototypioin murrosareenaa kymmenen alalla toimivan henkilön kanssa. Tulokset olivat erittäin lupaavia.”
Musiikkialan tasa-arvo-ongelmat ovat luonteeltaan monialaisia. Niihin vaikuttavat toisaalta yhteiskunnan arvot ja ilmapiiri, toisaalta alan sisäinen kulttuuri, tavat ja normit. Ongelmiin ei ole nopeita ratkaisuja, vaan niitä on työstettävä alan sisällä usealla eri tasolla.
Rantasen suunnittelema siirtymäprosessi ei hae syyllisiä tai takerru vanhoihin ongelmiin, vaan katsoo tulevaisuuteen optimistisesti. Periaatteena on, että musiikkiala, ja etenkin henkilöt joita ongelmat koskevat, suunnittelevat ratkaisunsa itse. Rantasen rooli muotoilijana on mahdollistaa tämä, sekä luovuus, joka siirtymään tarvitaan.
”Gradussani ehdotan, että tasa-arvosiirtymä on pitkäjänteinen ja jatkuva prosessi. Siinä toteutetaan työpajoja alan päättäjien, järjestöjen, suunnannäyttäjien ja luovien henkilöiden kanssa. Tavoitteena on luoda visio ja konkreettiset mitattavat tavoitteet tasa-arvoisesta tulevaisuudesta, polut tähän visioon, sekä portfolio strategisia toimenpiteitä, jotka mahdollistavat polut ja vision”, Rantanen summaa.
Seuraavaksi hän lähtee viemään asiaa eteenpäin väitöskirjaprojektina. ”Tutkimuksen aikana toteutan ja kehitän graduni ehdotusta ja arvioin metodien vaikuttavuutta. Musiikkiala on kokonsa ja yhteiskunnallisen vaikuttavuuden puolesta sopiva alusta tutkimukselle. Graduni osoittaa potentiaalin olevan valtava.”