Soitinpankki muusikon saatavilla
Huippuinstrumentteja levytys- ja sävellyskäyttöön
Soitinpankki on hieno mahdollisuus. Musiikin edistämissäätiö MES kertoo, että Soitinpankki hankkii, vastaanottaa, ylläpitää sekä lainaa ja vuokraa arvosoittimia ammattikäyttöön. Kenelle toiminta on sitten suunnattu?
Säätiön mukaan toiminta on suunnattu kaikille suomalaisille ammattimuusikoille ja musiikintekijöille, jotka ovat Teoston tai Gramexin asiakkaita. Sekä Teosto että Gramex kannustavat hyödyntämään palvelua.
Soitinpankki mahdollistaa arvosoittimien käyttämisen esimerkiksi tärkeissä levytyssessioissa, konserteissa tai sävellystyössä.
Soitin verkon kautta
“Varaukset tehdään verkkopohjaisessa mes-soitinpankki -järjestelmässä, ja soittimien huolto hoituu kätevästi alan ammattiliikkeissä. Soitinkokoelman uusi avaus puhaltimet ovat itse asiassa tällä hetkellä säätiön toimistolla ja haetaan täältä. Puhaltimien vuosihuolto täytyi myös järjestää erityisellä tavalla”, MES:in toimitusjohtaja Tommi Saarikivi kertoo.
Palvelu toimii mutkattomasti. Asiakkaan tulee rekisteröityä palveluun omilla tiedoillaan. Rekisteröitymistä varten tarvitaan salasana. Salasanan saa omasta järjestöstä, esimerkiksi Gramexilta tai Teostosta.
Onko lainaaminen sitten ilmaista? MES:in soittimien lainaaminen maksaa, mutta vuokrahinta on vain murto-osa siitä mitä joutuisi maksamaan vapailla markkinoilla. Soitinpankin vuokrahinnoittelussa huomioidaan soittimien arvo.
Soitinpankki suosiossa
Saarikiven mukaan soitinten porrastettu hinnoittelu perustuu niiden arvioituun arvoon.
“Joka tietenkin elää vähän ajan kanssa, mutta eiköhän ne ole nykyisellään aika kohdallaan. Mielestäni aika kohtuullisella vuokrahinnalla soittimen saa niin hyvässä käyttökunnossa kuin se jatkuvalla perushuollolla pystytään pitämään, ja esimerkiksi kielisoittimien kieliä vaihdetaan säännöllisesti, jotta vuokraajien tarvitsisi säätää soittimien kanssa mahdollisimman vähän.”
Palvelu on Saarikiven mukaan sillä tavalla ilahduttavan suosittu, että hyvin pienellä säätiön tukivarojen panostuksella se pyörii jo nykyisellään oikein hyvin. Tavoitteena on ajan kanssa laajentaa kokoelmaa, erityisesti uusiin soitinryhmiin, ja saada talous sillä tavalla vielä vahvemmalle pohjalle, että soitinhankintoja pystyttäisiin tekemään joskus tulevaisuudessa myös vuokraustoiminnan tuotoilla.
“Ensisijainen tarkoitus on pitää Soitinpankki saavutettavana ja kiinnostavana ammattilaisten palveluna, jossa korkea vuokrahinta ei ainakaan olisi syy olla soittimia vuokraamatta, pikemminkin päinvastoin”, Saarikivi kertoo.
Mistä soittimet tulevat?
“Soitinpankissa on sekä erillisen tuki- että lahjoitusvaroin kokoelmaan hankittuja soitinyksilöitä, että Soitinpankin kokoelmaan määräajaksi deponoituja soittimia. Deponointi tarkoittaa järjestelyä, jossa soittimen omistussuhde ei muutu, mutta soittimen omistaja antaa soittimen muiden alan ammattilaisten käyttöön Soitinpankin kautta. Deponoituja soittimia on kokoelmassa ilahduttavan paljon”, Saarikivi kertoo.
“Soittimia on kertynyt jo sen verran paljon, että eniten vuokrattujen kärki jo vähän elääkin. Viime aikojen suosituimpia ovat olleet Gibsonin hieno ES 335, jonka pitkäaikainen deponointi juuri päättyi, ja Rolandin Jupiter kasi, joka kävi hiljattain oikein perusteellisessa huollossa. Yksi säätiön ylläpitämän soitinkokoelman selkeitä etuja on, että pystymme vuositasolla allokoimaan resursseja soittimien huoltoon ja ylläpitoon”, Saarikivi summaa.