Project Description

Gramex-luvat taustamusiikkipalveluille

Taustamusiikkipalvelulla tarkoitetaan toimintaa, jossa ns. taustamusiikkioperaattori myy asiakkailleen taustamusiikin ja usein myös laitteiston sen esittämistä varten. Taustamusiikkipalveluita käyttävät muun muassa kaupat, kauppakeskukset ja ravintolat. Palvelu voidaan toteuttaa esimerkiksi striimaamalla tai vuokraamalla äänitteitä ja tiedostoja. Taustamusiikkioperaattori tarvitsee luvan äänitteiden kopiointia, vuokraamista ja yleisölle välittämistä varten. Lupa tarvitaan jokaista esityspaikkaa varten. Sen saa Gramexilta. Tämän lisäksi taustamusiikkia käyttävä esityspaikka (eli taustamusiikkioperaattorin asiakas) hankkii normaaliin tapaan taustamusiikin esittämisluvan. Sen saa Gramexin ja Teoston yhteisestä taustamusiikkilupakaupasta www.musiikkiluvat.fi.

Taustamusiikkioperaattorikorvaus määräytyy toimialakohtaisten hinnastojen perusteella.

Hinnat ja tiivistetyt sopimusehdot 2020/2021

Ravintolat ja majoitustilat
Musiikkiautomaatit
Palvelutalot ja vanhustenkodit
Myymälät, ostoskeskukset ja työpaikat
Kuntosalit ja ohjattu liikunta

Prices and contract information 2020/2021
Restaurants and accommodation
Jukebox service
Residential care homes, retirement homes, nursing homes
Retail stores, shopping centres and workplaces
Sports centers: gyms and instructed exercise

Tutustu sopimukseen

Taustamusiikkioperaattorisopimus. Huom! Pääkohdiltaan taustamusiikkipalvelusopimukset vastaavat usein tätä mallia, mutta esim. streaming- ja satelliittipalvelut ovat tekniikaltaan erilaisia ja jo siksikin sopimuksissa on eroavaisuuksia.

Taustamusiikkipalvelun tarjoajia

Seuraavat palveluntarjoajat ovat antaneet Gramexille luvan julkaista yritysnimen. Lisätietoja palveluntarjoajista ja heidän palveluistaan saat palveluntarjoajien omilta kotisivuilta.

Audience First
Kutalab Oy
Liveqube
Moodmedia
Pelika.net
Pinesker Oy
Pirkan Automaatti Oy
Sentina Oy
Suomen Musiikkijärjestelmät Oy
Trend Channel Oy
Viihdeväylä Oy

LISÄTIETOA

Tutkimusten mukaan musiikki saa asiakkaat viihtymään. Se on edullinen ja helposti muunneltava tapa sisustaa ja luoda tunnelmaa. Tutustu kansainvälisiin tutkimuksiin musiikin vaikutuksesta asiakkaiden viihtyvyyteen ja yritystoimintaan. > Lue lisää

Tekijänoikeusjärjestö ei päätä sitä, millaiseen musiikin käyttöön tulee hankkia käyttölupa/sopimus. Se määritellään laissa. Mutta silloin kun laki edellyttää sellaista, Gramex palvelee asian hoitamisessa.

Me haluamme tehdä musiikin käytön helpoksi. Suurimman osan Gramex-luvista saa Gramexin ja Teoston yhteisestä lupakaupasta www.musiikkiluvat.fi

Tekijänoikeuslain mukaan musiikin ja musiikkivideoiden julkiseen esittämiseen ja tallentamiseen tarvitaan käyttölupa/sopimus.

Gramex-luvat oikeuttavat esittämään äänitteitä ja musiikkivideoita mediassa, tilaisuuksissa ja tapahtumissa.
Lisäksi Gramexilta saa lupia äänitemusiikin käyttöön tv-ohjelmissa ja muissa av-tuotannoissa. Jotkut käyttötavat Gramexin edustamat oikeudenhaltijat lisensoivat kuitenkin itse. Tällaista on esimerkiksi musiikin käyttö mainonnassa.

Äänite tarkoittaa mitä tahansa ääntä sisältävää tallennetta tai tiedostoa. Se voi olla vaikkapa cd-levy, striimattava biisi, MP3-tallenne, ääninauha tai tietokoneen muistissa tai USB-tikulla oleva äänitiedosto.

Gramex on voittoa tavoittelematon yleishyödyllinen yhdistys. Sen jäsenjärjestöjä ovat Muusikkojen liitto ry, Musiikkituottajat- IFPI Finland ry ja Solo ry.

Gramexin toimintaa ohjaavat Gramexin hallitus sekä Gramexin säännöt. Gramexin toiminnasta kerrotaan tarkemmin järjestön vuosikatsauksissa.

Gramexin toimitusjohtajana toimii Ilmo Laevuo ja hallituksen puheenjohtajana Tuija Brax. Gramexin strategiassa on määritelty Gramexin arvot, missio ja visio.

Musiikki tekee hyvää niin tunnelmalle, asiakasviihtyvyydelle kuin yrittäjän kassavirralle. Se ei kuitenkaan synny itsestään. Jokaiseen biisiin sisältyy monen ihmisen ja levyn tuottaneen yrityksen panos.
Siksi musiikin käytöstä kerätään korvauksia. Ne ovat palkkaa työstä ja yrittämisestä.
Gramexilla on noin 31 000 sopimusta musiikin käyttäjien ja 52 000 asiakassopimusta esittävien taiteilijoiden ja äänitteiden tuottajien kanssa. Se hoitaa käyttöluvat ja korvausliikennettä näiden välillä.
Gramex jakaa asiakkailleen korvaustuloja sekä Suomesta että ulkomailta ja kerää vastaavasti Suomesta korvauksia ulkomaisille taiteilijoille. Korvaukset tilitetään pääosin keräämisvuonna ja sitä seuraavana vuonna. Korvaukset jaetaan äänitteiden käytön mukaan.

Tutustu Gramexin sääntöihin, tilityssääntöön, yhteishallinnointilain mukaiseen avoimuusraporttiin ja valitusmenettelyihin, tietosuojamääräysten mukaisiin tietosuojaselosteisiin sekä yhteishallinnointilakiin ja tekijänoikeuslakiin. Gramexin toimintaa valvoo Patentti- ja rekisterihallitus.

Gramex kartoittaa jatkuvasti keinoja, joilla voimme auttaa sekä korvauksia maksavia että saavia asiakkaitamme vaikeassa tilanteessa. Keinomme ovat rajalliset, mutta teemme sen mitä voimme. Tälle sivulle on koottu tiedotteitamme ja ajankohtaista tietoa koronasta.

Gramexin toimisto on muuttanut Musiikin Satamaan kahdeksan muun alan organisaation kanssa.

Uusi osoitteemme on Keilasatama 2 A, 02150 Espoo.

Lue tiedote tästä.