Gramex-luvat taustamusiikkipalveluille

Taustamusiikkipalvelulla tarkoitetaan toimintaa, jossa ns. taustamusiikkioperaattori myy asiakkailleen taustamusiikin ja usein myös laitteiston sen esittämistä varten. Taustamusiikkipalveluita käyttävät muun muassa kaupat, kauppakeskukset ja ravintolat. Palvelu voidaan toteuttaa esimerkiksi striimaamalla tai vuokraamalla äänitteitä ja tiedostoja. Taustamusiikkioperaattori tarvitsee luvan äänitteiden kopiointia, vuokraamista ja yleisölle välittämistä varten. Lupa tarvitaan jokaista esityspaikkaa varten. Sen saa Gramexilta. Tämän lisäksi taustamusiikkia käyttävä esityspaikka (eli taustamusiikkioperaattorin asiakas) hankkii normaaliin tapaan taustamusiikin esittämisluvan. Sen saa Gramexin ja Teoston yhteisestä taustamusiikkilupakaupasta www.musiikkiluvat.fi.

Taustamusiikkioperaattorikorvaus määräytyy toimialakohtaisten hinnastojen perusteella. Tarkistamme hinnastojamme vuosittain.

Hinnat ja tiivistetyt sopimusehdot 2022
Ravintolat ja majoitusliikkeet
Musiikkiautomaatit
Palvelutalot ja vanhustenkodit
Myymälät, ostoskeskukset ja työpaikat
Kuntosalit ja ohjattu liikunta

Hinnat ja tiivistetyt sopimusehdot 2023
Ravintolat ja majoitustilat
Musiikkiautomaatit
Palvelutalot ja vanhustenkodit
Myymälät, ostoskeskukset ja työpaikat
Kuntosalit ja ohjattu liikunta
Puhelinvaihdemusiikki

> Taustamusiikkioperaattorisopimus

Priser och avtalsinformation 2022
Restauranger och inkvarteringsrörelser
Musikautomattjänst
Servicehus, äldreboenden, vårdhem
Affärer, köpcentrum och arbetsplatser
Motionslokaler: gym och ledd motion

Priser och avtalsinformation 2023
Restauranger och inkvarteringsrörelser
Musikautomattjänst
Servicehus, äldreboenden, vårdhem
Affärer, köpcentrum och arbetsplatser
Motionslokaler: gym och ledd motion
Tillhandahållare av musiktjänster för telefonväxlar 

> Avtal

Prices and contract information 2022
Restaurants and accommodation
Jukebox service
Residential care homes, retirement homes, nursing homes
Retail stores, shopping centres and workplaces
Sports centers: gyms and instructed exercise

Prices and contract information 2023
Restaurants and accommodation
Jukebox service
Residential care homes, retirement homes, nursing homes
Retail stores, shopping centres and workplaces
Sports centers: gyms and instructed exercise
Telephone switchboard music service providers 

> Contract

Taustamusiikkipalvelun tarjoajia

Seuraavat palveluntarjoajat ovat antaneet Gramexille luvan julkaista yritysnimen. Lisätietoja palveluntarjoajista ja heidän palveluistaan saat palveluntarjoajien omilta kotisivuilta.

Audience First
Feelment
Kutalab Oy
Liveqube
Moodmedia
Pelika.net
Pinesker Oy
Pirkan Automaatti Oy
Sentina Oy
Suomen Musiikkijärjestelmät Oy
Trend Channel Oy

Ota yhteyttä
Gramexin lisensointiyksikkö: Petri Kiiski, puh +358 10 248 9230, sähköposti: etunimi.sukunimi@gramex.fi

LISÄTIETOA

Tutkimusten mukaan musiikki saa asiakkaat viihtymään. Se on edullinen ja helposti muunneltava tapa sisustaa ja luoda tunnelmaa. Tutustu kansainvälisiin tutkimuksiin musiikin vaikutuksesta asiakkaiden viihtyvyyteen ja yritystoimintaan. > Lue lisää

Tekijänoikeusjärjestö ei päätä sitä, millaiseen musiikin käyttöön tulee hankkia käyttölupa/sopimus. Se määritellään laissa. Mutta silloin kun laki edellyttää sellaista, Gramex palvelee asian hoitamisessa.

Me haluamme tehdä musiikin käytön helpoksi. Suurimman osan Gramex-luvista saa Gramexin ja Teoston yhteisestä lupakaupasta www.musiikkiluvat.fi

Tekijänoikeuslain mukaan musiikin ja musiikkivideoiden julkiseen esittämiseen ja tallentamiseen tarvitaan käyttölupa/sopimus.

Gramex-luvat oikeuttavat esittämään äänitteitä ja musiikkivideoita mediassa, tilaisuuksissa ja tapahtumissa.
Lisäksi Gramexilta saa lupia äänitemusiikin käyttöön tv-ohjelmissa ja muissa av-tuotannoissa. Jotkut käyttötavat Gramexin edustamat oikeudenhaltijat lisensoivat kuitenkin itse. Tällaista on esimerkiksi musiikin käyttö mainonnassa.

Äänite tarkoittaa mitä tahansa ääntä sisältävää tallennetta tai tiedostoa. Se voi olla vaikkapa cd-levy, striimattava biisi, MP3-tallenne, ääninauha tai tietokoneen muistissa tai USB-tikulla oleva äänitiedosto.

Gramex on voittoa tavoittelematon yleishyödyllinen yhdistys. Sen jäsenjärjestöjä ovat Muusikkojen liitto ry ja Musiikkituottajat- IFPI Finland ry.

Gramexin toimintaa ohjaavat Gramexin hallitus sekä Gramexin säännöt. Gramexin toiminnasta kerrotaan tarkemmin vuosikatsauksissa.

Gramexin strategiassa on määritelty Gramexin arvot, missio ja visio.

Musiikki tekee hyvää niin tunnelmalle, asiakasviihtyvyydelle kuin yrittäjän kassavirralle. Se ei kuitenkaan synny itsestään. Jokaiseen biisiin sisältyy monen ihmisen ja levyn tuottaneen yrityksen panos.
Siksi musiikin käytöstä kerätään korvauksia. Ne ovat palkkaa työstä ja yrittämisestä.
Gramexilla on noin 31 000 sopimusta musiikin käyttäjien ja 52 000 asiakassopimusta esittävien taiteilijoiden ja äänitteiden tuottajien kanssa. Se hoitaa käyttöluvat ja korvausliikennettä näiden välillä.
Gramex jakaa asiakkailleen korvaustuloja sekä Suomesta että ulkomailta ja kerää vastaavasti Suomesta korvauksia ulkomaisille taiteilijoille. Korvaukset tilitetään pääosin keräämisvuonna ja sitä seuraavana vuonna. Korvaukset jaetaan äänitteiden käytön mukaan.

Tutustu Gramexin sääntöihin, tilityssääntöön, yhteishallinnointilain mukaiseen avoimuusraporttiin ja valitusmenettelyihin, tietosuojamääräysten mukaisiin tietosuojaselosteisiin sekä yhteishallinnointilakiin ja tekijänoikeuslakiin. Gramexin toimintaa valvoo Patentti- ja rekisterihallitus.

Gramex kartoittaa jatkuvasti keinoja, joilla voimme auttaa sekä korvauksia maksavia että saavia asiakkaitamme vaikeassa tilanteessa. Keinomme ovat rajalliset, mutta teemme sen mitä voimme. Tälle sivulle on koottu tiedotteitamme ja ajankohtaista tietoa koronasta.