Pikafaktat: päätöksenteko Gramexissa

1. Mitkä päätösasiat ovat Gramexissa tavallisen musiikin esittäjän ja tuottajan kannalta kaikista tärkeimpiä?
Asiat Gramexissa pyörivät rutinoituneesti tekijänoikeusjärjestöjen yhteishallinnointilain määräämällä tavalla.
Tärkein musiikin esittäjän tai tuottajan Gramex-asiakirja on asiakassopimus liitteineen. Tilitystä taas ohjaa tilityssääntö. Näiden molempien päivityksestä päätetään yhdistyksen kokouksessa.
Lisäksi Gramex vaikuttaa aktiivisesti lainsäätäjiin Suomessa ja Euroopassa, jotta musiikin esittäjien ja tuottajien oikeudet ovat jatkossakin turvatut.
2. Miten musiikin käyttäjäasiakkaiden luvat muodostetaan?
Gramexin lisensointitoiminta perustuu osin lakiin ja osin asiakassopimuksiin. Opetus- ja kulttuuriministeriö on hyväksynyt Gramexin keräämään korvaukset ja tilittämään ne musiikin esittäjille ja äänitteiden tuottajille tekijänoikeuslain perusteella.
Lisäksi Gramexin edustamat oikeudenhaltijat valtuuttavat asiakassopimuksella Gramexin hallinnoimaan käyttöalueita ja niihin liittyviä oikeuksia sekä keräämään korvauksia. Asiakassopimuksen sisältö vahvistetaan yhdistyksen kokouksessa.
Gramex hinnoittelee luvat markkinoiden tarpeet huomioiden. Päätöksenteossa pyritään vastaamaan muuttuviin äänitteiden käyttötarpeisiin vanhoja lupia kehittämällä sekä kokonaan uusilla lupatuotteilla.
Hinnastot tarkistetaan vuosittain huomioiden ansio- ja kustannustason kehityksen. Uudet hinnastot vuodelle 2025 löytyät kootusti tästä listasta.
3. Kuka päättää Gramexin asioista?
Gramexissa ylintä päätösvaltaa käyttävät sen jäsenjärjestöt eli musiikin esittäjien Muusikkojen liitto ja musiikin tuottajien Äänitetuottajat IFPI.
Päätökset Gramexissa tehdään yhdistyslain mukaisesti eli kaikenlaisesta järjestötoiminnasta tutulla tavalla:
Vuosittain Gramexilla on kaksi yhdistyksen kokousta. Kokoukset ovat tärkein yksittäinen päätöksenteon foorumi, joista toisessa valitaan Gramexille jäsenistä koostuva valtuusto. Valtuusto vastaavasti valitsee hallituksen, jolla on vuosikokousten välillä keskeisin päätöksentekovalta Gramexin asioista.
Hallituksen tämän hetken kokoonpanoon voit tutustua täältä. Gramexin hallinnon tehtävät on tarkemmin kuvattu yhdistyksen säännöissä.
4. Jos haluan vaikuttaa Gramexin päätöksentekoon, miten se onnistuu?
Keinoja on useitakin!
Voit osallistua itseäsi edustavan Gramexin jäsenjärjestön toimintaan ja vaikuttaa siellä aktiivisesti Gramexia koskeviin asioihin. Musiikin esittäjiä edustaa Muusikkojen Liitto ja äänitteiden taloudellisia tuottajia Äänitetuottajat IFPI.
Voit myös antaa meille päätöksentekoon liittyvistä Gramexille suoraa asiakaspalautetta verkkosivujen lomakkeella. Toimisto huolehtii, että asiakkaiden mahdolliset huolet ja toiveet käsitellään asianmukaisella tavalla ja oikeassa päätöksenteon foorumissa.
Palautteeseen myös vastataan aina.
5. Mitä jos en vielä kuulu Muusikkojen liittoon tai IFPIin?
Voit halutessasi liittyä sinulle oikeaan järjestöön!
Muusikkojen liiton toimintaan pääsee liittymällä jäseneksi esimerkiksi verkkosivuilla. Tämän jälkeen voi osallistua oman alaosaston sekä liiton toimintaan, joko itse luottamustehtävässä tai suorilla yhteydenotoilla. Alaosastoja on monia; esimerkiksi tuorein osasto edustaa DJ:tä! Myös freelancereille on oma osastonsa.
Äänitetuottajat IFPI:n jäseneksi voivat liittyä äänitteitä taloudellisesti tuottavat yritykset ja yksityiset elinkeinoharjoittajat. IFPI edustaa sekä isompia major-yhtiöitä että itsenäisessä omistuksessa olevia indie-yhtiöitä. Itsenäisiä levy-yhtiöitä IFPI:n sisällä kokoaa yhteen IndieCo ry, jonka jäseneksi voivat liittyä myös ammattimaisesti ja itsenäisesti musiikkiaan julkaisevat artistiyhtiöt.
6. Miten voin seurata päätöksenteon ajankohtaisia uutisia?
GramexPress uutisoi myös kaikista keskeisistä Gramexin hallinnon asioista. Parhaiten pysyt kärryillä tilaamalla GramexPressin uutiskirjeet täältä.
Päätöksenteon seurannan kannalta myös vuosikatsaus on hyvä ja helppo lähde seurata esimerkiksi korvausten keräämisen ja tilityksen vuosittaista kehitystä.
7. Miksi tekijänoikeusasioista kannattaa juuri nyt olla kiinnostunut?
Tekijänoikeuteen, kuten moniin muihinkin perusoikeuksiin, kohdistuu tällä hetkellä uusia muutospaineita ja uhkia. Tekijänoikeudet eivät ole itsestäänselvyys, vaan lainsäätäjän lakiin haluama kirjaus. Siksi musiikin esittäjien ja tuottajien kannattaa itsekin seurata aktiivisesti yhteiskunnallisia asioita ja niiden muutoksia sekä tietysti vaikuttaa äänestämällä asioihin!