Musiikkisovellus joka muutti kaiken
Kesäkuun 1. päivä vuonna 1999 kaksi yliopisto-opiskelijaa, Shawn Fanning ja Sean Parker, kehittivät sovelluksen, joka mullisti musiikkiteollisuuden.
Napster oli ensimmäinen suuren yleisön omaksuma vertaisverkkosovellus, joka mahdollisti mp3-muotoisten musiikkitiedostojen helpon jakamisen. Kaikki, jotka asensivat Napsterin tietokoneelleen, saattoivat vaihdella keskenään miljoonia musiikkitiedostoja ilmaiseksi.
Napsterista tuli nopeasti valtavan suosittu. Sovelluksella arvioidaan olleen parhaimmillaan yli 80 miljoonaa rekisteröitynyttä käyttäjää, mikä oli internetin alkuaikoina ällistyttävä määrä.
Suosiossa oli vain yksi ongelma: Napsterin toiminta oli laitonta, ja rikkoi tekijänoikeuksia.
Musiikkibisnes reagoi nopeasti. Marraskuussa 1999 Yhdysvaltojen levyteollisuutta edustava RIAA haastoi Napsterin oikeuteen. Metallican rumpali Lars Ulrich puolestaan käräytti satoja tuhansia Metallica-faneja toimittamalla Napsterin toimistoon 13 laatikollista papereita, joissa lueteltiin yhtyeen musiikkia laittomasti jakaneita käyttäjiä.
Lopulta oikeusjutut kaatoivat Napsterin. Se määrättiin sulkemaan palvelunsa alkuvuodesta 2001, ja puolitoista vuotta myöhemmin yhtiö ajautui konkurssiin.
Napsterin vaikutus viihdeteollisuuteen oli kuitenkin suurempi kuin sen kolme vuotta kestänyt toiminta. Se opetti kuluttajille täysin uudenlaisen tavan jakaa musiikkia ja muita viihdesisältöjä.
Tämän päivän lailliset digitaaliset latauspalvelut ja musiikin suoratoistopalvelut Amazon Musicista Apple Musiciin ja Spotifysta Deezeriin ovat kaikki Napsterin perinteenjatkajia. Yhtiön verkkojakelumalli tasoitti tietä myös Netflixin kaltaisille videon suoratoistopalveluille.
Napster jätti jälkeensä myös hähmäisemmän perinnön. Se loi maaperän uudenlaiselle yrittäjyydelle, jossa omaa toimintaa kasvatetaan niin nopeasti ja aggressiivisesti, ettei laki ehdi reagoida siihen.
”Vuosia myöhemmin Napster on yhä esimerkki ja innoittaja Piilaaksossa”, toimittaja Josehp Menn sanoi Los Angeles Timesin artikkelissa toukokuussa. Hän on kirjoittanut Napsterista kirjan nimeltä All the Rave: The Rise and Fall of Shawn Fanning’s Napster.
”Uber ja Airbnb noudattivat samaa lähestymistapaa: räjäytetään taksi- ja hotellisäännökset, ja tarjotaan ihmisille jotain, mitä he haluavat. Sitten kasvatetaan se niin suureksi, että saadaan lopulta poliitikot puolelle. Napster synnytti kokonaisen antisankariyrittäjien aallon.”
Konkurssin jälkeen Napsterin tuotemerkki on hyppinyt firmalta toiselle. Nykyään Napster on pieni mutta maksullinen musiikin tilauspalvelu.