Ääniteilmoitus tarvitaan ulkomailtakin
Ilman ääniteilmoitusta Gramexin korvaukset jäävät usein maksamatta taiteilijoille ja tuottajille. Ilmoitus yksilöi tallenteen tuottajan sekä esiintyvien taiteilijoiden tiedot. Se tulee tehdä kaikista tallenteista.
Suomessa ilmoituksen toimittaa MyGramex-portaaliin yleensä tuottaja. Mikään ei kuitenkaan estä taiteilijaakaan ilmoitusta tekemästä, kunhan kaikki vaadittavat tiedot ovat olemassa. Äänitteen erilaiset tunnistetiedot kuten ISRC- ja levykoodi ovat tässä tärkeitä.
Moni suomalainen esittävä taiteilija on nykyään mukana ulkomaisillakin tallenteilla, vaikkapa soittamassa harmonikkaa berliiniläisessä studiossa. Tallenteen saksalaisella tuottajalla ei ilmoitusvelvollisuutta Suomen Gramexille ole, mikäli kyseinen tuottaja ei ole itse Gramexin suora asiakas. Tämä taas on harvinaista.
Mikäli Gramex ei suomalaissoittajasta tiedä, tallenteesta kertyvät korvaukset saattavat jäädä hänelle tulematta. Siksi ulkomaisilla tallenteilla esiintyvän taiteilijan pitää ja kannattaa tehdä itse Gramexille ääniteilmoitus niillä mukana olostaan. Näin Gramex voi tehdä korvausvaateen tästäkin tallenteesta, koska se tietää suomalaisen asiakkaansa kuuluneen soittajiin.
”Saamme sisarjärjestöiltä soittolistan, mitkä biisit ovat soineet radiossa, teemme vaatimuksen siitä, mihin meillä on intressi ja ilmoitamme meidän asiakkainamme olevat muusikot”, kuvaa prosessia johtaja Tuomas Talonpoika Gramexista.
Sen jälkeen raha liikkuu ulkomailta Suomeen ja Gramexilta sille Berliinissä soittaneelle muusikolle. Summat eivät välttämättä ole isoja, mutta oikeudenmukaista on, että ne päätyvät heille, joille ne kuuluvat.
Tämä ei onnistu, ellei Gramex tiedä, kuka milläkin tallenteella ja uralla esiintyy.
Gramexin käyttämä ääniteilmoitus on kansainvälisesti hyvin harvinainen tapa kerätä äänitteen taiteilijoiden ja tuottajien tiedot. Varsinkaan muusikoita koskevat LineUp-tiedot eivät ulkomailla kulje automaattisesti taiteilijoita edustaville tekijänoikeusjärjestöille.
Monessa maassa taiteilijoiden tulee olla itse aktiivisia, jotta paikallinen Gramex saa tiedon yksittäisen taiteilijan mukanaolosta äänitteellä. Eräissä maissa käytetään nettipalveluita, joiden kautta muusikko voi rekisteröidä itsensä mukaan.
Sellaisiakin maita on, joissa muusikon tulee edelleen käydä järjestön toimistolla rekisteröimässä itsensä yksittäisille äänitteille. Vanhan ajat studiolistatkin ovat vielä joissakin maissa järjestöjen käytössä, kun äänitteillä esiintyviä taiteilijoita etsitään ja selvitetään.