• EN
  • SV
  • Voivatko isot poptähdet estää Trumpia soittamasta musiikkiaan?

    04.09.2024 Mervi Vuorela
    Lukuisat artistit ja yhtyeet Beyoncésta Céline Dioniin ja Abbasta Foo Fightersiin ovat vaatineet Donald Trumpia lopettamaan musiikkinsa käytön presidenttikampanjoinnissaan. Onko heillä oikeus siihen?

    Ei ole mitenkään epätavallista, että poliitikot käyttävät kampanjoissaan tunnettujen artistien musiikkia. Mutta on epätavallista, että niin moni poptähti on kieltänyt musiikkinsa käytön yhdeltä poliitikolta – tässä tapauksessa republikaanien presidenttiehdokkaalta Donald Trumpilta.

    Elokuun alussa Beyoncén tiimi uhkasi Trumpia oikeustoimilla, kun tämä käytti luvatta artistin Freedom-kappaletta sosiaalisen median videollaan. Video poistettiin, mutta pian sama kuvio toistui Montanassa, kun Trumpin kampanjatiimi soitti luvatta Céline Dionin My Heart Will Go On -hittiä.

    ”Tämä ei ole millään tavalla sallittua, eikä Céline Dion tue tätä tai mitään muutakaan musiikkinsa käyttöä… Ja oikeasti, TÄMÄ kappale?”, Dionin yhteyshenkilö kirjoitti X:ssä.

    Trump-kytköksistä hermostuneiden artistien lista ei jää tähän: Viime kuussa Abba vaati levy-yhtiönsä Universalin tukemana Trumpia lopettamaan kappaleidensa soittamisen kampanjatilaisuuksissa. Bluesrokkari Jack White uhkasi Trumpia oikeustoimilla, ja soul-artisti Isaac Hayesin kuolinpesä nosti tekijänoikeusrikkomuskanteen Trumpia vastaan.

    Muutama päivä sitten Foo Fighters liittyi vastarintaan toteamalla, ettei se antanut Trumpille lupaa käyttää My Hero -kappalettaan Arizonan kampanjatilaisuudessa. Yhtye lupasi lahjoittaa kaikki luvattoman käytön seurauksena saadut rojaltit demokraattien Kamala Harrisin kampanjalle.

    Mutta voivatko Foo Fighters, Abba ja kumppanit oikeasti estää Trumpia soittamasta musiikkiaan?

    Huippuartistien musiikin lisensointi eli oikeuksien ja lupien hankkiminen on kallista ja tarkkaa puuhaa. Isot elokuvastudiot maksavat säännöllisesti satojatuhansia dollareita saadakseen oikeudet yksittäiseen kappaleeseen, ja tuotemerkit voivat maksaa miljoonia siitä, että ne saavat tunnetun sävelmän mainokseensa.

    Poliittiset kampanjat eivät ole poikkeus. Musiikin käyttö edellyttää lupaa, oli kyse sitten tapahtumasta, kokouksesta tai sosiaalisen median alustasta.

    Trumpin edustaja vakuutteli CNN:n haastattelussa elokuussa, että Trumpin kampanjalla on ollut lupa käyttää esimerkiksi Abban musiikkia, sillä se on tehnyt sopimukset yhdysvaltalaisten tekijänoikeusjärjestöjen BMI:n ja ASCAP:in kanssa.

    Lisenssistä huolimatta lauluntekijät voivat vastustaa musiikkinsa käyttöä poliittisissa kampanjoissa, jos esimerkiksi teosten käyttö antaa ymmärtää, että taiteilijat tukevat ehdokasta, jota he eivät oikeasti tue.

    Näin ollen kampanjan olisi aina pyydettävä musiikin käytölle hyväksyntä myös lauluntekijöiltä, kustantajalta ja artistin levy-yhtiöltä. Donald Trump ei ole ensimmäistä kertaa poptähtien hyljeksinnän kohteena. Kun Trump haki presidentiksi vuosina 2016 ja 2020, useat artistit Rihannasta Neil Youngiin ja Rolling Stonesista Guns N’ Rosesiin tekivät selväksi, etteivät halua musiikkiaan osaksi Trumpin kampanjaa.

    Lisää samasta aiheesta