• EN
 • SV
 • Radio jaksaa yhä kiinnostaa

  11.04.2024 Mervi Vuorela
  Radio on säilyttänyt asemansa yhtenä suomalaisten suosikkimedioista. Sen tekijöitä palkittaiin RadioGaalassa pe 12.4. Gramex jakoi gaalassa Vuoden radiobiisi -palkinnon.

  RadioMedia ry:n vuosittainen RadioGaala järjestetään Helsingin Messukeskuksessa tämän viikon perjantaina. Tapahtumassa palkitaan kaupallisen radioalan vuoden 2023 parhaat tekijät ja teot sekä julistetaan yleisöäänestyksen voittajat vuoden radiojuontajaksi ja radio-ohjelmaksi.

  Juhlaan on aihetta, sillä suomalaisella radiolla pyyhkii hyvin. Kansallisen Radiotutkimuksen mukaan radio tavoittaa viikoittain 4,3 miljoonaa kuuntelijaa eli jopa 86 prosenttia suomalaisista. Vuonna 2023 radiota kuunneltiin päivittäin noin 2 tuntia 16 minuuttia, ja eniten radiota kuuntelivat yli 55-vuotiaat, 3 tuntia 42 minuuttia päivässä.

  Yleisradion ja kaupallisten kanavien kuuntelu jakaantui väestössä melko tasaisesti. Kuunnelluin kanava oli Radio Suomi, jonka osuus oli 34 prosenttia kaikesta kuuntelusta. Muista kanavista suosituimpia olivat Radio Nova, Yle Radio 1, Suomipop ja Radio Rock.

  Ikäryhmittäin tarkasteltuna alle 55-vuotiaat kuuntelivat enemmän kaupallista radiota (71%) ja yli 55-vuotiaat Ylen kanavia (63%). Kaupallisille radioille tärkeässä kohderyhmässä eli 25–54-vuotiaissa Bauer Media ja Sanoma Media olivat suosituimpia sisällöntarjoajia. Niiden kuunnelluimmat ohjelmat olivat Radio Novan aamu ja Radio Suomipopin Aamulypsy.

  Puhesisältöjen yleistymisestä huolimatta yksi radion tärkeimmistä ominaisuuksista on edelleen musiikki. Se profiloi kanavia ja ohjaa kuuntelijoiden kanavavalintoja.

  Radio on tärkeä myös musiikintekijöille itselleen, sillä se toimii promootiokanavana ja tekijänoikeustulojen lähteenä. Vuonna 2020 toteutetun Rajar Midas -tutkimuksen mukaan 76 prosenttia ihmisistä pitää yhä radiota merkittävänä välineenä löytää uutta musiikkia.

  Radiokanavien soittolistoille pääseminen ei kuitenkaan ole helppoa: esimerkiksi YleX lisäsi vuonna 2023 soittolistalleen vain 56 uutta artistia. Toisaalta YleX:llä soi vuoden aikana noin 7400 eri kappaletta, ja kaikesta kanavan soittamasta musiikista 47,6 prosenttia oli kotimaista.

  RadioGaalaa voi seurata suorana ISTV:n streamin kautta 12.4. klo 17 alkaen. Palkintojenjaon lisäksi lavalla nähdään ainakin Jenni Vartiainen, Etta, Benjamin, Antti Ketonen ja Hugo.

  Lisää samasta aiheesta