
Tekijänoikeus on luovan talouden perusta
Yksikään kirja, taulu tai laulu ei synny ilman, että joku ihminen tekee sen. Tämän työn tulosta sanotaan teokseksi ja teoksen tekijä saa siihen tekijänoikeuden. Tekijänoikeus muistuttaa omistusoikeutta ja nauttii Suomessa perustuslain suojaa.
Tekijänoikeus antaa tekijälle oikeuden määrätä luovan työnsä tuloksista. Ilman tekijän lupaa teosta ei saa hyödyntää esimerkiksi yritystoiminnassa. Tällä perusteella tekijä voi pyytää käytöstä korvauksen. Tämä on tärkeää, koska valtaosalla taiteilijoista ei ole kuukausipalkkaa. He saavat tuloja sen mukaan, paljonko heidän töitään esitetään, myydään ja käytetään. Heidän tulonsa perustuvat tekijänoikeuteen.
Hinta käytön mukaan
Taiteilijat myyvät teoksiinsa eri laajuisia käyttöoikeuksia. Osan he myyvät suoraan, osan tekijänoikeusjärjestöjen kautta. Myös luovan alan yritysten tulot perustuvat tekijänoikeuteen. Nämä yritykset tuottavat sisältöjä ja myyvät niitä sisältäviä tallenteita sekä niiden käyttöön oikeuttavia käyttöoikeuksia.
Edellämainittujen tuotteiden hinta perustuu niihin liittyvien käyttöoikeuksien laajuteen. Siksi kuluttaja saa katsoa suositun elokuvan kotona muutamalla eurolla, mutta elokuvateatteri tai tv-yhtiö maksaa sen esitysoikeuksista enemmän. Vaikka elokuva on sama, sillä on eri laajuiset käyttöoikeudet.
Kaikkia oikeuksia tekijä voi kuitenkaan itse hinnoitella. Tekijänoikeuslaissa on tekiojänoikeuteen tehty erilaisia rajoituksia, esimerkiksi yleisen edun, koulutuksen tai erityisryhmien kuten vammaisten tarpeiden palvelemiseksi. Näissä tapauksissa teosta saa käyttää tietyllä tavalla suoraan tekijänoikeuden rajoituksen perusteella. Lisäksi tekijänoikeus on rajoitettu kestoltaan.
Tekijän palveluksessa
Useilla aloilla on tekijänoikeusjärjestöjä, joilta voi ostaa tarvitsemiaan käyttöoikeuksia. Gramex on yksi näistä. Pääsääntö on se, että tuotteen kuluttajahinta sisältää oikeuden tavalliseen kuluttajakäyttöön, mutta sitä laajempaan käyttöön tarvittavat lisä-oikeudet saa ostaa esimerkiksi Gramexilta.
Tekijänoikeus antaa tekijälle vapauden valita, kuinka tätä perustuslain suojaamaa oikeuttaan käyttää. Mahdollisuuksia on monia. Ammattilaiset yleensä myyvät työnsä tuloksia suoraan tai tekijänoikeusjärjestöjen kautta ansaitakseen sillä elantonsa. Harrastajat sensijaan saattavat haluta lahjoittaa niiden käyttöoikeuksia, esimerkiksi Creative Commons-lisenssin avulla.
Lain pääsäännöt
Tekijänoikeuden pääsäännöt ovat selvät. Teos on luovan työn tulos ja tekijänsä henkistä omaisuutta. Tekijällä on siihen sekä moraalisia että taloudellisia oikeuksia.
- Moraaliset oikeudet kieltävät mm. muuntelemasta, plagioimasta, väärentämästä tai ottamasta omiin nimiin toisen teosta.
- Taloudelliset oikeudet turvaavat tekijän, esittäjän ja projektiin osallistuneiden yrittäjätahojen (esim. tuottajien) oikeuksia. Teosta ei saa käyttää, esittää, levittää yleisön saataviin tai valmistaa siitä uusia teoskappaleita ilman että sopii siitä näiden kanssa.
Gramex hallinnoi lähioikeuksia
Esittävien taiteilijoiden ja äänitteiden tuottajien oikeuksia kutsutaan ns. lähioikeuksiksi. Lähioikeudenhaltijoiden yksinoikeutta on julkisen esittämisen osalta rajoitettu laissa ns. pakkolisenssillä. Kopioinnin eli tallentamisen osalta se on rajoittamaton yksinoikeus.