Ohjeet My Gramex -asiakaspalveluportaaliin rekisteröitymiseen

Oletko jo rekisteröitynyt uuteen MyGramex-asiakaspalveluportaaliin? Ellet ole, tee se heti. Tarvitset MyGramex-portaalia mm. tilitystiedotteiden katsomiseen. Entisen tilityskirjeen sijaan saat sähköpostin, jossa on linkki palveluportaaliin.

MyGramex-portaalissa voit mm. tehdä pankkitilin muutokset sekä tarkistaa Gramexille ilmoitetut äänitteet ja veroprosenttisi. Korvauksia saaneet näkevät sieltä, missä päin Suomea radiot ovat biisejä soittaneet.
Koska palvelu on uusi, myös vanhat asiakkaat tarvitsevat uudet käyttäjätunnukset, kun menevät sinne ensimmäisen kerran. Entisen ”ePalvelun” tunnukset eivät siis toimi MyGramex-poraalissa. Kun menet portaaliin ensimmäisen kerran, rekisteröidyt siis uutena käyttäjänä.

Rekisteröityminen:
1 Klikkaa ensin www.gramex.fi -sivun yläpalkissa MyGramex-portaali-linkkiä.
2 Klikkaa portaalin etusivulla sanaa ”REKISTERÖIDY”, joka avaa Sinulle lomakkeen täytettäväksi.
3 Täytä lomake, jossa saat keksiä itsellesi myös uudet käyttäjätunnukset.
4 Lopuksi klikkaa lomakesivun alalaidassa ”REKISTERÖIDY”.
5 Rekisteröitymisen jälkeen saat sähköpostiisi vahvistuslinkin, joka Sinun tulee vahvistaa.

Tämän jälkeen toimisto käsittelee rekisteröitymisen. Pääset käyttämään palvelua kahden työpäivän kuluessa siitä, kun vastasit vahvistusviestiin. Jos on kysyttävää, asiakaspalvelumme auttaa toimistoaikaan. Yhteystiedot löydät täältä.

LISÄTIETOA

Esittävä taiteilija, joka voi liittyä Gramexin asiakkaaksi, on sellainen henkilö, jonka esitys on tallennettu äänitteelle – esimerkiksi muusikko, solisti, taustalaulaja, kapellimestari tai äänikirjan lukija.

Äänitteen tuottaja on se henkilö, yritys tai yhteisö, joka vastaa esityksen ensitallennuksesta. Termi ei viittaa taiteelliseen vaan lähinnä taloudelliseen tuottajaan. Tuottajana on useimmiten se, joka äänitysvaiheessa niin sanotusti ”maksaa viulut”. Tuottajana voi olla esimerkiksi levy-yhtiö. Alkuperäinen tuottaja voi halutessaan siirtää sopimuksella tuottajaoikeudet toiselle taholle.

Äänite tarkoittaa mitä tahansa ääntä sisältävää tallennetta tai tiedostoa. Se voi olla vaikkapa cd-levy, striimattava biisi, MP3-tallenne, ääninauha tai tietokoneen muistissa tai USB-tikulla oleva äänitiedosto.

Äänitteen suoja-aika on 70 vuotta äänitteen teko- tai julkaisuvuodesta. Sitä vanhemmista äänitteistä ei enää kerätä Gramex-korvauksia. Suoja-ajan osalta on menossa siirtymäaika. Jos äänite äänitettiin ja julkaistiin ennen vuotta 1963, suoja-aika oli vain 50 vuotta eikä äänite enää ole Gramex-oikeuksien osalta suojattu. Teosto-oikeudet siihen voivat yhä olla voimassa.

Korvausten tilitys edellyttää sitä, että äänitteestä on tehty Gramexille ääniteilmoitus, musiikkivideosta musiikkivideoilmoitus ja että taiteilija/tuottaja on tehnyt Gramexin kanssa asiakassopimuksen. Ääniteilmoitus tehdään sähköisesti MyGramex -portaalissa. Koska Gramex tilittää korvauksia jo samana vuonna kuin niitä kerätään, ilmoitus kannattaa tehdä mahdollisimman pian. Muuten korvauksia joutuu odottamaan tarpeettoman kauan.

>Ohjeet ääniteilmoituksen täyttämiseen.

Hoidat Gramex-asiat helposti MyGramex-portaalin kautta. Sivulta Asiointilomakkeet ja ohjeet löydät muun muassa tulostettavat asiakirjat, sähköisen yhteydenpidon lomakkeet sekä erilaisia ohjeita ja sääntöjä.

Gramex kerää korvauksia siitä, kun äänitettä tai musiikkivideota esitetään esimerkiksi mediassa, yleisötilaisuudessa tai asiakastiloissa tai kun sitä kopioidaan muuhun kuin yksityiskäyttöön.

Gramex jakaa asiakkailleen korvaustuloja sekä Suomesta että ulkomailta. Se kerää vastaavasti Suomesta korvauksia ulkomaisille taiteilijoille. Korvaukset tilitetään pääosin keräämisvuonna ja sitä seuraavana vuonna.

Korvaukset jaetaan Gramexin tilityssäännön mukaan. Äänitteelle kertyneistä korvauksista puolet tilitetään tuottajille ja puolet taiteilijoille. Korvaukset tilitetään sen mukaan, paljonko kappaleita on soitettu. Pienin tilitettävä korvaus on nykyisin 5 euroa. Jos yhden vuoden korvaus ei yllä tähän, vuosikorvauksia kerätään yhteen enintään kolmen vuoden osalta. Gramex perii taiteilijoiden korvauksista ennakonpidätyksen verottajalle.

Tutustu Gramexin sääntöihintilityssääntöön, yhteishallinnointilain mukaiseen avoimuusraporttiin ja valitusmenettelyihin, tietosuojamääräysten mukaisiin tietosuojaselosteisiin sekä yhteishallinnointilakiin ja tekijänoikeuslakiin. Gramexin toimintaa valvoo Patentti- ja rekisterihallitus.