• EN
 • SV
 • Löydä lupa

  Etkö tiedä minkä luvan tarvitset?

  Missä käytät musiikkia?

  Kampaamossa Kuntosalilla tai liikuntatilassa Urheilulähetyksissä

  Kampaamossa

  Product
  Liikkeet ja myymälät
  Ilahdutatko asiakkaita musiikilla?

  Kuntosalilla tai liikuntatilassa

  Product
  Liikunta
  Tarvitsetko treenipaikallesi motivoivaa musiikkia?

  Urheilulähetyksissä

  Product
  Urheilulähetykset
  Taustamusiikkia urheilulähetyksiin?

  Usein kysyttyjä kysymyksiä luvista

  Luvat

  Tarvitsenko luvan, jos soitan äänitemusiikkia yksityisissä häissä tai hautajaisissa?
  Plus
  Jos kyse on yksityistilaisuutena järjestettävistä häistä tai hautajaisista, niin et tarvitse. Lupa tarvitaan vain yleisölle esittämiseen, ja yksityisen piirin ollessa tavallisesti ns. suljettu piiri, jolle esittäminen on pääsääntöisesti vapaata. Jos kuitenkin esittäminen tapahtuu ansiotarkoituksessa suurehkolle suljetulle piirille, tulee esittämiseen saada lupa. Tällainen tilanne on käsillä esimerkiksi silloin, kun työantaja soittaa taustamusiikkia työpaikalla.
  Teen yrityksestämme esittelyvideota ja haluaisin käyttää siinä musiikkia. Tarvitsenko luvan Gramexilta?
  Plus
  Äänitteen käyttöön yritykseen liittyvissä esittely- ja mainosvideoissa tulee hankkia aina lupa suoraan oikeuksien omistajilta (esim. muusikot, levy-yhtiö).
  Haluan käyttää musiikkia av-tuotannossani. Voinko sopia käyttöluvasta suoraan artistin kanssa?
  Plus
  Av-tuotannossa käytettävän äänitteen osalta voit aina sopia käytöstä myös suoraan oikeuksien omistajien kanssa. Oikeuksien omistavat tahot ovat äänitteellä esiintyvät muusikot sekä äänitteen kaupallinen tuottaja. Mikäli haluat sopia käytöstä suoraan oikeuksien omistajien kanssa, huomioithan sopia asiasta jokaisen oikeudenomistajan kanssa.
  Haluan käyttää musiikkia podcastissa. Tarvitsenko luvan Gramexilta?
  Plus
  Musiikin käyttöön podcastissa tarvitset luvan suoraan oikeuksien omistajilta (esim. levy-yhtiö). Gramex ei myy lupia äänitteiden käyttöön podcasteissa.
  Mitä musiikkia voin käyttää ilman lupaa?
  Plus
  Äänitteen tekijänoikeuden suojaraja on tällä hetkellä vuosi 1963, eli sitä ennen julkaistut äänitteet ovat vapaita käytettäväksi ilman erillistä lupaa. Huomaathan, että teos saattaa kuitenkin olla vielä suojattu, joten saatat tarvita teoksen käyttöön luvan. Teosten osalta voit olla yhteydessä Teostoon.
  Haluan soittaa musiikkia tapahtumassani, mistä hankin musiikin?
  Plus
  Voit hankkia musiikin laillisista lähteistä, esimerkiksi fyysisiltä tallenteilta tai latauspalveluista. Muistathan, että jos tapahtumasi ei ole yksityinen tilaisuus vaan yleisölle suunnattu, tarvitset luvat musiikin soittamiseen täältä.
  Kun hankin luvan Gramexilta, täytyykö minun raportoida musiikin käytöstä Gramexille?
  Plus
  Lähtökohtaisesti musiikin käyttö edellyttää aina käytön raportointia, jotta korvaukset voidaan tilittää oikein. Tarve raportoinnille riippuu luvasta, jonka olet hankkinut. Tarkista siis luvan sopimusehdot. Sopimusehdot löydät lupakorttien ”tietoa luvasta” -linkin takaa.
  Teen taideteosta, jossa käytän musiikkia, minkä luvan tarvitsen?
  Plus
  Äänitteiden käyttöön osana taideteosta tai videoinstallaatiota hankitaan lupa suoraan äänitteen oikeuksien omistajilta (esim. levy-yhtiö).
  Haluan käyttää musiikkia teatterinäytelmässä, minkä luvan tarvitsen?
  Plus
  Musiikin käyttöön teatterinäytelmässä luvat myy musiikkiluvat.fi.
  Käytän musiikkia. Tarvitsenko luvan sekä Gramexilta että Teostolta?
  Plus
  Jos käytät äänitettä, lähtökohtaisesti lupa kaikissa eri käyttömuodoissa tarvitaan sekä äänitteen että teoksen oikeuksien osalta. Kaikissa käyttömuodoissa luvan myöntäjä ei kuitenkaan ole välttämättä Gramex tai Teosto, vaan myös oikeuksien omistajat myöntävät itse lupia riippuen käyttöalueesta.
  En löydä haluamaani kappaletta Gramexin verkkokaupasta, miten toimin?
  Plus
  Voit ottaa suoraan yhteyttä Gramexiin sähköpostitse tai puhelimitse.
  Hankin luvan Gramexin verkkokaupasta, kauanko se on voimassa?
  Plus
  Luvan kesto käy ilmi saamastasi sopimusvahvistuksesta.
  Hankin luvan Gramexin verkkokaupasta. Mistä tiedän, että lupani on voimassa?
  Plus
  Kun olet hyväksynyt sopimusehdot ja maksanut luvan, lupasi on voimassa sopimusvahvistuksessa määritellyn ajan.
  Teen edustamalleni puolueelle videota, jossa haluaisin käyttää musiikkia. Saanko Gramexilta luvan?
  Plus
  Gramex ei voi myydä äänitteiden käyttölupia poliittisiin sisältöihin, vaan lupa tulee hankkia aina suoraan oikeuksien omistajilta (esim. levy-yhtiö).
  Käytän musiikkia av-teostani esittelevässä trailerissa. Saanko Gramexilta luvan?
  Plus
  Gramexilta et saa lupaa äänitteiden käyttöön trailereissa, vaan lupa hankintaan aina suoraan oikeuksien omistajilta.
  Käytän musiikkia elokuvassa, jota levitetään elokuvateattereissa. Saanko Gramexilta luvan?
  Plus
  Gramexilta et saa lupaa äänitteiden käyttöön kokopitkissä elokuvissa, vaan lupa hankintaan aina suoraan oikeuksien omistajilta (esim. levy-yhtiö).
  Käytän musiikkia mainoksessa, saanko Gramexilta luvan?
  Plus
  Gramexilta ei saa lupia äänitteiden mainoskäyttöön. Kaikkeen mainoskäyttöön musiikin käyttölupa hankitaan suoraan oikeuksien omistajilta (kuten levy-yhtiö).
  Mitä tarkoittaa SVOD?
  Plus
  Subscription Video On Demand (SVOD) -palvelulla tarkoitetaan palvelua, jossa välitetään ohjelmakatalogin käyttömaksua vastaan kuvatallenteita yksityiseen käyttöön siten, että loppukäyttäjällä on mahdollisuus saada tallenne katsottavakseen suoratoistona itse valitsemassaan paikassa itse valitsemanaan aikana verkkoyhteyden välityksellä ilman, että tallenteesta muodostuu pysyvää kopiota käyttäjälle. Tällaisia palveluja ovat esimerkiksi Netflix, HBO ja Viaplay. SVOD-palvelulla ei tarkoiteta palveluja, joihin käyttäjät voivat ladata sisältöä.
  Mitä tarkoitetaan on demand -luvan yhteydessä kuulijamäärällä?
  Plus
  On demand -luvan korvaukseen vaikuttaa palvelun kuulijamäärä. Kuulijamäärällä tarkoitetaan palvelun edellisen kuukauden kaikkien on demand -ohjelmien uniikkien (erillisten) kuulijoiden määrää. Kuulijaksi lasketaan henkilö, joka on kuukauden aikana kuunnellut ohjelmaa 60 sekuntia tai enemmän.
  Mitä ovat korvauksen suuruuteen vaikuttavat on demand -palvelun tulot?
  Plus
  On demand -luvan korvaukseen huomioidaan kaikki on demand -palveluun kohdistuvat tulot. Tällaisia ovat esimerkiksi mainoksista, ilmoituksista, sponsoroinnista ja muusta vastaavasta laskutetut verottomat tulot sekä palvelun käytöstä perityt maksut. Huomiotta jätetään sellaiset palvelun käyttömaksut, jotka kohdistuvat yksiselitteisesti sisältöön, jossa ei ole käytetty Gramexin kanssa sopimuksen piiriin kuuluvia äänitteitä. Tulosta saadaan vähentää toteutuneet luottotappiot.
  Mitä ovat korvauksen suuruuteen vaikuttavat nettiradion tulot?
  Plus
  Varsinaisen nettiradion musiikkiluvan hinta voi määräytyä suojattujen äänitteiden kuuntelun (per track per steam) tai nettiradion toimintaan kohdistuvien tulojen mukaan. Nettiradion tuloilla tarkoitetaan kaikkia radiotoimintaan kohdistuvia tuloja, kuten esimerkiksi mainoksista, ilmoituksista ja sponsoroinnista ja muusta vastaavasta laskutetut verottomat tulot sekä lähetyksen kuuntelusta perityt maksut.
  Saako Gramexilta lupia somekäyttöön?
  Plus
  Gramex ei lisensoi musiikkia somekäyttöön, mainoksiin, elokuviin, YouTubeen tai suoratoistopalveluihin, vaan äänitteen tuottajat (esim. levy-yhtiö) hoitavat lisensoinnin itse. Musiikin käyttöön tarvitaan aina myös teosluvat Teostosta.
  Mitä ovat suojatut äänitteet?
  Plus
  Suojattuja ovat kaikki suomalaiset äänitteet, joiden teko- tai julkaisuvuodesta on 70 vuotta tai vähemmän. Sitä vanhemmista äänitteistä ei enää kerätä Gramex-korvauksia. Huomaathan, että suoja-ajan osalta on menossa siirtymäaika. Jos äänite äänitettiin ja julkaistiin ennen vuotta 1963, suoja-aika oli vain 50 vuotta eikä äänite enää ole Gramex-oikeuksien osalta suojattu. Teosto-oikeudet siihen voivat yhä olla voimassa. Ulkomaisten äänitteiden Gramex-suoja määräytyy äänitteen tallennusmaan ja äänitteen tuottajan kansallisuuden perusteella. Suojattuja ovat tällä hetkellä Gramexin toimittaman listan mukaisissa sopimusmaissa tallennetut ja / tai sopimusmaiden kansallisuuden omaavien tuottajien äänitteet. Katso lista maista täältä.
  Mitä ovat korvauksen suuruuteen vaikuttavat radion mainostulot?
  Plus
  Kaupallisten radioiden korvaus äänitteiden käytöstä on sidottu musiikin määrään ja radion mainostuloihin. Korvauksen perustana olevilla mainostuloilla tarkoitetaan kaikkia radion ohjelmassaan lähettämistä mainoksista ja ilmoituksista tai ohjelman sponsoroinnista tai muusta vastaavasta tuesta syntyneitä tuloja, jotka johtuvat radion lähetyksistä. Tulosta saadaan vähentää toteutuneet luottotappiot. Tulot huomioidaan verottomana. Radio raportoi Gramexille mainostulonsa kuukausittain liikevaihdon raportointiportaalin kautta. Portaaliin: https://report.gramex.fi/login