• EN
 • SV
 • Kuvassa: Muusikot raitojen takana

  Mika Toivasen Musiikkitalolle avautuneessa Raitojen takana -valokuvanäyttelyssä ja uutuuskirjassa tehdään kunniaa rakastettujen hittien takana oleville ammattimuusikoille.

  Arrow down
  Teksti: Sari Aalto-Setälä
  Kuva: Mika Toivanen

  Helsingin Musiikkitalolla pääsee huhtikuun ajan kokemaan poikkeuksellisen kattauksen suomalaisen kevyen musiikin historiaa.

  Myös itse muusikkona ja säveltäjänä tunnetuksi tulleen Mika Toivasen Raitojen takana -valokuvanäyttelyyn on ikuistettu iso joukko rakastetuilla klassikkobiiseillä soittaneista ammattimuusikoista.

  ”Halusin taltioida kuviin ne usein parrasvalojen ulkopuolelle jääneet ammattilaiset, jotka ovat tehneet suomalaisen kevyen musiikin historiaa. Että kuva herättäisi ajattelemaan: ai niin, siinä Hectorin biisissä on tosiaan tämä kitarasoolo… ja tuon näköinen muusikko siinä soolon taustalla on. Ja onpa ammattilainen monen muunkin biisin takana”, Toivanen kertoo.

  Idea syntyi oman uran aikana

  Idea kuviin lähti jo Toivasen oman musiikkiuran aikana.

  ”Kaikki lähti liikkeelle jo silloin, kun itse tein vielä levyjä ja äänityssessioita. Aina session päätteeksi otin kollegoista muutaman muotokuvan. Lopulta alkoi olla niin, että minulla oli kuvat lähes kaikista eniten äänitteitä tehneistä muusikoista.”

  Toivanen sanoo tajunneensa vasta myöhemmin, kuinka isosta jutusta on kyse.

  ”Tajusin, että kuvissa näkyy sellainen musiikin ammattilaisuus, joka on nykyteknologian ja olohuoneäänitysten ajassa katoavaa kansanperinnettä. Kitaristi Heikki Laurilan soittamaan yli 7 200 raitaan ei enää kukaan noin vain tule yltämään”, sanoo Toivanen.

  ”Eikä monelle muusikolle ole enää mahdollista valita studiomuusikon ammattia eli jättäytyä jopa keikoilta pois ja keskittyä vain soittamiseen äänitteille.”

  Kunniaa studiomuusikoille

  Toivasen mukaan iso osa kuvien muusikoista aloitti päivän kello yhdeksältä legedaarisella Finnvox-studiolla.

  ”Yhdellä otolla levytettiin päivän aikana useita biisejä, eikä voitu tehdä päälle soittoja uudelleen ja uudelleen. Siinä vaadittiin kovaa osaamista”, Toivanen kertoo.

  Paitsi kovan luokan ammattilaisia, studiomuusikot olivat ja ovat todella tuotteliaita.

  Kaikki kuvatut ovat Gramexin eniten levyttäneiden kotimaisten artistien joukossa. Tilastoissa kymmenen eniten äänittänyttä muusikkoa on esiintynyt yhteensä yli 49 000 raidalla.

  ”Viulisti Heikki Hämäläinen toi kuvaussessioon mukanaan 25 senttiä paksun Gramex-listauksen kaikista biiseistä, joilla hän on soittanut. Näiden biisien joukossa on näyttelyynkin nostettu Myrskyluodon Maija”, Toivanen kertoo.

  Poikkeuksellisen elämäntyön tehneiden taiteilijoiden kuvat ja biisien tarinat on myös ikuistettu näyttelyn nimeä kantavaan kirjaan.

  Raitojen takana -näyttely on auki Musiikkitalossa ilman pääsymaksua huhtikuun ajan. Gramex tukee näyttelyä.


  Lisää samasta aiheesta
  Artistit Gramex Muusikot Äänitteet
  Jaa artikkeli