• EN
 • SV
 • Kiinnostavia ääniteknologian uutuuksia

  14.12.2023 Tommi Saarela
  Esittelyssä kauden kiinnostavia ääniteknologian uutuuksia musiikin esittäjille.

  Lämpöä ja säröjä

  Warm Audion ODD-kitaraefektiä kuvaillaan sävyltään aggressiiviseksi ja täyteläiseksi operaatiovahvistinperiaatteella toimivaksi säröpedaaliksi.

  Entisaikojen analogistudioiden klassikkolaitteiden replikoihin erikoistunut texasilainen Warm Audio alkoi takavuosina laajentaa repertuaariaan myös kitarapedaaleihin. Tämän tuotelinjan hedelmiin myös ODD kuuluu.

  Volume-, Drive- ja Tone-potikoiden sekä True bypass -ohituskytkimen rinnalla laitteeseen sisältyy UK/US-kytkin. Sen avulla pedaali vaihtaa käytöstään brittiläisen tai amerikkalaisen perinneputkivahvistimen suuntaan, jotta lopputuloksena olisi kaikissa tapauksissa elävä, tukeva ja soittajan tahtoon taipuva säröinen kitarasoundi. UK-asento säröyttää kitaran signaalin herkemmin ja korostaa yläkeskialueita.

  Laite toimii yhdeksän voltin paristolla tai vastaavalla verkkolaitteella.

  Tanakkaan teräskoteloon pakattu ODD maksaa noin 130 euroa.

  Lue lisää: warmaudio.com

  Sir Brianin soundilla

  Brittisyntyinen vahvistinmerkki Vox ei tarkempia esittelyjä kaipaa. Legendaarista AC30-mallia alettiin valmistaa jo vuonna 1958 ja se lukeutuu maailman tunnetuimpien kombovahvistimien kategoriaan. Beatles otti käyttöön AC30-vahvistimet vuonna 1962 ja käytti mallia koko uransa ajan. Queenin kitaristi, Britannian kuninkaan Charles III:n tänä vuonna ritariksi lyömä Brian May on myös ollut uskollinen Voxille jo Queenin perustamisen ajoista asti, eli yli viiden vuosikymmenen ajan.

  Juhlistaakseen aatelointia ja pitkää yhteistyötä Sir Brianin kanssa Vox on julkaissut miniatyyrimalliston, jonka tavoitteena on tuoda Brian Mayn uniikki kitarasoundi osaksi jokaisen kitaristin sointivalikkoa.

  Voxin taskukokoinen MV50 Brian May Signature -vahvistin simuloi AC30-komboa mestarikitaristin asetuksilla. Uskomattomat 50 wattia tehoa neljän ohmin kuormaan tarjoava pikkulaite sisältää Mayn salaisista aseista kenties tärkeimmän eli treble boosterin lisäksi gain-, tone- ja volume-säätimet sekä tarpeelliset sisään- ja ulosliitännät. Gainia kerrotaan löytyvän niin paljon, että sillä saa kitaran todella laulamaan Brian Mayn tyyliin.

  Rinnakkaistuotteena saataville tuli Brian Mayn soundeilla ja myös efekteillä (mm. phaser ja delay) varustettu kuulokevahvistin AP-BM amPlug, joka liitetään suoraan kitarajakkiin, ja toiselta puoleltaan soittajan kuulokkeisiin. Senkin soundimaailma on luotu mahdollisimman yhdenmukaiseksi klassisen AC30:n kanssa, joka on ajettu treble boosterin läpi. Laite tarjoaa lisukkeinaan samplet We Will Rock You -hitin tömistys/taputuskompista.

  MV50-BM maksaa noin 300 euroa, ja pakettina kahdeksantuumaisen kaiuttimen kanssa noin 500 euroa. AP-BM amPlug maksaa vajaat 70 euroa.

  Lue lisää: voxamps.com

  Kuvassa Bose S1 Pro+ kaiutin.
  Bose S1 Pro+

  Kevyemmin keikalle

  Kevyiden äänentoistolaitteiden edelläkävijäksi mainittu Bose on päivittänyt muusikoiden rakastaman mikro-PA-järjestelmänsä uudelle tasolle. S1 Pro+ -kaiuttimessa huippuluokan äänenlaadun, kannettavuuden ja helppokäyttöisyyden kerrotaan olevan täydellisessä tasapainossa. Tehokkaalla litium-akulla varustettu uutuus on ”all-in-one”-tyyppinen, selkeä äänentoistoratkaisu musiikkiesityksiin, dj-käyttöön, oppilaitoksiin, lattiamonitoriksi tai yleisvahvistimeksi.

  Bosen uutuuteen sisältyy kolmekanavainen mikseri, jossa on kanavakohtaiset voimakkuus- ja sävynsäädöt sekä kaiku. Kahteen ensimmäiseen kanavaan voidaan yhdistää xlr- tai normaali plugikaapeli, kanavaan kolme joko normaali tai miniplugi. Bluetooth-yhteyden avulla vahvistimeen voidaan helposti liittää ulkoinen äänilähde.

  Mikserin etähallinta onnistuu maksuttomalla Bose Music -sovelluksella, ja lisävarusteena Bosen tuotteeseen on saatavilla langattomia RF-lähettimiä mikrofoneille ja instrumenteille.

  Alle 800 euroa maksava, reilun kuuden kilon painoinen Bose S1 Pro+ voidaan asentaa myös kaiutintelineeseen. Soittoaikaa luvataan yhdellä latauksella jopa 11 tuntia.

  Lue lisää: bose.fi

  Lisää samasta aiheesta