• EN
  • SV
  • Helsingissä voi nyt prässätä seiskatuumaisia vinyylejä

    15.11.2024 Mervi Vuorela
    Helsingin Kyläsaaressa valmistettiin viime kuussa ensimmäinen suomalainen seiskatuumainen miltei 30 vuoteen, ja lisäksi kaikkien aikojen ensimmäinen biovinyylistä puristettu suomalaislevy.

    Suomen ainut vinyylilevyjen valmistaja Helsingin Levypuristamo aloitti viime kuussa seitsemäntuumaisten vinyylilevyjen valmistuksen. Toisella yhtiön kahdesta täysautomaattisesta Pheenix Alpha AD12 -koneesta voi nyt puristaa sekä 12-tuumaisia että 7-tuumaisia levyjä.

    Ensimmäinen Levypuristamon valmistama seiskatuumainen oli saksofonisti Timo Lassyn ja trumpetisti Jukka Eskolan yhteisprojektin single Tweet Tweet / Al Ponto. Seiskatuumainen onkin hyvä formaatti paitsi singlelevyille, myös marginaali- ja omakustanneartisteille, sillä sen valmistus on 12-tuumaisia levyjä edullisempaa.

    Helsingin Levypuristamossa otettiin viime kuussa muitakin edistysaskelia, kun yhtiö valmisti Suomen ensimmäisen biovinyylistä puristetun vinyylilevyn. Jazz-kitaristi Janne Halosen levyllä Music from the Zone fossiilinen raakaöljy on korvattu muun muassa kierrätetyllä ruokaöljyllä.

    ”Puristettava materiaali on kuitenkin teknisesti edelleen sama polyvinyylikloridi (PVC), joten levyistä ei voi katsomalla tai kuulemalla huomata eroa fossiiliseen”, Helsingin Levypuristamo kertoi Facebook-päivityksessään 18. päivä lokakuuta.

    Biovinyyli ei ole vielä Levypuristamon valikoimassa, koska se vaatii sertifioinnin, jolla materiaalin alkuperä pystytään todistamaan. Music from the Zonen puristamiseen käytettiin valmistajan luvalla pieni koe-erä materiaalia.

    Ilmastoystävällisemmän materiaalin kokeilu ei ole Helsingin Levypuristamon ainut yritys kompensoida energiapäästöjään. Yhtiö käyttää levyjensä valmistukseen kotimaista uusiutuvaa sähköä, ja valmistuksesta kertyvä hukkalämpö jalostetaan ja myydään Helsingin kaukolämpöverkkoon. Lisäksi yli jäävä muovi kierrätetään takaisin käyttöön.

    Yhtiö on myös aikeissa aloittaa ohuempien 110 gramman vinyylilevyjen valmistuksen. Ne olivat standardi vielä 1980-luvulla.

    ”Ei ole mitään tieteellistä perustetta sille, että paksumpi levy kuulostaisi paremmalta. Me teemme tällä hetkellä 140 gramman levyjä, ja alamme pian tehdä – ekologisuudenkin nimissä – myös vielä ohuempia 110 gramman levyjä”, yhtiön toimitusjohtaja Lupu Pitkänen sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa joulukuussa 2022.

    Vinyylilevyjen valmistus päättyi Suomessa vuonna 1995, kun Finnvoxin levypuristamo lopetti toimintansa cd-vallankumouksen seurauksena. 2010-luvun aikana vinyylin suosio lähti kuitenkin uuteen nousuun, mikä ruuhkautti harvassa olevien vinyylitehtaiden jonot jopa puolen vuoden mittaisiksi. Helsingin Levypuristamo perustettiin vuonna 2021 vastaamaan tähän kysyntään, ja lisäksi tarjoamaan kotimainen vaihtoehto ulkomailta rahdatuille vinyylilevyille.

    Lisää samasta aiheesta